Bebeklerde kalça çıkıklığı, doğumdan sonraki ilk altı ay içinde sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, kalçada şekil bozukluğuna ve hareket kısıtlılığına neden olabilir ve kalça eklemi doğru şekilde oluşmadığı sürece uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Ancak, erken teşhis ve tedavi ile bebeklerde kalça çıkıklığı ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle, bebeklerin doğumdan hemen sonra ve düzenli olarak doktor tarafından kontrol edilmeleri önemlidir.
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Sınırı: Erken Teşhis Önemlidir
Bebeklerde kalça çıkıklığı veya kalça displazisi, bebeklerde sıkça görülen bir durumdur. Bu durum, bebeğin anne karnındayken kalça ekleminin düzgün bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Kalça çıkıklığı kız bebeklerde erkek bebeklere oranla 5-6 kat daha fazla görülür. Annede kalça çıkıklığı varsa bu oran 12 kata çıkabilir.
Erken tanı için doğumdan sonra ilk ay kalça ultrasonu yapılması önerilir. Bebeklerin eklemleri 6 ay kadar kıkırdakla kaplı olduğu için röntgenle değerlendirilmesi zor olabilir. İlk 6 ay için kalça grafisi çekilerek karar verilebilir. Kalça ultrasonu değerleri 12 haftadan önce 50 derece, 12. haftadan sonra 60 derece normal kabul edilir.
Belirli aralıklarla doktora başvurulup bebeğin fiziksel olarak kalça eklemleri kontrol edilerek kesin veriler elde edilebilir. Bebeklerde, kalça çıkıklığı tedavisi en erken sürede yapılmalıdır. Bu sayede cerrahi müdahale yapılmadan tedavi edilebilir. Pavlik bandajı, erken tedavinin başlamasına istinaden ilk yedi hafta içerisinde kullanılır ise etkisi yüzde yüze yakındır. Ancak, tedavi süreci 6-9 aydan sonra başlar ise kendiliğinden iyileşme oranı azalır ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Kumaş ateli gibi doğal gelişim tedavileri de uygulanabilir.
Eğer tedavi başlamak için 6 ay geçtiyse veya uygulanan doğal tedaviler işe yaramazsa genel anestezi uygulanarak eklemi uygun konuma getirme işlemi gerekebilir. Cerrahi uygulamanın ardından, kalça alçıya alındıktan sonra 6 hafta boyunca sabit kalması gerekir. 6 hafta sonra, eklem kemiği kontrol edilir ve istenilen birleşme gerçekleşmediyse alçıya tekrar alınır.
Bebeklerde kalça çıkıklığı sınırı hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz diğer yazılarımız arasında çocuklarda iştahsızlık nedenleri, okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü, Aristo diyeti, Dukan diyeti ve Crohn hastalığı diyeti gibi konular bulunmaktadır.
Tokat’taki Sanayide Kadın istihdamının ve Sanayi sektöründe gençlere ilham olacak rol model kadın sayısının artırılması…
Tokat Belediyesi, şehir merkezi altyapısında önemli bir çalışmayı daha tamamladı. 1960-1970 yılları arasında yapımı tamamlanan…
Tokat’ta İl Bebek Ölümleri İnceleme Kurulu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Vekili Dr. Nurten Sandal Aktaş…
Tokat İl Jandarma Komutanlığı, son dönemlerde artış gösteren dolandırıcılık olayları ve aranan şahısların yakalanmasına yönelik…
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, ulusal ve yerel basın mensuplarıyla düzenlediği toplantıda üniversitenin 2024…
Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından…