İdrar kokusu, bazı durumlarda gebelik belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Gebelikte hormonlar yüksek seviyelerde olduğundan, idrardaki kokunun artması olasıdır. Bu durum, genellikle ilk haftalarda başlar ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde azalır. Ancak idrar kokusu sadece gebelikte meydana gelmez. Dehidrasyon, bazı besinlerin tüketimi, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların alınması da idrar kokusuna sebep olabilir. Bu nedenle, idrar kokusu sadece hamilelikte değil, diğer durumlarda da meydana gelebilir.
Hamilelikte İdrar Kokusuyla Başa Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler
İdrar Kokusu Nedenleri
İdrarda keskin koku erken hamilelik belirtilerindendir. Hamilelikte idrarda koku olması hormonlardaki artış, idrar yolu enfeksiyonu, dehidrasyon, vajinal enfeksiyon, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.
İdrar kokusu gebeliğin ilk belirtilerinden sayılabilir, ancak bebeğin cinsiyetine işaret etmez.
Hormonlarda Değişim
Hamilelik döneminde kadın vücudundaki hCG isimli hamilelik hormonu yükselmektedir ve bu idrarda keskin kokulara sebep olabilir. Bu durum sıklıkla hamileliğin ilk aylarında meydana gelmektedir.
İdrar Enfeksiyonu
Hamilelikte keskin ve yoğun kokulu idrar şikayetinin en sık görülen sebebi idrar yolu enfeksiyonudur. Bu durumda çoğunlukla kişi ayrıca sırt ağrısı, sık sık idrar yapma ihtiyacı, idrara çıkarken yanma ve idrar yokken sanki varmış gibi hissederler.
Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)
Vücuda yeterince su alınmaması durumunda dehidrasyon denilen durum meydana gelir. Bu durumda yani susuz kalmak idrarın koyu sarı ya da turuncu renkte olmasına ve ayrıca amonyak benzeri keskin kokmasına sebep olur. İdrarının yoğunluğunun artması durumunda kokusu da artar. Özellikle de hamilelik süresince kişinin gerektiği kadar su tüketmemesi durumunda idrarda keskin koku olabilir.
Kokulu Yiyecekler Tüketme
İnsanın tükettiği yiyecekler idrar kokusunu etkilemektedir. Örneğin sarımsak, soğan ya da kuşkonmaz benzeri yiyecekler sık tüketildiğinde idrarda farklı ve keskin kokuların oluşmasına yol açabilir.
Şeker Hastalığı
Şeker hastalığı olanlarda sık sık duyulan şikayet ise tatlı kokulu idrardır. Çünkü vücuttaki diyabet yani şeker hastalığı tedavi edilmediğindeki kandaki şeker seviyesi yüksek seyreder ve buna bağlı olarak idrarda tatlı koku oluşabilir. Bu yüzden idrarında sıklıkla tatlı kokusu alanların doktora gitmesi iyi olacaktır. Şeker hastalığının tedavi edilmemesi çok tehlikelidir ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.
İlaçların Yan Etkisi
Hamilelikte, doktorların anne ve bebeklere sıklıkla demir veya folik asit ilaçları reçetelediği bilinmektedir. Bu ilaçlar kişinin idrarında keskin kokulara sebep olabilir. Vitamin kullanımını mutlaka doktor tavsiyesi üzerine yapmalısınız ve rastgele vitamin ilaçları kullanmaktan kaçınmalısınız.
İdrar Kaçağı
Hamilelikte kadın vücudunda mesane dokuları ve üretrada gevşeme meydana gelir. Bu durumda ise sıklıkla idrar kaçağı şikayeti yaşanır. İdrar tutamamanın sonucu olan idrar kaçırma en çok gülme veya hapşırma anında istemsiz olarak gerçekleşir. İdrardaki keskin kokuların erken hamilelik belirtisi olduğunu söylemek mümkündür çünkü bu problem en çok hamileliğin ilk aylarında yaşanmaktadır.
Vajinal Enfeksiyon
Hamilelikte anne adayının yaşadığı Bakteriyel Vajinozis isimli vajina enfeksiyonu idrarda keskin ve yoğun kokuya sebep olabilir. Bu enfeksiyon erken doğuma sebep olabilecek ciddi bir enfeksiyondur.
Diğer Nedenler
Hamilelikte idrardaki keskin kokuya ek olarak idrara çıkarken ağrı, idrarda kan ve bel ağrısı olması böbreklerde taş olduğuna işaret ediyor olabilir. Ayrıca eğer yoğun kokulu idrara ek olarak, karın ağrısı, sarılık, mide bulantıları ve kusma varsa kişide karaciğer yetmezliği olabilir. Sıraladığımız bu iki hastalık da çok ciddidir ve zaman kaybetmeden doktora gidilmeli ve muayene olunmalıdır.
Hamilelikte İdrarda Koku Nasıl Geçer?
Hamilelikte idrarda koku genellikle hamilelikte hormonlardaki artıştan meydana gelen geçici bir durumdur, doğumdan sonra idrarınız normale döner. Gebelikte idrar kokusunun bir diğer önemli nedeni yeterli miktarda su içmemektir. Günde 10 bardak su içmeye özen gösterin, bir süre sonra koku geçecektir.
Gebelikte idrar kokusunun geçmesi için Kadın Doğum doktoruna da gidebilirsiniz. Doktor sizden idrar testi isteyecektir. Durumun nedenine göre tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin idrar yolu enfeksiyonu varsa antibiyotik, şeker hastalığı varsa ilaç reçete edecektir.