Astronomi dünyasında pek çok ismin kökeni bir mitolojik hikayeye dayanır. Antik çağlardaki astronomide adlandırmaların çoğunda Yunan-Roma mitolojisinin izleri görülürken; Sümer, Akad, Babil ve Mısır uygarlıklarının mitolojileri de bu dönemde stronomide adlandırmaya yön verenler arasında yer alıyor. Geçmiş zamanlarda insanlar gökyüzüne baktıklarında gördüklerini iki temel kategoriye ayırmışlar. Her inceleme sırasında yerleri aynı olan ve hep aynı kalan gök cisimlerine sabit yıldızlar, geceden geceye bulundukları konumu değiştiren yıldızlara ise dolaşan yıldızlar adını vermişler. Daha sonraları dolaşan yıldızların Türkçe karşılığı olarak gezegen terimi uygun bulunmuştur.
Gök cisimlerinin isimleri ve kökenleri nelerdir?
Astronomide adlandırma yapılırken gözlemlerden faydalanılmış ve bir cisme isim verilirken cismin doğada benzediği cisme göre seçim yapılmıştır. Eski zamanlarda insanlar çıplak gözle görebildikleri gök cisimlerini tanrıları ile eşleştirmiş ve bu cisimlere mitolojik isimler vermişlerdir. Merkür, Mars, Venüs ve Jüpiter gezegenleri isimlerini Roma tanrılarından almıştır. Satürn ise ismini tanrılardan evvel var olan bir inancın ürünüdür. Titanların isimlerinden birisi olarak bilinir. Teleskobun icadı ile keşfi sağlanan Uranüs ve Neptün yine mitolojiden etkilenerek isimlendirilmiştir. Astronomide adlandırmada yer alan farklı mitolojik izleri görmek mümkündür.
Merkür gezegeninin ismi nereden gelir?
Astronomide adlandırma yapılırken cismin özellikleri ile bu özellikleri taşıyan tanrılar birbiri ile eşleştirilmiştir. Güneş’e olan yakınlığı ile bilinen bu gezegen oldukça hızlı hareket etmektedir. Bu hareketi gözlemleyen insanlar ona çok hızlı hareket eden ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür ismini vermişlerdir.
Venüs ismini nereden almıştır?
Gün doğumu ve gün batımı sırasında parlaklığı ile dikkat çeken bu gezegen, güzellik ve aşk tanrıçasının ismini almaya hak kazanmıştır. Bugün Venüs için pek çok isim de kullanılır. Bunların en bilinenleri ise Sabah Yıldızı, Çoban Yıldızı, Akşam Yıldızı ve Kutup Yıldızı’dır.
Dünya ismi nereden gelir?
Bizlere yaşam ortamı sunan Dünya her dilde bambaşka isimler ile anılır. Astronomide adlandırma yapılırken Antik Yunan’da Dünya’ya Gaia, Roma’da ise Terra ismi verilmiştir. Astronomide tüm varlıkların kökeninin Gaia ve Uranüs olduğu yani gökyüzü ve yeryüzü olduğu düşünülür.
Ay ismini nereden almıştır?
İsmini eski Türkçeden alan dünyamızın uydusuna Antik Yunan’da Selene denilmiş. Roma’da ise Luna ismiyle Ay’dan bahsedilmiştir. Bunun yanında ay tanrıçası olarak bilinen Artemis-Diana da ayı simgeleyen isimler arasında yer alır.
Muhteşem bir gezegen Mars!
Herhangi bir alete gerek kalmadan çıplak gözle gözlemlendiğinde bile diğer gezegenlerden kolaylıkla ayrılan Mars, renginden dolayı kan ile bağdaştırılır. Astronomide adlandırma yapılırken Mars’ın ismini belirleyen de görünümü nedeniyle Roma’nın savaş tanrısı olmuştur. Yunan mitolojisinde karşılığı Ares olan Mars ismi, mart ayının isminin ortaya çıkmasında da etkili olmuştur.
Jüpiter, tanrıların en büyüğü!
Gezegenlerin içinde en büyük cüsseye sahip Jüpiter için tanrıların en büyüğünün ismi seçilmiştir. En çok bilinen dört uydusunun isimleri de mitolojik kaynaklı olarak belirlenmiştir.
Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın