Amaç, iş yerindeki israfı en aza indirmek, iş yerini tasnif etmek, düzenlemek, temizlemek, düzenlemeleri standart hale getirmek, tüm noktalara uymak ve iyileştirmektir. Başlangıçta beş “S”, yönteminin beş adımını tanımlayan Japonca Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ve Shitsuke terimlerinden türetilmiştir. Kabaca tercüme edildiğinde, şu anlama gelir: seçme, sistemleştirme, temizleme, standartlaştırma ve öz disiplin uygulaması.
Seiri – Seç
Seçim yaparken, işin yapılması için gerekli olmayan tüm unsurlar işaretlenir ve kaldırılır. Bu, gerçekten gerekli olan araçlar ve malzemeler için daha fazla alan yaratır; iş yerinde netlik artar.
Seiton – Sistematikleştir
İşyerindeki araç, gereç ve malzemelerin düzeni sistematize edilmiştir. Bunun için kriterler ergonomi, kullanım sıklığıdır. Tüm iş ekipmanı ve depolama yerleri, açıkça atanabilecekleri ve hedef durumdan sapmalar hızlı bir şekilde tanımlanabilecek şekilde işaretlenmiştir.
Seiso – Temizle
Çalışma alanının temizlenmesi sadece bir hijyen meselesi değildir. Temizlik aynı zamanda, hedef koşuldan sapmaların ve iş ekipmanındaki kusurların tespit edilebildiği bir inceleme işlevi de görür. Kirliliğin nedenlerini belirlemek ve mümkünse uzun vadede ortadan kaldırmak mantıklıdır.
Seiketsu – Standardize et
Çalışma alanları ideal olarak tüm üretim hatlarında iyileştirilmeli ve kontrol edilmelidir. Standarttan sapmaları sistematik olarak belirlemek ve belgelemek için 5S denetim formları veya 5S kontrol listeleri oluşturulabilir.
Shitsuke – Öz disiplin uygulamak
Sadece öz disiplin yoluyla tüm kurallara uyulabilir ve süreçler sistematik olarak izlenebilir ve sürekli olarak iyileştirilebilir.
5S Metodunun Artıları ve Eksileri
5S yöntemi aşağıdaki avantajları ve fırsatları sunar:
- Şeffaflıkta artış
- Zaman tasarrufu
- Atık azaltma
- Daha fazla güvenlik
- Kalitenin iyileştirilmesi
- İş rutininin teşvik edilmesi
5S yönteminin dezavantajları ve riskleri şunlardır:
Süreçlerin aşırı resmileştirilmesi
Sürdürülebilirlik öz disipline dayalıdır
Sadece çalışma standartları ile bağlantılı olarak anlamlıdır
5S metodu tek seferlik bir işlem değil, uzun vadeli bir kavramdır. 5S yönteminin şirkette etkili olması ve sürekli iyileştirme süreci anlamında işlev görmesi için kurum kültürüne sağlam bir şekilde yerleşmesi ve çalışanların günlük işlerine entegre edilmesi gerekir. Ayrıca yöntem tüm çalışanlara ve yönetime eşit olarak dağıtılmalıdır. Yöneticiler, çalışanları yönteme ikna etmek ve onlara uzun vadede ilham vermek için önemli bir rol model ve denetim işlevine sahip olmalıdır. 5S yönteminin kurum kültürüne yerleşmesi genellikle belirli bir zaman alır. Bu nedenle işgücü, girişten sonra tekrar tekrar desteklenmeli ve 5S’nin günlük yaşamlarını nasıl olumlu yönde değiştirdiğini görmelidir. Konsept, bir standart haline gelene kadar işyerlerinde tekrar tekrar kullanılmalıdır. Çok tereddütlü bir şekilde devam ederseniz, orijinal durumunuza geri dönme riskiniz vardır.
Daha Fazlasını Keşfedin