Hollanda’da 14 Mayıs seçimleri için gönderilen 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve bu pusulaların kullanılmadan ayrılması, İYİ Partili Mustafa Tolga Öztürk’ü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurmaya yöneltti. Öztürk, oy pusulaları veya zarflarda bulunan leke veya mürekkep izinin geçerli olup olmayacağı konusunda YSK’dan görüş istedi. YSK, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un ilgili maddelerinin açık olduğunu belirtti ve bu konuda görüş verilmesine yer olmadığına hükmetti.
İYİ Partili Öztürk, Hatalı Oy Pusulaları Nedeniyle YSK’ya Başvurdu
Hollanda’da düzenlenen 14 Mayıs seçimleri için gönderilen 225 oy pusulası, hatalı çıktı. Bu durum, İYİ Parti üyesi Mustafa Tolga Öztürk’ü harekete geçirmeye yönlendirdi. Öztürk, hatalı oy pusulalarının tutanak altına alınarak kullanılmadan ayrılmasıyla ilgili olarak YSK’ya başvuruda bulundu.
YSK, Kanunun İlgili Maddeleri Hakkında Görüş Vermedi
YSK, İYİ Partili Öztürk’ün “oy pusulaları veya zarflarda, leke veya mürekkep izi bulunması halinde geçerli olup olmayacağı” konusundaki başvurusunu değerlendirdi. Kurul, bu konuda 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un ilgili maddelerinin açık olduğunu belirterek görüş verilmesine yer olmadığına hükmetti.
298 Sayılı Kanun ve Geçerli Oy Pusulaları
298 sayılı Kanun’un 98. maddesi, zarflarda sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılacağını belirtiyor. Aynı Kanun’un 101. maddesi ise zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılmasını, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılmasını ve herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamamasını geçerli sayan düzenlemeler içeriyor.
Hollanda’da gerçekleştirilen 14 Mayıs seçimleri için gönderilen hatalı oy pusulaları konusunda İYİ Partili Mustafa Tolga Öztürk, Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu. Ancak, YSK, 298 sayılı Kanun’un ilgili maddelerinin açık olduğunu belirterek görüş verilmesine yer olmadığına hükmetti. Kanun, oy pusulalarında leke veya mürekkep izi bulunmasının geçerliliği etkilemeyeceğini ve zarfların bütünlüğü bozulmaksızın kazaen yırtılmasını kabul ediyor. Bu durum, oy pusulasındaki ‘siyah nokta’ belirsizliğiyle ilgili YSK’nın son kararını oluşturdu.