Sindirim sisteminin başında gelen dişler, yiyeceklerin ufalanıp parçalanması işleviyle sindirimi kolaylaştırma görevine sahiptir. Konuşmada etkisi bulunan ve seslerin doğru şekilde çıkarmamızı sağlayan dişler, aynı zamanda estetik açıdan da son derece önemlidir. Diş eti hastalıklarının ülkemizde ve dünyada en ön sırada gelen sağlık sorunları arasında yer aldığı tahmin edilebilir bir gerçek. Diş ve diş eti sağlığı bozulduğunda başımıza gelebilecek en önemli iki hastalık diş çürümesi ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Aslında bakıldığında bir kronik hastalık kadar hayati olmayan diş ve diş eti rahatsızlıkları, öldürmez süründürür. Hayat kalitesini bozduğu gibi diş sağlığının bozulması vücuttaki tüm organları etkileyeceğinden önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dişler iyi temizlenmediği zaman ağızda bakteri oluşmasına sebep olur. Oluşan bu bakteriler diş çürüklerine, diş etlerinde iltihaplanmalara ve diş eti çekilmelerine neden olur. Diş eti hastalıkları nedeniyle dişlerin sallanıp dökülmesi ihtimali de vardır.
Diş etinizin hastalanmaya başladığının en göze çarpan belirtileri diş eti kanamalarıdır. Unutmamak gerekir ki sağlıklı diş eti asla kanamaz. Bununla birlikte dişlerde meydana gelen renk değişiklikleri, diş minesi yapısının değişmesi ve ağız kokusu öne çıkan belirtilerdir. Bir diğer önemli belirti ise diş etlerindeki kızarmalar ve şişmelerdir. Dişler arasında açılmalar, sallanmalar, uzamalar ve iltihaplanmalar oluyorsa önemli bir sağlık sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. En kısa zamanda bir diş hekimine başvurarak dişlerinizi kurtarabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığına gerekli özen gösterilmediği takdirde diş etleri rahatsızlanır ve diş kayıplarına sebep olur. Buna ek olarak yanı sıra genetik faktörler, sigara kullanımı, stres, ilaç kullanımı, kötü beslenme, diş sıkmak, C vitamini yetersizliği, uygun olmayan ve sürekli kürdan kullanımı da diş eti erimesi hastalığının başlıca nedenlerindendir.
Düzenli aralıklarla doktor kontrolleri sayesinde ağız ve diş sağlığınızı korumak mümkün. Ayrıca diş fırçanızı düzenli aralıklarda değiştirdiğiniz takdirde de diş eti problemlerini en aza indirebilirsiniz. Günde 2 defa doğru şekilde dişlerinizi fırçalayarak ve fırçanın yetişemediği yerler için diş ipi kullanarak oluşabilecek iltihap riskinden korunabilirsiniz. Bunun yanı sıra yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin. Asitli, şekerli ve aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmaya özen gösterin. A ve C vitaminlerinizi eksik etmeyin. Kötü beslenmenin yanı sıra sigara, çok fazla çay ve kahve içmek de ağız sağlığınızı olumsuz etkilemektedir.
Tüm bunların sonunda şunu da belirtmek gerekir ki stres tüm hastalıkları tetikleyebilecek potansiyelde olduğu gibi diş etleri de stresten oldukça kolay bir şekilde etkilenir. Stres anlarında dişleri sıkmak ilerleyen zamanlarda çenede ağrıya, diş etlerinde kanamalara ve diş düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Dişlerinize iyi bakın, kendinize iyi davranın!
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” Medya Tanıtım Kampanyası…
Erbaa Kaymakamlığı, Erbaa Belediyesi, TOGÜ Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erbaa İlçe Sağlık Müdürlüğü arasındaki…
Tokat'ın Sevilen İsimlerinden İsmet Yiğit Aramızdan Ayrıldı Makine Mühendisi Olan Yiğit Tokat spordaki futbolculuğunun yanı…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde Tokat ve bölgesinde ilk olan “Siber Güvenlik ve Etik Hacker” eğitimi…
Eğitim Fakültesi ile Sürekli Eğitim ve Araştırma Uygulama Merkezi iş birliği ile düzenlenen “Çocuklar İçin…
Bugün bazı sosyal medya hesaplarında yer alan ve CHP Tokat İl Başkanı tarafından yapılan içme…