İstanbul’da Müsilaj Bitti Mi?

featured

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj problemi pek çok yere ulaşmıştı. Havaların ısınmasıyla başlayan deniz salyasına müsilaj deniyor. Yakın zamanın belki de en kötü çevre felaketi olarak yorumlanan müsilaj  hakkında sevindirici haberler var. Denizin üstünü ve altını kaplayan deniz salyası hem balıkların habitatını hem de deniz üstü yaşam formunu etkiliyordu. Nihayet bu konuyla ilgili güzel haberler gelmeye başladı. Marmara’da ilk 20 metrede artık müsilaja ulaşılmıyor. Marmara üzerinde denize girmek isteyen vatandaşlar için ise hala kötü haber devam ediyor. Müsilaj nedeniyle denize girmekte sorun yaşayanlar, plajlarda hala bu durumla ilgili gelişme bekliyor.

Müsilaj bitti mi? Marmara’da denize girilebilir mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından bu konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Aylardır Marmara Denizi başta olmak üzere denizlerimizi tehdit eden müsilaj ile ilgili yapılan çalışmalarda yüzme alanlarında bir sorunun tespit edilmediği bilgisi verildi. Bu yüzden de vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile denize girebiliyor. Deniz müsilajı ya da deniz sümüğü olarak ön plana çıkarılan bu problemin artık sonuna yaklaşıldığı bilgisi de veriliyor. 

Deniz salyası ile ilgili olarak şöyle bir durum var: Suda bol miktarda besin bulunur. Bu bölgelerde uzun sıcaklıkların olması ve havanın da sakinleşmesi durumuyla deniz karı küreleri oluşur. Bu küreler genişlik olarak da büyüdükçe yer yer deniz salyasına dönüşebilir. Bu durum deniz için bir tehlikedir çünkü oksijeni keser. Bu da balıklar için bir sorun anlamına geliyor. Su altında yer alan balık habitatını deniz salyası bitirebilir. Balıkların daha ferah sulara yüzme sebebi ve Karadeniz ya da Marmara denizlerinin balıklar konusunda kıtlaşmasının sebebi de bu gibi görünüyor. 

Müsilajın zararı var mı?

Müsilaj ya da diğer adıyla deniz salyası, uzun vadede insan cildine zarar veriyor. Bu yüzden uzmanlar hep maskelerle ve özel kıyafetlerle temizlik yapıyor. Temizlik yaparken de özellikle makinelerle ve bu iş için eğitilmiş dalgıçlar ile çalışıyorlar. Bu yüzden de yapılacak olan işlemlerle ilgili herkes kendine göre bir görev ediniyor. Sonra da zeminde yapılan testler ile durum toparlanıyor. Su üzerinde başlayan temizlik su altına inerek de devam ettiği için herkes adına temiz bir ortam yaratılmış oluyor. 

Gizli Hazineleri Keşfedin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
İstanbul’da Müsilaj Bitti Mi?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri