TOKAT’TA İLK! BÜYÜKYILDIZ KÖYÜ’NE DOĞAL ARITMA SİSTEMİ KURULUYOR

featured

“Sürdürülebilir Çevre, Yaşanabilir Mekânlar” vizyonu doğrultusunda çevreci bir yaklaşımla çalışmalarını sürdüren Tokat İl Özel İdaresi, tamamen kendi imkânlarıyla bir yandan köylerde ve yerleşim yerlerinde güneş enerji panelleri ile doğa dostu çalışmalara imza atarken, bir yandan da Tokat’ta ilk olarak doğal arıtma sistemlerini hayata geçirmeye başladı.

Tokat İl Özel İdaresi tarafından Büyükyıldız Köyü’nde yeterli gelmediği için atıl halde bulunan ve kullanılmayan fosseptik kuyusu yıkılarak yerine yapay sulak alan sistemi olan doğal atıksu arıtma sistemi kuruluyor.

Tokat’ta ilk olarak yapılacak olan sistemle, hem suyun geri kazanılması hem de arıtımı sağlanarak elde edilen suyun sulamada kullanılmasına imkân sağlanacak.Tokat İl Özel İdaresi tarafından Büyükyıldız Köyü’nde devam eden çalışmalarla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tokat Büyükyıldız Köyü’nde, Tokat İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından daha önce İller Bankası desteğiyle yapılan ve yetersiz kaldığı için atıl halde bulunan fosseptik kuyusu ekskavatör yardımı ile yıkılarak, moloz atıkları köyün çöp ve moloz döküm alanına nakledildi. Yaklaşık 4 dönümlük arazi üzerine tamamen İl Özel İdaremizin kendi kaynakları ile Yapay Sulak Alanlarda Bitkiler ile Atık Suların Arıtımı olarak tanımlanan ‘Doğal Arıtma Sistemi’ kuruyoruz. Kırsal bölgelerde evsel atık su arıtımı için en uygun sistemlerden biri olan Doğal Arıtma Sistemimizin ilkini Büyükyıldız Köyü’nde yapıyoruz.

4 dönümlük alan üzerinde doğal bitkiler ve sazlık bitkiler yerleştireceğiz. Böylece iki koldan gelen kanalizasyon ve evsel atık sular bitkiler sayesinde doğal arıtılarak, temiz bir şekilde ırmağa deşarjını gerçekleştirecek ve sulama suyu olarak kullanılacak.

Doğal arıtma sistemimizde; toprak, su, bitkiler, mikroorganizmalar ile atmosfer, fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylarla sürekli olarak karşılıklı etkileşim halinde bulunacak. Ekosistem reaktörü içerisinde eşzamanlı olarak yürütülecek arıtma sistemi için kullanılacak bitki türlerini bölgenin iklimine ve toprak yapısına göre belirledik. Atık sulardaki kirleticilerin bitkiler sayesinde filtrasyonunu gerçekleştireceğiz.Doğal Arıtma Sistemi sayesinde elektrik ya da başka bir enerji kaynağına gerek duyulmadan, diğer arıtma sistemlerine göre avantajlı, ekonomik ve doğal olarak arıtımı gerçekleştireceğiz. Böylece hem suyun geri kazanılmasını hem de arıtımını sağlayarak elde edilen suyun sulamada kullanılmasına imkân sağlamış olacağız.

Tokat İl Özel İdaresi olarak, Sürdürülebilir Çevre, Yaşanabilir Mekânlar vizyonumuz doğrultusunda doğa dostu çözümlerle, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Tokat’ta ilk olarak Tokat İl Özel İdaresi’nin öz kaynaklarıyla gerçekleştireceğimiz Doğal Arıtma Sistemimizin, bölgemize, bölge tarımına ve sağlığına hayırlı olmasını dileriz.

1
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
TOKAT’TA İLK! BÜYÜKYILDIZ KÖYÜ’NE DOĞAL ARITMA SİSTEMİ KURULUYOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri