Bayram Tatlılarının Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Ramazan Bayramı Tatlı Tüketimi ve Diş Sağlığı
Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle şeker ve tatlı tüketimi artıyor. Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlıklar genellikle şeker açısından zengindir. Bu durum ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna yol açabiliyor. Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi Üyesi ve Divas in Dentistry Türkiye Temsilcisi Güzın Kırsaçlıoğlu, bayram süresince şekerli ve asitli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kırsaçlıoğlu, tatlı ve şekerli gıdaların ardından su içmek veya şekersiz sakız çiğnemenin, asidik ortamı azaltarak çürük oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor.
Diş Problemleri ve Ağız Bakımı
Ağızda bulunan bakteriler genellikle dişlerde ve dil üzerinde yer alır. Şekerli ve unlu yiyeceklerin tüketilmesi durumunda ağızda arta kalan artıklar asit oluşturabilir. Oluşan bu asitler diş minesini çözerek diş çürüklerine zemin hazırlar. Ramazan ayında ağız bakımının ihmal edilmesi ve fazla şeker, çikolata, lokum gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle ağız ve diş sağlığı problemleri sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasındadır.
Şekersiz Sakızın Önemi
Bayram süresince ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi Üyesi ve Divas in Dentistry Türkiye Temsilcisi Güzın Kırsaçlıoğlu, çürüklerin diş özüne zarar verdiğini ve diş ağrısına neden olduğunu belirtiyor. Kırsaçlıoğlu, çürük belirtileri arasında ağız kokusu, zonklama tarzında ağrı ve sıcak-soğuk hassasiyetinin yer aldığını vurguluyor. Ayrıca düzenli ağız temizliğinin, tükürük kalitesi ve içeriğinin, diş yapısının ve beslenmenin çürük oluşumundaki etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle bayram döneminde artan şeker, karbonhidrat ve asitli yiyecek tüketimi diş çürüklerinin artmasına neden olabilir. Diş çürüklerini engellemek için bilinçli ağız bakım ürünleri kullanılmalı, şekerli ve asitli yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmeli ve tüketildikten sonra dişler hemen fırçalanmalı veya ağız çalkalanmalıdır. Kırsaçlıoğlu, fırça bulunmadığı durumlarda ise şekersiz sakız çiğnenmesinin faydalı olabileceğine değiniyor.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın