Zile Belediyesi “Şehrin Kültürel Geçmişi Duvar Resimlerinde Projesi” kapsamında, şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilen enstalasyonlarla şehrin kültürüne ve tarihine ışık tutuluyor ve insanların geçmişleri ve günümüzle bağ kurmasına destek oluyor.
Proje Zile’nin tarihi ve kültürel mirasının, kent estetiğinde uyumsuzluk oluşturan mekânlarda resmedilerek, şehrin tarihi ve kültürel mirasını belgelemeyi ve toplum üzerinde birleştirici bir etki ve aidiyet duygusu yaratmayı amaçlıyor.
Dilsiz, uyuyan mekân ve yapılara estetik bir duygu kazandırmaya, toplumda aidiyet duygusu oluşturmaya çalışıyoruz
Belediye Başkanı Şükrü Sargın, Zile’nin muhtelif noktalarında bulunan ve şehir estetiği üzerinde olumsuz görüntüler oluşturan mekânların “dokunabildiğimiz” ve “ilgiyle izlenen” görsellere dönüştürmeyi istediklerini belirterek şunları söyledi.
“Bazı mekânlar, kentsel gündelik hayat içinde yanından geçtiğimiz, etrafında dolaştığımız ama bir türlü temas ve fark edemediğimiz, yaşantımızın sürekliliği içinde yer alamayan, dilsiz, uyuyan mekân ve yapılardır. Fiziki varlıkları kendi içeriklerinden kaynaklı güzel ve estetik bir duygu oluşturan görüntü üretemez. Bu durum onların varlıklarından rahatsız olmaya kadar giden bir problem üretir. Diğer taraftan bu tür mekânlar kent estetiğine uyumsuzluk gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle bu tür mekânların kentsel gündelik hayat içindeki varlıklarını ilgi çeken, toplumsal aidiyet oluşturmaya destek olacak görsellerle donatmamız gerekmektedir” dedi.
Başkan Sargın sözlerini şöyle tamamladı.
“Bu amaçla Zile’nin tarihi, kültürel ve doğal mirasının resmedildiği, estetik bir görüntü üretecek kurgusal cepheler giydirilmek suretiyle bu mekânları yeni ve farklı bir hüviyete büründürmemiz gerekmektedir. Var olan bu tür mekânlar, şehrin tarihi ve kültürel değerleriyle süslenerek, kötü ve çirkin görüntü arz eden bu yapıları şehrimizin tarihi ve kültürel markalarıyla süslemeyi, böylelikle görüntü kirliliğinden kurtararak modern bir yapıya dönüştürülmesi hedeflenmektedir.”