Astronotların Gözünden Dünya Harikası!

featured

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev alan astronotların hemen hemen hepsi, bizim asla sahip olamayacağımız çok fazla şansa sahiptir. Bu şanslardan biri de doğal fenomenleri fotoğraflayabilmeleridir. Güneş patlamaları buna örnektir. İşte o şanslı astronotlardan biri de havacılık mühendisi olarak eğitim almış Fransız astronot Thomas Pesquet oldu. Uzun bir süredir Uluslararası Uzay İstasyonunda (International Space Station, ISS) görevli olarak bulunan Thomas Pesquet, kısa bir süre önce istasyonda görevli diğer 3 mürettebat ile dünyaya döndü. NASA’nın ticari ortağı SpaceX tarafından üretilen ve geliştirilen Crew Dragon kapsülüyle Meksika Körfezi’ne başarıyla iniş yaparak dünyaya dönen bu dört astronottan biri olan Thomas Pesquet, dünyaya dönmeden önce güneş patlamasının muhteşem görüntülerini yakalamayı başardı.

Güneş 11 yıllık bir döngüye sahiptir ve bu fenomen de bu döngünün bir parçasıdır. Ara sıra 20 milyon nükleer bomba gücüyle püsküren Güneş, yıllar sonra sessizliğini bozdu. Bu hareketliliğin devamı da gelecek gibi görünüyor. Bu aslında, 2025’te zirve yapması beklenen güneş patlamaları ve güneş lekelerinin az anlaşılır gelgitleridir. Bu  şanslı 4 mürettebat dünyaya dönmeden önce bu harikulade görüntüleri gözlemledi. Hatta Thomas Pesquet, bu cezbedici görüntüleri sadece gözlemlemekle kalmayıp onları fotoğrafladı ve tüm dünya ile paylaştı.

Uluslararası Uzay İstasyonunda görevli olarak bulunan Avrupa Uzay Ajansı astronotu Thomas Pesquet, NASA astronotları Shane Kimbrough ve Megan McArthur, Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndan Akihiko Hoshide; istasyondan ayrılmadan önce Güneş’ten gelen büyük bir materyal patlamasının gezegenimize ulaşmasından kaynaklanan olağanüstü Aurora yani kutup ışıkları görüntülerine tanıklık etti. Space.com internet sitesinin yaptığı açıklamaya göre bu görüntüleri ortaya çıkartan ve taç küre kütle atımı (CME) adı verilen bu fenomen, üçüncü kez ve bu sefer dünya üzerinde çok daha etkili bir biçimde geçtiğimiz gün gerçekleşti. AR2891 adlı Güneş lekesinden kaynaklanan bu üçüncü taç küre kütle atımı daha önce 1 ve 2 Kasım tarihlerinde gerçekleşmiş olanlardan daha büyük oldu.

Astronot Thomas Pesquet attığı an çok fazla beğeni alan, yeşile çalan parlaklıktaki ve cezbedici dünya görüntüsünün altına da “Kuzey Amerika ve Kanada üzerindeki tüm görev süremiz boyunca en kuvvetli kutup ışıklarına maruz kaldık. Yörüngemizden daha yüksek, inanılmaz ani yükselmeler gördük. Halkanın tam merkezinin üzerine uçtuk, her yerde hızlı dalgalar ve darbeler vardı” diye belirtti. Son günlerde, birçok astronot, güneş patlamalarını görüntülemeyi başardı, fakat özellikle Pesquet, paylaştığı fotoğraflar sayesinde her daim akılda kalmayı başaranlardan biri oldu. Fransız astronot, daha önce Nisan’da, SpaceX Crew-2 ile yörüngedeki üsse ulaşmış ve Flickr hesabında yine bunlara benzer harika birçok görüntü paylaşmıştı. Ancak bu ışıltılı ve büyüleyici görüntüye sahip fenomen, tılsımlı olduğu kadar zararlı ve yıkıcı etkilere de sahip. Ortaya çıkan şokların güneş sistemi boyunca dalgalanması sonucunda yörüngedeki uyduları ve Dünya üzerindeki elektrik şebekelerini kesintiye uğratabilir. Manyetik fırtınalara yol açabilir.

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Astronotların Gözünden Dünya Harikası!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri