İran Sinemasından İzlenmesi Gereken 5 Film!

featured

İran sineması yalın hikaye anlatıcılığıyla, fazla şöhreti olmayan oyuncularla ve hayatın içinden olağan konuları anlatması ile bilinir. Aşk, kadın-erkek eşitliği, bürokrasinin isleyişi gibi konular sanatsal bir dille anlatır. Özellikle 1980’den sonra Avrupa’da kabul görmeye başlayan İran sinaması, pek çok iyi yönetmen ve filmle yine aynı şekilde yine pek çok ödüle layık görülmüştür. İşte böyle bir sinemadan izlenmesi gereken 5 film…

5. Kirazın Tadı

Başkarakter olan Badii, arabasıyla intihar ettikten sonra kendisini gömecek adam aradığından işçilerin ve köylülerin yaşadığı yerleri arşınlamaktadır. Yoldan geçerken önce bir asker olan Kürt, sonra Afgan asıllı bir öğretmen, en son ise Türkmen bulur. Para teklif etmesine rağmen aralarından sadece biri bunu kabul edecektir. Ama Badii’in abarttığı gerçekliği ve sonradan öğrenmesi gereken şeyler hayatını değiştirecektir. 

Yönetmeni olan Abbas Kiyarüstemi, Altın Palmiye ödülüne layık görülmüştür. Sabırla izlenmesi gereken kayda değer bir filmdir.

What is this?

4. Bir Ayrılık

Simin, kocası Nader ve kızı ile İran’ı terk etmek istemektedir. Nader’in alzheimer olan babasına bakması gerektiğini düşündüğü için bu teklifi sürekleri reddeder. Simin bu yüzden boşanmaya çalışır ve baba evine gider. Nader, babasına ve kızına bakması için hamile bir kadın tutar. Fakat olaylar istenmeden farklı bir yola girer.

Bir Ayrılık, İran bürokrasisine ve sosyal hayatına yakından tanıklık edebildiğimiz bir filmdir. Yönetmenliğini ise Asgar Ferhadi üstlenmiştir.

3. Arkadaşımın Ödevi Nerede?

Sıra arkadaşı Nemadzade’nin ödevini yanlışıkla kendi çantasına koyan Ahmed’in malum sebeplerden ötürü arkadaşının köyüne ödevini götürmesini konu alır. Yolda giderken İran köylülerinin hikayelerine tanıklık eden Ahmed, kimi zaman köylülerin engelleriyle kimi zaman ise yardımlarıyla arkadaşının köyüne ulaşmaya çalışır. Kurmaca ve belgesel olarak gidip gelen film, köylü toplumun sosyal yaşantısını, yanlış davranışlarını ve köylülerin ekonomik durumunu ortaya koyar. Yönetmen koltuğunda Abbas Kiyarüstemi oturmaktadır.

2. Cennetin Çocukları

Kardeşi olan Zehra’nın ayakkabılarını yolda kaybeden Ali, Zehra ile aynı çift spor ayakkabıyı sırasıyla kullanmaya başlar. Bu sırasıyla ayakkabı kullanma olayı gittikçe sorun olmaya başlar. Fakirliğin bir çift spor ayakkabıyla anlatıldığı film, Ali’nin kardeşi için yaptığı fedakarlıklar üzerinden ilerler. Bu nahif filmin yönetmenliğini ise Mecid Mecidi üstlenmiştir.

1. Yakın Plan

Bir yönetmen hayranlarından olan Hüseyin Sabzian, hayranı olduğu yönetmenin filmleştirdiği eserini bir yolculuk sırasında okurken bunu fark edip aşırı derecede ilgi gösteren bir yolcu ile tanışır. Yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın hayranı olan bu kadın, aynı duyguları paylaştığını tahmin ettiği bu kişi ile sohbet etmek ister. Bu ilgiden hoşlanan Hüseyin, kendini Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtır. Hatta film çalışmalarından söz eder. Kadın buna inanarak Hüseyin’i ailesinin evine davet eder. Hüseyin, aileyi para yardımı şartıyla filmde oynatmayı önerir fakat aile bu durumdan kuşkulanarak polise haber verir. Böylelikle yargı süreci başlar. Yakın Plan’ın yönetmenliğini Abbas Kiyarüstemi üstlenmiştir.

İlginizi çekebilecek konular

2
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
İran Sinemasından İzlenmesi Gereken 5 Film!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri