1. Haberler
  2. Haberler
  3. Bebeklerde Uyku Apnesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Uyku Apnesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

featured

Bebeklerde uyku apnesi, solunum sisteminin bazı bölümlerindeki bir tıkanıklık nedeniyle oluşabilir. Bu durumda, bebeğin uyku sırasında nefesi kesilir ve uyku kalitesi bozulur. Uyku apnesi, bebeklerin gelişimini etkileyebilir ve ciddi sorunlara neden olabilir. Neyse ki, tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedavi seçenekleri arasında nefes alıp verme cihazları, cerrahi işlemler ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Tedavi yöntemi, bebeğin belirtilerine, yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Bebeklerde uyku apnesi belirtilerini fark ederseniz, hemen bir doktora başvurun ve uygun tedavi yöntemlerini öğrenin.
Bebeklerde Uyku Apnesi Hakkında Merak Ettikleriniz

Bebeklerde uyku apnesi, uyku sırasında nefes alma durumunun birkaç ya da fazla durma sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Genel olarak yetişkinlerde görülen bir hastalık olsa da çocuklar ve hatta bebeklerde bile rastlanabilen bir sorundur. Uyku apnesi, üst solunum yollarında meydana gelen kaslardaki gevşeme sonucu ortalama on saniye kadar nefesin kesilmesi durumudur.

Bebeklerde uyku apnesi, genellikle boğaz gelişiminin sağlanamamasından kaynaklanan bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. İki yaş altındaki bebeklerde gelişim bozukluğu nedeniyle gürültülü nefes alırlar ve bu nedenle de uyku apnesi oluşabilir. İki yaşından büyük çocuklar ise genizdeki etlerin büyümesi ve bademciklerin şişmesi nedeniyle uyku apnesi yaşayabilirler.

Ayrıca, yeni doğan bebeklerde de uyku apnesi görülebilir ve yapısal bozukluklardan kaynaklanır. İleriki zamanlarda ise aşırı kilo, geniz eti problemleri ve anatomik yapısındaki bozukluklardan kaynaklanan uyku apnesi görülebilir. Bebeklerde uyku apnesinin belirtileri arasında nefes almakta zorlanma ya da nefes kesilmesi, horlama, huzursuzluk, yorgunluk, aşırı terleme ve ani hareketler yer alır.

Uyku apnesi problemi olan bebeklerin uyku anında yaşadığı bu durum, solunumun durması ile oksijen miktarında azalma ve karbondioksit miktarında artışa sebep olur. Bu durum, kalp rahatsızlıklarıyla beraberinde ani uyku ölümlerine sebep olabilir.

Uyku apnesi tedavisi, belirtileri gösteren bebekler için oldukça önemlidir. Tedaviye başlamadan önce uyku apnesiye neden olan durumların ortadan kaldırılması gereklidir. Eğer uyku apnesi yaşayan bebek aşırı kilolu ise zayıflamasına yönelik çözümler bulunabilir. Boğazda ya da burun bölgesinde iltihaplanmalar neden oluyorsa ilaç tedavisi başlatılır. Geniz eti problemi varsa, cerrahi müdahale ile geniz eti alınır.

Uyku apnesinin iki türü vardır; tıkayıcı uyku apnesi ve merkezi uyku apnesi. Tıkayıcı uyku apnesi, uzman hekim müdahalesi gerektirir. Merkezi uyku apnesi ise yaşına giren bebekte kendiliğinden ortadan kalkar.

Bebeklerde uykuda nefes kesilmesi uyku apnesi şüphesi verir. Ani uyanmalar veya aşırı horlama görüldüğünde doktora başvurulması gerekir. Doktor, uyku apnesi testi yaparak hastalığın tanısını kolaylıkla koyabilir.

Bebeklerde uyku apnesi, genellikle prematüre doğan bebeklerde rastlanır. Uyku apnesi tedavi edilmez ise çocuklarda ileriki zamanlarda dolaşım sistemi ve solunum yollarında büyük hasarlara sebep olabilir. Bu nedenle, mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde meydana gelen uyku apnesi hastalığı genellikle merkezi uyku apnesidir ve bebek bir yaşına geldiğinde tamamen sona erer. Ancak, uyku apnesi belirtileri gösteren bebekler zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna götürülmelidir. İki yaşından büyük çocuklarda ise doktor müdahalesi gerekebilir. Uyku apnesine neden olan bulgular ortadan kaldırıldığı takdirde, hastalık tamamen geçer. Tıkayıcı uyku apnesi problemi olan çocuklarda ise ameliyat gerekebilir.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Bebeklerde Uyku Apnesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir