Categories: Haberler

Bayramda diş sağlığını korumak için altın tüyolar

Bayram Tatlılarının Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Ramazan Bayramı Tatlı Tüketimi ve Diş Sağlığı

Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle şeker ve tatlı tüketimi artıyor. Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlıklar genellikle şeker açısından zengindir. Bu durum ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna yol açabiliyor. Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi Üyesi ve Divas in Dentistry Türkiye Temsilcisi Güzın Kırsaçlıoğlu, bayram süresince şekerli ve asitli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kırsaçlıoğlu, tatlı ve şekerli gıdaların ardından su içmek veya şekersiz sakız çiğnemenin, asidik ortamı azaltarak çürük oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor.

Diş Problemleri ve Ağız Bakımı

Ağızda bulunan bakteriler genellikle dişlerde ve dil üzerinde yer alır. Şekerli ve unlu yiyeceklerin tüketilmesi durumunda ağızda arta kalan artıklar asit oluşturabilir. Oluşan bu asitler diş minesini çözerek diş çürüklerine zemin hazırlar. Ramazan ayında ağız bakımının ihmal edilmesi ve fazla şeker, çikolata, lokum gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle ağız ve diş sağlığı problemleri sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasındadır.

Şekersiz Sakızın Önemi

Bayram süresince ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi Üyesi ve Divas in Dentistry Türkiye Temsilcisi Güzın Kırsaçlıoğlu, çürüklerin diş özüne zarar verdiğini ve diş ağrısına neden olduğunu belirtiyor. Kırsaçlıoğlu, çürük belirtileri arasında ağız kokusu, zonklama tarzında ağrı ve sıcak-soğuk hassasiyetinin yer aldığını vurguluyor. Ayrıca düzenli ağız temizliğinin, tükürük kalitesi ve içeriğinin, diş yapısının ve beslenmenin çürük oluşumundaki etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle bayram döneminde artan şeker, karbonhidrat ve asitli yiyecek tüketimi diş çürüklerinin artmasına neden olabilir. Diş çürüklerini engellemek için bilinçli ağız bakım ürünleri kullanılmalı, şekerli ve asitli yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmeli ve tüketildikten sonra dişler hemen fırçalanmalı veya ağız çalkalanmalıdır. Kırsaçlıoğlu, fırça bulunmadığı durumlarda ise şekersiz sakız çiğnenmesinin faydalı olabileceğine değiniyor.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Tokat Haberleri

Recent Posts

TOGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde 9. Geleneksel İlk Baretim Etkinliği Düzenlendi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği 1. sınıf öğrencilerine yönelik 9. geleneksel…

10 saat ago

Tokat İl Özel İdaresi Bütçe Görüşmeleri Başlıyor

Tokat Valisi Abdullah Köklü, Kasım Ayı İl Genel Meclis Toplantısına katılarak, yaklaşan "Tokat İl Özel…

10 saat ago

TOKAT’IN TÜM MEZARLIKLARI BAŞTAN SONA TEMİZLENDİ

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun talimatlarıyla Tokat’ta başlatılan temizlik seferberliği kapsamında kentteki tüm mezarlıklar…

10 saat ago

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde Tokat’ın Tarım ve Çevre Yatırımlarını Gündeme Getirdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Tokat Milletvekili Kadim…

11 saat ago

Tokat İl Özel İdaresi Aile Buluşmalarıyla Birlik ve Beraberliği Güçlendiriyor

Tokat İl Özel İdaresi, çalışanları ve aileleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla başlattığı "Aile Buluşmaları" etkinliklerine…

15 saat ago

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Tatlı Patates Hasadı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği “Tatlı Patates…

1 gün ago