Kalamar tarifi, kalamarların marine ile nasıl yumuşatıldığını aşağıda yer almaktadır. Aşağıdaki tarif ile evde de kendi kalamarınızı yapabilirsiniz.
Kalamar Tarifi
Gerekli Malzemeler:
- 500 gram kalamar
Marine İşlemi İçin:
- Karbonat,
- Tuz,
- Bir çay kaşığı toz şeker,
- Maden sodası, bira veya biraz süt,
- Yumurta sarısı.
Kızartmak İçin:
- Sıvı yağ,
- Beyaz un ya da galeta unu.
Kalamar yapımında en önemli adımlardan biri kalamarın sosu ile beraber yoğurulduktan sonra marine edilmesidir. Bu sosa isteğe bağlı olarak farklı ilaveler de yapabilirsiniz.
Sosu için öncelikle bir çay kaşığı karbonat, bir limon, bir çay kaşığı toz şeker bir kabın içerisine ilave edilir. Ardından temizlenmiş ve dilimlenmiş kalamarlar da kabın içerisine ilave edilir ve yoğurtulmaya başlanır. Yoğurma işlemi yorucudur fakat en az 10 dakika kadar mutlaka yoğurmalısınız. Yoğurma esnasında oluşacak köpürmeler için de endişelenmenize gerek yoktur. Ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel olacaktır. Bu nedenle yorucu da olsa sabırla kalamarları yoğurmalısınız.
Kalamar Nasıl Marine Edilir?
- Marine işlemine sıra geldiğinde ise; soda, bira ya da süt kullanılarak kalamarlar bir kavanoza koyulur. İçerisine daha sonra bu üçünden herhangi biri eklenir. Ardından streç film ile beraber kapağı da kapatılır. Daha sonra buzdolabına kaldırılır ve buzdolabında bekletilir.
- İdeal süre yaklaşık bir gün olsa da 2-3 saate bekleterek de işlemlere devam edebilirsiniz.
- Sabırla beklediniz, buraya kadar bütün işlemler tamam ise aslında geriye çok da fazla işlem kalmadı. Şimdi yapılması gereken ise yumurta sarısına biraz pudra şekeri ilave edip çırpılmalıdır. Ardından bu karışım kalamar ile karıştırılmalıdır. Güzelce karıştırdıktan sonra galeta ya da beyaz una batırılır. Bütün bunlardan sonra ise yapılması gereken tek şey kalamarı kızartmaktır. Tüm bu işlemlerden sonra tavaya döktüğünüz bir miktar sıvı yağda kalamarları kızartarak servise hazır hale getirebilirsiniz. İsteğe göre çok kızarmış yada normal bir şekilde kızartarak tüketebilirsiniz.
- Kalamar severler için bir de tarator sosu paylaşalım. Bu sosta kullanmadığınız bayat ekmekleri de değerlendirme fırsatınız bulunmaktadır. İlk olarak bayat ekmekler un kıvamına gelinceye kadar parçalanır. Ardından limon suyu, üzüm sirkesi, rendelenmiş sarımsak, tuz, ceviz, zeytinyağı ve isteğe bağlı olarak değişen miktarda mayonez ile karıştırabilirsiniz. Tadına bakarak ilaveler yapmak ise tamamen size kalmış.
- Kalamar yapımı her ne kadar zahmetli gelmiş olsa da birkaç kere yaparak el alışkanlığı kazanabilirsiniz. Evde hazırladığınız takdirde hem daha çok yiyebilecek, hem de daha maliyetli olduğunu göreceksiniz.