Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılında ithalatın 2022’ye kıyasla yüzde 1 oranında azaldığını belirterek, “Dış ticaret açığımız 2022 yılına göre yüzde 3,2 düştü“ dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2023 yılında ithalatın yüzde 1, dış ticaret açığının da yüzde 3,2 oranında düştüğünü duyurdu. Bakan Bolat, 2023 yılında ithalatın 361.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıklayarak, “Ticaret Bakanlığı olarak haksız uygulamalara karşı aldığımız tedbirleri, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı destekleyici etkin savunma politikası araçlarımızı ve bu doğrultuda güncellediğimiz ithalat rejimimizi 2024 yılında da aktif bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“HAKSIZ UYGULAMALARA KARŞI TEDBİRLER ALDIK”
İthalatın gerilemesine sebep olan faktörleri vurgulayan Bakan Bolat, “Uluslararası enerji fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra, yılın ilk 6 ayında büyük artış gösteren altın, otomotiv, çelik, tekstil ve konfeksiyon gibi ürünlerin ithalatında yılın ikinci yarısında Ticaret Bakanlığımızın, haksız uygulamalara karşı aldığı tedbirler etkili oldu” açıklamasında bulundu.
“İTHALAT REJİMİMİZİ GÜNCELLEDİK”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ithalat rejimine gücelleme getirdiklerini ifade ederek, “Ticaret Bakanlığımızca demir-çelik, tekstil, konfeksiyon, petrokimya, kağıt, güneş panelleri başta olmak üzere, çeşitli sektörlerdeki firmalarımızı haksız rekabet ve zarardan korumak amacıyla, halihazırda ithalata yönelik toplam 161 adet anti-damping, 11 adet korunma önlemi ve 77 adet önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma sonuçlandırdık. Halen incelemelerimiz devam ediyor. Üretici ve ihracatçı sektörlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, ticarette etkin savunma politikası araçlarıyla ve dinamik vergi politikasıyla ilave birçok üründe ilave korunma sağladık. İthalat rejimimizi de bu doğrultuda 2024 yılı için güncelledik” şeklinde konuştu.
YERLİ ÜRETİCİLER KORUNACAK
Bakan Bolat açıklamasına şunları da ekledi:
“Bu aşamada yerli üreticileri ve dolayısıyla ihracatımızı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet ve zarara karşı korumak amacıyla, uluslararası kurallara uygun ticaret politikası savunma araçlarını etkin şekilde kullanmaya, üretimi ve istihdamı öncelemeye devam edileceğiz.”