Prostat, bir salgı bezidir. İdrar torbasının (mesane) hemen altında yer alan, içerisinden
idrar kanalının (üretra) geçtiği ve ayrıca spermleri testislerden getiren tüplerin (vas deferens)
açıldığı bir organdır. Prostat bezinin asıl görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü
salgılamaktır. Büyümemiş hali ile yaklaşık bir ceviz boyutundadır.
Erkekler yaşlandıkça prostat bezi büyüyebilir. Büyüyen prostat, mesaneden idrar akışını
engelleyebilir ve cinsel işlevde sorunlara yol açabilir.Bu durumabenign (iyi huylu) prostat
hiperplazisi (BPH) adı verilir. BPH kanser değildir, ancak düzeltmek için ameliyat gerekebilir.
BPH veya prostattaki diğer problemlerin belirtileri, prostat kanseri belirtilerini taklit edebilir.
Prostat kanseri, prostat dokularında malign (kanser) hücrelerinin oluştuğu bir hastalıktır.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de erkek kanserleri arasında akciğer
kanserinin ardından en sık izlenen ikinci kanser türüdür.
Araştırmacılar, bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riskini etkileyebilecek birkaç
faktör saptamışlardır:
Yaş: Prostat kanseri 40 yaşın altındaki erkeklerde nadir olup 50 yaş sonrasında görülme riski
hızla artar. Her 10prostat kanseri vakasından 6’sı 65 yaşından büyük erkeklerde bulunur.
Ailesel Yatkınlık: Prostat kanseri olan bir baba veya erkek kardeşe sahip olmak, bir erkeğin
bu hastalığa yakalanma riskini iki katından fazla artırır.(Prostat kanseri olan babaya sahip
olmaktansa bir erkek kardeşe sahip olmak daha risklidir.) Genç yaşlarda prostat kanseri tanısı
almışbirden fazla akrabası olan erkeklerde risk çok daha yüksektir.
Prostat kanseri riski üzerinde daha az net etkiye sahip faktörler arasında ise şunlar yer
almaktadır:
Diyet: Çok fazla süt ürünü tüketen veya gıda ya da besin takviyesi yoluyla çok fazla
kalsiyum tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma şansı biraz daha yüksek gibi
görünmektedir. Ancak çoğu çalışma, ortalama diyette bulunan kalsiyum seviyeleri ile
böyle bir bağlantı bulamamıştır. Ayrıca, kalsiyumun diğer önemli sağlık yararlarına sahip
olduğunun bilinmesi önemlidir. Öte yandan doymuş yağlardan (hayvansal gıdalarda
bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı) ve kırmızı etten zengin, sebze–
meyveden fakir beslenme alışkanlığının prostat kanseri riskini arttırabildiğine dair
yayınlar vardır.
Kimyasal maruziyetler: İtfaiyecilerin prostat kanseri riskini artırabilecek kimyasallara
maruz kalabileceklerine dair bazı kanıtlar mevcuttur.
Erken evrede hiçbir belirti vermeyen prostat kanseri, kanser dokusunun büyümesiyle
birlikte bazı şikâyetlere yol açabilmektedir:
İdrar yapma sorunları: Yavaş veya zayıf idrar akışı veya özellikle geceleri olmak üzere
daha sık idrara çıkma ihtiyacı gibi.
İdrarda veya menide kan varlığı
Ereksiyon (sertleşme) sorunu (erektil disfonksiyon)
Kanserin, bulunduğu bölge dışında kemiklere yayılımı sonucu görülen kalça, sırt
(omurga), göğüs (kaburga) ağrıları
Belge Doğrulama Kodu: 305b4734-4aee-4a34-977e-1426f8266a19 Belge Doğrulama Adresi: https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-ebys
Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.