Vali Dr. Ozan Balcı, Valiliğimiz koordinesinde İl Özel İdaresi kaynakları ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) AR-GE projeleri kapsamında üretilen Tüplü Asma Fidanlarının dağıtım törenine katıldı.
TOGÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Uygulama Alanında düzenlenen ve 13 bin fidanın çiftçilerle buluşturulduğu tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. TOGÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Rüstem Cangi, proje çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in ardından konuşan Vali Dr. Ozan Balcı,Tokat’ta cevizcilikten meyve fidancılığına, büyükbaş hayvancılıktan küçükbaş hayvancılığa, çiçekçilikten seracılığa, tatlı su balıkçılığından arıcılığa kadar tarım ve hayvancılık adına çok güzel çalışmalar yapıldığını söyledi. Vali Dr. Ozan Balcı, konuşmasında şunları kaydetti.
“Tokat tarım ve hayvancılık memleketi. Tokat, 7 verimli ovası, 2 büyük nehri, bereketli toprakları, tecrübeli kadrosu ve çalışkan çiftçileri ile bırakın Tokat’ı Türkiye’yi besleyecek potansiyele sahiptir.
250 bin Ceviz Fidanı Diktik
Türkiye’de şu anda 25 milyon ceviz ağacı var. Tokat’ta diktiğimiz 250 bin ceviz fidanı ile bunun binde birini sadece biz dikmiş oluyoruz. 150 bin tane de cevizimize Niksar cevizi aşıladık. Sonbaharda onları da dikeceğiz.
65 Bin Meyve Fidanı Yetiştiriyoruz
Bunun dışında 65 bin tanede meyve fidanı yetiştiriyoruz. Değişik türlerde kirazdan vişneye, erikten şeftaliye kadar. Onları da sonbaharda dikeceğiz. Onun dışında Orman Fidanlığında kuşburnundan kızılcığa, ıhlamurdan iğdeye kadar ekonomik değeri olan fidan yetiştirdik. Bu fidanları da çiftçilerimizle buluşturmuş olacağız.
60 Bin Dönüm Asma Hedefliyoruz
Ayrıca bizim 60 bin önüm asma dikmemiz lazım. Pazar Çayköy’de çiftçilerimizi birleştirdik. 10 milyon TL değerinde bin 500 dönüm alana bağı kurmuş olacağız.
Başçiftlik’te Geç turfanda Meyve Bahçesi Kuruyoruz
Yine Başçiftlik’te çiftçileri bir araya getirdik. Bin dönüm geç turfanda kirazla değişik tür ve cinste elma bahçeleri kuracağız.
Türkiye’nin En Büyük Ceviz Bahçelerini Kurduk
Niksar Serenli’de 2 bin 200 dönüm, Hüseyingazi’de 1200 dönüm, Bakışlı köyünde de 600 dönüm ceviz alanı yaptık. Türkiye’nin en büyük ceviz bahçelerini kurduk.
Yem Bitkilerini Destekliyoruz
Yine kaba yem bitkisi üretimini destekliyoruz. Hayvan hastalıklarıyla mücadeleye büyük bir büyük bir bütçe ayırdık. Sertifikalı buğday ekimini destekliyoruz. Başçiftlik’teki patates ekimi üzerine çalışıyoruz
5 yılda 500 Bin Koyun Projesi Devam Ediyor
Bunun dışında Türkiye’de bir ilk olarak Tokat’ta 5 Yılda 5 Yüz Bin Koyun Projemizi başlattık. Bu yıl 100 bin koyun dağıtacağız.Ziraat Bankası ve Valilik arasında protokol imzaladık. 5 yıl vadeli 1 yıl ödemesiz 0 faizli kredi ile tam 150 milyon TL kredi aldık, şu anda 100 bin koyun alımı başladı. Bunun yanında yem bitkileri üretimi, mera ıslahı, veterinerlik hizmetleri desteklerimizde var. Erkek kuzu kesimi, dişi kuzu kesiminin engellenmesi gibi çok güzel bir proje oldu. Projenin hedefi 5 yılda 500 bin koyunu Tokat’a kazandırmak. Türkiye’ye örnek olacağını düşünüyorum.
5 yılda 5 Bin Dönüm Sera Kuracağız
Bu yıl 1000dönüm sera kuracağız. Bu projenin hedefi de 5 yılda 5 bin dönüm sera kurmak. Bizler bu sene 1000 dönümünü kurmuş olacağız. Bu da hem istihdama hem de üretime çok büyük katkılar sağlamış olacak.
Çilek Bahçeleri Tesis Edildi
Yine geçen yıl 200 dönüm, bu yıl 400 dönüm çilek bahçeleri tesis adildi. 200 dönümde vatandaşımız dikti. Tokat’a yaklaşık bin dönüm çilek kazandırılmış oldu. Bu çalışmalarımız vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak için.
Meyve Paketleme Tesisi Kuruyoruz
Tokat Kemalpaşa köyünde meyve paketleme tesisi kuruyoruz. Reşadiye’de Yağsıyan peynirlerinin üretimine özel destek veriyoruz. TKDK’dan çiftçilerimizi desteklemek için projeler yapıyoruz. Artova’da nohut paketleme tesislerinden tarımsal ve hayvansal üretimi birçok alandaçiftçilerimizi desteklemeye yönelik bir sürü güzel iş yapıyoruz.
Kadın Kooperatifleri Kurduk
Ayrıca yine bir ilk olarak bütün ilçelerde kadın kooperatifleri kurduk. Bunları Tokat Kadın Kooperatifleri olarak örgütledik. Tokat’ın kadınlarını ürettiği geleneksel ürünlerin dijital platformlarda satışı sağlanacak. Eylül ayında 250 girişimci ile faaliyete geçeceğiz. Burada hedefimiz 10 bin girişimci kadınımızı üretici hale getirmektir. Tokat’ın kıymetli ürünlerini Türkiye ile buluşturmayı hedefliyoruz.
Tokat’ın Önü Açık
Tokat 10 milyon dönüm toprağı olan bir yer. Bunun 5 milyon dönümü orman. 3 milyon 700 bin dönümü de tarım alanı. Bunu yaklaşık 2 milyon 300 bin dönümü sulanabilir, şu anda bizim suladığımız alan 500 bin dönüm. 5 yıl içerisinde baraj ve göletler bittiğinde 400 bin dönüm daha sulanabilir hale geliyor. Bu ne demek ürün 2 katına çıkıyor. Tokat’ın tarım ve hayvancılıkta önü açık. İnşallah Niksar-Ünye yolu yapılırsa biz Tokat’ı okyanuslara ve dünyaya bağlamış olacağız. Ayrıca bu sene havalimanımız da bitiyor. Hedefimiz Tokat’ın ürettiği ürünleri ile tamamen dünyaya açılmak.
Memleketimizi Seviyoruz
Memleketi sevmek sadece dağlarıyla, taşlarıyla, ovalarıyla sevmek değil, börtüsüyle böceğiyle kurduyla kuşuyla sevmek demektir. Biz insanımız seviyoruz. Bizim amacımız onlara yardımcı olmak. Onları cesaretlendirmek, yüreklendirmek.
Büyükbaş Hayvancılık İle İlgili Model Oluşturuyoruz
Büyük baş hayvancılığa bir model kurmayı düşünüyoruz. Bizde 25 bin işletme var. Ortalama ölçekbüyüklüğü 8 ile 10 arası. O ölçek büyüklüğünü 15 ya da 20‘ye getirirsek en azından insanlarımız hayal kurmuş olacaklar. Hem köylüyü köyünde tutmuş olacağız hem de o ürünler bir işletme olmuş olacak.
Çiçekçilik, Süs Bitkileri ve Fidancılığını Destekliyoruz
Erbaa’da 100 dönüm çiçek serası kuracağız. Erbaa’yı da bir çiçek merkezi yapacağız.Erbaa’da mezatı, soğuk hava depoları ile bir çiçek üretim alanı olsun istiyoruz.Çiçek diyince akla Tokat’ta gelsin istiyoruz.Şenyurt’ta fidancılarımızı örgütlüyoruz. Orada süs bitkileri ve meyve olmak üzere 10 milyon fidan yetiştirmemiz lazım.Çiftçilerzaten çok güzel işler yapıyorlar, biz onlara destek vereceğiz. Şenyurt’taki fidancılık, Erbaa’daki çiçekçilik çok önemli.
Serenli’de Jeotermallerimizi Kullanacağız
Niksar Serenli’de jeotermallerimiz var. Orada yaklaşık 54 derece saniyede 90 debilimüthiş bir jeotermalimiz var.Orada da fide üretim merkezi kuracağız ve nakliye ile enerjiden kazanacağız. Hem Tokat’ın kendi parası dışarı çıkmamış olacak hem de sebze fidelerimiz Tokat’ın kendi ikliminde yetişmiş olacak.
Tarım ve Hayvancılıkta Güzel İşler Yapıyoruz, Bugüne Kadar da Güzel İşler Yapılmış, Yapan Herkese Canı Gönülden Teşekkür Ediyorum
Hedefimiz Tokat’ın ihracata dayalı tarımsal sanayinin merkezi olması. Tarım ve hayvancılık adına Tokat’ta güzel işler yapıyoruz. Bugüne kadar da güzel işler yapılmış. Yapan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Bunlar memleket ve millet adına yapılan işler, bunları hep birlikte yapıyoruz. Tokatlı insanlarımızı, çiftçilerimizi zenginleştirelim.Tokat tarımın başkenti. Biz tarıma, toprağa, çiftçiye her zaman dostuz. Bizim görevimiz sizlerin önünü açmak. Memlekete ve milletimize hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.Yorulmadan, yılmadan, yılgınlık göstermeden aşkla, şevkle, heyecanla dahaiyi işler yapacağız.Bu tür etkinlikler inşallah çiftçilerimizin, memleketimizin huzuruna, refahına zenginleşmesine katkı sağlar. Fidanlarımızın Tokat’ımıza ve Tokatlı çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.“
Yapılan konuşmaların ardından Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol mensupları tarafından çiftçilere tüplü asma fidanları dağıtıldı.
Törene Vali Dr. Ozan Balcı’nın yanı sıra Garnizon Komutanı Ayhan Ocak, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Jandarma Komutanı Murat Kınay, tarım teşkilatlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.