Tularemi Hastalığı Hakkında Bilgiler
Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Hekimi Dr. Tuğba Keskin Taşkın Açıklamalarda Bulundu
Tokat Sağlık İl Müdürlüğü'nden Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Hekimi Dr. Tuğba Keskin Taşkın, Tularemi hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Tularemi Nedir ve Nasıl Bulaşır?
Tularemi, halk arasında tavşan ateş ya da avcı hastalığı olarak bilinen zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır. Tavşan, fare, sincap gibi birçok taşıyıcı hayvandan insanlara bulaşabilir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalık etkeni vücuda girdikten sonra ortalama 3-5 gün içerisinde, en fazla 21 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkar. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, ishal, bulantı, kusma, kas ağrıları gibi belirtiler görülebilir. Tedavide etkili antibiyotikler kullanılarak tam iyileşme sağlanır. İnsanlar arasında bulaş riski yoktur.
Nasıl Korunmalı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tularemi'den korunmak için kaynağı belirsiz ve klorlanmamış suların kullanılmaması, gıdaların kemirici hayvanlara ulaşamayacağı şekilde saklanması, av hayvanlarının parçalanırken eldiven kullanılması ve etlerin iyice pişirilmesi önemlidir. Doğada bulunan kirlenmeye müsait veya kaynağı belirsiz çeşme sularının tüketilmemesi gereklidir. Hastalık tedavi edilebilirdir, şüphelenildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.