Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti!

featured

Bugün kuzey yarımkürede yılın ilk Güneş tutulması gerçekleşti. Ay’ın Güneş’i tam kapatarak oluşturduğu çembere “Ateş Çemberi” deniliyor. Ay, Güneş’in etrafını %90 kapattı. Bu nedenle de Güneş’in etrafında ince ve parlak ateş çemberi oluştu. Güneş tutulması, kuzey yarımkürede yer alan Almanya, İspanya, Kanada, Sibirya, İngiltere’de, Rusya’nın ve ABD’nin kuzeyinde izlenebildi. Ayrıca Halkalı Güneş Tutulması bu yılın ilk, 21. yüzyılın ise 16. Güneş tutulması oldu.

Halkalı Güneş Tutulması hayran bıraktı!

Halkalı Güneş Tutulması, meydana gelmeye başladığı ilk andan beri izleyenleri kendine hayran bıraktı. Tutulmada Güneş kızıla boyandı. Ortaya çıkan manzara ise pahabiçilmez görüntüler oluşturdu. Güneş’in doğumu öncesi, doğum esnasında ve doğduktan sonra görülebilen tutulma, izleyenleri kendine hayran bıraktı.

Halkalı Güneş Tutulması nedir?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri