Patron temsilcileri, pazarlık masasında %32,5 zam önerisiyle çıkacakları iddia ediliyor. Kamuoyunda ise asgari ücret artışı için farklı tahminler dolaşıyor. Bazı kesimler; %20 ile %41 arasında değişen zam oranlarının gündemde olduğunu belirtiyor. Yeni asgari ücret belirlenmesi, doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiriyor. Ayrıca Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 10 Aralık Salı günü gerçekleştirecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip olduğu için Türk-İş temsil edecek. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, işçi tarafından 5, işveren tarafından 5 ve hükümet temsilcilerinden 5 kişi olmak üzere toplam 15 kişilik heyet tarafından belirleniyor. TÜRK-İŞ, 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonuna 4 işçi ile katılacak. Komisyona aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu da katılacak.
Asgari ücret artışında gerçekleşen enflasyon mu, hedeflenen enflasyon mu belirleyici olacak konusu tartışma yaratıyor. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine göre, asgari ücrette bu iki oran arasında bir zammın dikkate alınabileceği belirtiliyor. Bu doğrultuda, 2025 yılı asgari ücretinin %32,5 zamla 22.527 liraya çıkabileceği öngörülüyor.
Patronlar, pazarlık masasına ortalamada %32,5 zam önerisiyle gelecekleri iddia ediliyor. Farklı senaryolara göre asgari ücret belirlenirse şu rakamlar konuşuluyor:
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret konusundaki prensiplerinin enflasyonun üzerinde olmadığı ve çalışanların alım gücünü koruyacak şekilde ilerleyeceğini belirtmişti. Merkez Bankası’nın yaptığı enflasyon tahminlerine göre, sene sonu enflasyonun %44’e yükseleceği öngörülmüştü.
Mevcut durumda asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20.002 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17.002 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23.502 lira 94 kuruş. Brüt asgari ücretin 20.002 lira 50 kuruşunu, sosyal güvenlik primi 3.100 lira 39 kuruşunu ve işveren işsizlik sigorta fonu 400 lira 5 kuruşunu oluşturuyor.
Bu aşamada asgari ücret belirleme süreci ve gelişmeler, işçi kesiminden işverenlere, toplumun geneline uzanan bir etkiye sahip. Verilecek kararların her kesimin refahını gözetecek şekilde şekillenmesi önem taşıyor. Gözler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapılacak görüşmelerde olacak.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın
Bu yazı sağlıklı düşünebilenlere, ideolojik körlük yaşamayanlara ve “yapıcı eleştiriye” katlanabilenlere bir yılbaşı hediyesidir. Yerel…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat Yazması ve Geleneksel El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen…
Tokat İl Jandarma Komutanlığı, Aralık 2024 ayında gerçekleştirilen büyük çaplı operasyonlarla uyuşturucu madde imal ve…
Tokat İl Özel İdaresi, yerel yönetim alanındaki başarılarına hız kesmeden devam ediyor. Mahalli seçimlerin ardından…
Tokat’ta Devlet-Siyaset İşbirliği İddiası: Tarım Politikalarında Kriz ve İhlal Tartışmaları Tokat’ta tarım arazilerinin korunması, siyaset…
İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, hükümetin açıkladığı maaş artış oranlarına sert tepki gösterdi.…