Az sayıda yenilenebilir doğal kaynakların başında gelen ahşap ürün kullanmanın avantajları saymakla bitmez. Özellikle mobilya sektörünün vazgeçilemez hammaddesi olan ahşap farklı ağaçlardan elde edilen, ağacına uygun ürünler elde edilmenin yoludur.
Yaşam döngüsel bir süreç ile daha sağlıklı bir şekilde yürür. Bu anlamda ormanlarda kereste üretiminde hasatla yenilenmesi için döngüsel bir sürece alınmaktadır. Zira bu şekilde daha gür ormanlar ortaya çıkar. Ağaçlar hasat edilirken belli standartlara uyulmaktadır. Öyle ki her ağaç için yenileri dikilmektedir. Böylelikle bir döngü oluşur. Ağaç doğal olarak büyür, gelişir ve yaşlanır. Bunun yanında doğaya zarar vermeyen en önemli yaşamsal üründür.
Ağaç ve ürün kereste doğal bir malzemedir. Doğal olması nedeniyle ahşap ürün kullanmanın avantajları saymakla bitmez. Dünyada kullanılan çelik, aliminyum ile beton gibi yapı malzemelerinden çok daha çevreseldir. İklime bağlı olarak yaşam şartlarını iyileştiren bir özelliği bulunur. Orman dünyadaki canlılar için yaşam alanıdır. Bunun yanında çoğalan orman büyüdükçe atmosferik karbondioksiti emme görevi görmektedir. Bununla birlikte karbondioksiti emerek yaprakları, dalları ve gövdesinde depolamaktadır. Ahşap ürün kullanmanın avantajları başlıca şu şekildedir;
Ahşap üretiminde kereste birim hacim olarak diğer malzemelere göre çevreyi daha az kirletici özelliği bulunmaktadır. Zira beton, çelik, alimünyum daha çok fosil yakıt enerjisi kullanmaktadır. Öyle ki iklim değişikliğinin önüne geçmek için ahşap kullanılması gerekmektedir. Zira araştırmalar yaşam alanlarınızda ahşapla yapılan ürünlerin kullanılması, ahşapla çevrili olması sağlığımızı olumlu olarak etkilemektedir. Öyle ki ahşaptan yapılan evlerde ve ortamlarda yaşayan insanlarda sağlık açısından ortaya koyduğu başlıca yararları şunlardır.
Yanıcı bir madde olması nedeniyle endişe ile yaklaşılan kereste düşünüldüğü kadar yanıcı değildir. Öyle ki yavaş, öngörülebilir şekilde yanar. Yanıcı özelliği ölçülebilmektedir. Diğer yapı malzemelerine göre daha yanıcı olduğunu belirtmek mümkündür. Ancak yangın anında ahşabın yüzeyinde kömür tabakası oluşacak ve bu tabaka malzemenin yangına dayanımına katkı sağlayacaktır. Hatta yangın sırasında kömürleşen tabaka kerestenin yanma oranını azaltır. Hatta bu kömür tabakası kerestenin iç çekirdeğini yalıtma özelliği taşır. Böylelikle malzemeyi ılık tutar. Öyle ki bir çelikten daha uzun süre yük taşıma özelliğine bürünür.
Ahşap aynı zamanda bir yalıtım malzemesidir. Hem ısı hem soğuk arasında bir bariyer oluşturarak yatılır.
Hafif kereste aracılığıyla enerji verimliliğine odaklanan inşaat tasarımı, konforu en üst düzeye çıkarmaktadır. Aynı zamanda ahşap karkas binalar, duvar, tavan, çatı veya zemin kalınlığını arttırmadan karkas elemanları arasındaki boşluklara ekstra yalıtım malzemelerinin yerleştirilmesine izin vermektedir. Ahşabın doğal ısıl özellikleri aynı zamanda yalıtım malzemelerinin verimliliğini en üst düzeye çıkarmaktadır. Çünkü ahşap soğumaz veya ısıyı dağıtmaz. Bu nedenle bir bina genelinde sıcaklığı korumak için daha az enerji gerektirir.
Ahşap ürün kullanmanın avantajları saymakla bitmez. Özellikle mobilya üretiminde kullanılmaktadır. Hatta kalite ve sağlamlık açısından gürgen ağacı mobilya sektöründe iskelet olarak kullanılmaktadır. Bu sayede uzun yıllar kullanma ömrü bulunmaktadır. Tamiri ve yenilenebilir özelliği olması nedeniyle çok kolay bulunan bir malzemedir. Gözenekleri olması nedeniyle sıcak ve soğuğa karşı en iyi malzemelerden olmaktadır. Zira sıcak ve soğuğa karşı dirençli olur. Öyle ki ahşap yaşam alanlarınızda duvar, tavan, pencere, kapı, zeminler, merdiven gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bunun yanında evimizin ve yaşam alanlarımızın mobilyaları ahşaptan yapılmaktadır. Hatta evinizi baştan sona ahşaptan yapabilme olanaklarına sahip olabilirsiniz.
Çok kolay ulaşabileceğiniz bir hammadde olan ahşap farklı ağaçlar ile elde edilen kerestelerden oluşmaktadır. Dünyadaki en sağlam ağacın Balsa ağacı olduğu bilinmektedir. Daha çok Orta ve Güney Amerika’da bulabileceğiniz bu ağaç sert, dayanıklı olmasının yanında çok kolay işlenebilmektedir. Bu ağacın meşeden daha dayanıklı olduğu bilinmektedir.
Yaşam alanlarında kullanılan ahşabın daha uzun ömürlü olması için atılması gereken birkaç adım vardır. Bu sayede çok daha uzun vadelerde kullanım imkanınız olacaktır. Ahşabı uzun ömürlü kullanım için yapmanız gerekenler ise şunlardır;
Özellikle ahşabın su ve nem almasını engelleyen özel koruyucu malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemeler kerestenin dayanmasını sağlarken aynı zamanda hava almasına da yardımcı olmaktadır. Bir nevi özel boya diyebileceğimiz bu koruyucular ahşabı boyar, çürümesini önler, güçlendirir.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın
Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu her hafta bir mahalleyi ziyaret etmeye devam ediyor. Son olarak…
Tokat Milletvekili Dt. Cüneyt Aldemir, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı…
Tokat, çevre illere göre yüksek uçak bileti fiyatlarıyla karşı karşıya; bu sorun acilen çözülmeli ve…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve DOKAP iş birliği ile üreticilere “Milli Patates Çeşitlerinin…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Artova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Görevlisi Ferhat Şahin’in…
Yol çalışmaları kapsamında; Ortaören Köyü’nde Yol ve Ulaşım Müdürlüğü tarafından yol genişletme ve kumlama çalışmalarıdevam…