18 hafta kaç ay gebelik süresidir? Gebelikte 18. hafta kaç aydır? Bu evreye gelmiş anne adayları için gebelikte yaşanan değişimleri ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattığımız yazımıza göz atın.
Gebelik, anne adaylarında fiziksel ve hormonal değişikliklerle başlar. Normal bir gebelik süresi ortalama 280 gündür. Bu süre içerisinde anne adayları, doktorları tarafından belirtilen rutin kontrolleri yaptırmalıdır. Gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunun belirlenmesi, doğru takip ve tedavi açısından son derece önemlidir.
Gebelik süresi, hafta olarak hesaplanır ancak birçok kişi ay olarak hesaplamaya da alışıktır.
Anne adayı henüz hamile olduğunu bile bilmez. Bu dönemde yumurta hücresi döllenmiştir ve embriyo rahimde iyi bir yer edinir. Bu dönemde anne adayları vitamin ve minerallerini düzenli bir şekilde almaya başlamalıdır.
Bu dönemde embriyo, fetus olmaya başlar ve organlar gelişir. Anne adayı, kan basıncı ve kilosundaki değişimleri izlemelidir. Doktor kontrolleri de bu dönemde sıklaşır.
Bu dönemde, anne adayı belirginleşen bir göbeğe sahip olabilir. Bebek, kollarını ve bacaklarını hareket ettirir. Anne adayı, gebelikte karşılaşabilecekleri hakkında bilgilendirilmelidir.
Bu dönemde, bebeğin cilt rengi ve ince kılları belirginleşir. Anne adayı, alacağı doğum eğitimi hakkında bilgi alabilir. Bu dönemde bebek cinsiyeti de belli olabilir.
Bu dönemde, bebeğin kemikleri sertleşmeye başlar. Bebek, anne karnında hareketlerini arttırır ve anne adayı ilk defa bebeğinin hareketlerini hissedebilir. Bu dönemde, anne adayı beslenme ve uyku düzenine dikkat etmelidir.
18 hafta, yaklaşık 4.5 aydır. Bu dönemde bebeğin organları neredeyse tamamen gelişmiş durumdadır ve artık cinsiyeti daha net bir şekilde görülebilir. Anne adayı, gebelikte karşılaşabileceği riskler ve sıkıntılar hakkında bilgilendirilmelidir. Bu dönemde, bebeğin boyu yaklaşık 14 cm, ağırlığı ise 200 gr kadardır.
Gebelik süresi boyunca, anne adayları düzenli doktor kontrollerine gitmelidir. Kontroller, annenin ve bebeğinin sağlığı açısından son derece önemlidir. Her gebeliğin seyri farklı olabilir.
Gebelik başında, ilk kontroller sık aralıklarla yapılır. Bu kontrollerde, anne adayının genel sağlık durumu ve gebeliğiyle ilgili bilgiler alınır.
İkinci kontrollerde, bebek kalp atışları dinlenir ve ultrason taraması yapılır. Bu kontrollerde, bebek cinsiyeti de belli olabilir.
Doğuma yaklaşık son haftalarda, kontroller sıklaşır. Bu dönemde, bebek pozisyonu kontrol edilir ve doğuma hazırlıklar yapılır.
Gebelik süresince, anne adaylarının doktor kontrollerini aksatmaması son derece önemlidir. Bebek ve anne sağlığı açısından, gebelik dönemi boyunca beslenme, uyku düzeni ve egzersiz konularına dikkat etmek gerekmektedir.
Amniyosentez testi genellikle gebeliğin 16 ile 20. haftaları arasında yapılır.
Evet, sigara içmek hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından zararlıdır.
Evet, doktorun onayıyla cinsel ilişki yapmak güvenli olabilir.
Evet, anne adayları gebelik dönemi boyunca sağlıklı bir şekilde kilo almaları gerekmektedir. Ancak aşırı kilo alımı da sağlık sorunlarına neden olabilir.
Evet, ancak doktorun onayı ve önerileri doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bazı egzersizler sakıncalı olabilir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği 1. sınıf öğrencilerine yönelik 9. geleneksel…
Tokat Valisi Abdullah Köklü, Kasım Ayı İl Genel Meclis Toplantısına katılarak, yaklaşan "Tokat İl Özel…
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun talimatlarıyla Tokat’ta başlatılan temizlik seferberliği kapsamında kentteki tüm mezarlıklar…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Tokat Milletvekili Kadim…
Tokat İl Özel İdaresi, çalışanları ve aileleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla başlattığı "Aile Buluşmaları" etkinliklerine…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği “Tatlı Patates…