Üsküdar Üniversitesinden önemli bir eser. Kurucu Rektör Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerinin desteğiyle “Mutluluk Bilimi, Gençler İçin Pozitif Psikoloji Uygulamaları” isimli eser Üsküdar Üniversitesi Yayınlarından çıktı. MEB müfredatının genel kurallarına göre Öğr. Gör. Elif Konar Özkan tarafından hazırlanan yardımcı ders kitabı 22 psikoloji profesyoneli yazar telifinde, 19 üniteden oluşuyor. 5 yılda tamamlanan eser, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere rehber niteliği de taşıyor.
Editörlüğünü Fatma Özten’in yaptığı, Üsküdar Üniversitesi Yayınlarından çıkan kitabın takdim yazısını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan kaleme aldı. Kitapta, bütüncül bir bakış açısıyla mutluluk ve psikoloji bilimi arasındaki ilişkiyi ele aldıklarını vurgulayan Tarhan, öğrenciler için yardımcı kaynak olacak ciddi bir referans kitabı olduğunu belirtti.
Psikolojik sağlamlığa ulaşmanın yollarını gösterecek!
Prof. Dr. Tarhan; “Mutluluk Bilimi, insanlığın haz ve hız çağını yaşadığı gününüzde olumsuz yönde giden ruh sağlığımıza katkı sağlamak isteyen bilimsel bir gayrettir. Amaç, insanın ebede giden yolculuğunda “mutluluk” ise yöntem, bilimsel metodolojidir. Mutluluk Bilimi öncelikle kendini tanımayı diğer bir ifadeyle kendine ‘SWOT analizi’ yapmayı önerir. Yani ‘Güçlü-Zayıf Yönlerimiz’, ‘Fırsatlarımız’ ve ‘Tehditlerimiz’sonra da güçlü yönlerimizi seçip kuvvetlendirerek psikolojik sağlamlığa ulaşmamızın yollarını gösterir. Kuramsal temelde zayıf yönlerimiz, ‘psikolojik bağışıklık sistemimiz’ güçlendiğinde zaten doğal seyrinde düzelmektedir. Aslında bu metodoloji, değer içerikli eğitimin bilimsel sunumu olarak da tanımlanabilir. Paylaşımcılık, minnettarlık, diğerkâmlık yani empati, bağışlayıcılık, öfke kontrolü, stres yönetimi, iç ve dış motivasyon, anlam arayışı vd. psikodramalarla ve/veya küçük oyunlar şeklinde öğretilmektedir. Gelişmiş ülkelerde istisnasız ilkokul, lise ve üniversitede bu derslerin zaman zaman seçmeli zaman zaman zorunlu olarak okutulduğunu ve uygulamalarının sosyal politika olarak desteklendiğini görebiliriz. ‘Mindfulness’ (Türkçe karşılığı ‘bilinçli farkındalık’) eğitimine bizim çocuklarımızın da ihtiyacı vardır hem de kendi yüksek değerlerimize uygun olarak. Kitabı incelediğinizde bu eğitimin, bizim millî kültürümüzün ve Anadolu irfanımızın bilimsel bir konseptte yeniden yapılandırılması olduğu görülecektir. Kültürümüzü koruyarak modernleşmek gerektiği ve “yerel olmadan evrensel olamayacağımız” bilinciyle düşündüğümüzde bu bilim dalının köklerinin Anadolu olduğunu hatırlatmak yerinde olacaktır.” şeklinde konuştu.
MEB standartlarına uygun hazırlanan kitap öğretmenlere de rehber olacak
Prof. Dr. Tarhan, “Eser, yardımcı ders kitabı kuralları çerçevesinde MEB standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Çalışma yirmi iki psikoloji profesyoneli yazar tarafında telif edilmiş, 19 üniteden oluşmaktadır. Kitabın hazırlanması beş yıl sürmüştür. Tamamen özgün niteliktedir. Uygulamalar erken ergenlik ve ergenlik dönemine uygun olarak üretilmiştir. Öncelikle Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerimizin işini kolaylaştıracağını düşündüğümüzde gelecek kuşaklara dokunabilmek bizim için en büyük onur ve kazanç olacaktır. Keyifli okumalar ve uygulamalar dilerim.” dedi.
Kitaba katkı sunan akademisyenler:
Prof. Dr. Nevzat Tarhan editörlüğünde yayımlanan kitaba Prof. Dr. Tayfun Doğan, Uzm. Klin. Psk. Görkem Altıntaş, Uzm. Kl. Psk. Serkan Elçi, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan, Öğr. Gör. Gülçin Şenyuva, Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, Klinik Psikolog Cumhur Avcil, Öğr. Gör. Özgür Varan, Uzm. Kl. Psk. Ahmet Yılmaz, Uzman Psikolog Aynur Sayım, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gümüş Demir, Öğr. Gör. Cemre Ece Gökpınar Çağlı, Uzm. Psk. Leyla Arslan, Uzm. Psk. Esma Uygun, Uzm. Kl. Psk. Pınar Turanlı Durmuş, Uz. Psk. Hafize Albayrak, Klinik Psikolog Ömer Bayar, Klinik Psikolog Gürler Güz ve Öğr. Gör. Elif Konar Özkan katkı sundu.
Mutluluk ve psikoloji kavramlarını detaylıca inceleyen kitap raflarda yerini aldı!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın önsöz ve bölüm yazdığı kitapta yer alan konu başlıkları ise şöyle:
Pozitif Psikolojiye Giriş
İnsanın Anlam Ve Amaç Arayışı
Gençliğe İlk Adım
Kendini Tanıma
Başkalarının Duygularını Tanıma
Güvenli Davranış
Pozitif Kişiler Arası İlişkiler
Dayanıklılık ve Yılmazlık
Problem Çözme
Öfke Yönetimi
Dürtü Kontrolü
Empatide Duygu Yönetimi
Motivasyon ve Zaman Yönetimi
Uzlaşmacılık ve Çatışma Çözme
Affedicilik
Sosyal Medya Eğitimi
Manevi Değerler Eğitimi
Sınır Çizme Ve Hayır Deme Becerileri
Mutluluk Ve Psikolojik İyi Oluş