Bipolar olduğu düşünülen Ressam Vincent Van Gogh’un doğum tarihi olan 30 Mart Dünya Bipolar Günü olarak kutlanmaktadır. Bugünün amacının Bipolar için farkındalık kazandırmak ve damgalamaları önlemek olduğunu belirten Psikolog Neslihan Turan, Bipolar Bozukluğun, depresyon ve mani ataklarının olduğu kronik bir duygu durum bozukluğu olduğunu söylüyor.
Kendini manik ve depresif dönemlerle gösteren Bipolar Bozukluk, ataklar olmadığı zaman kişinin olağan hayatına devam edebildiği bir duygu durum bozukluğudur. Bipolar Bozukluğun ilk atağının 17 – 25 yaş aralığında ortaya çıktığını belirten Moodist Hastanesi’nden Psikolog Neslihan Turan, yapılan araştırmalara göre Bipolar Bozukluğun görülme sıklığının dünya üzerinde yüzde 5 oranında olduğunu söylüyor.
“Uykusuzluk, atakları tetikliyor”
Çevresel faktörler, alkol, madde kullanımı, uyku, bazı ilaçlar, genetik faktörler ve stresin bipolar ataklarını tetikleyebileceğini söyleyen Psikolog Neslihan Turan, bozukluğun gelişiminde genetik faktörlerin yüzde 60-80 oranında etkili olabileceğini belirtiyor. Tüm bunların yanı sıra atak kontrolleri için en önemli faktörün uyku olduğunu söyleyen Turan, uykular düzenlenmediğinde atakların durmasının zorlaşacağını, atak yokken uykular bozulduğunda da yeni atağın gelmesinin kolaylaşacağını söyleyerek uykunun öneminden bahsediyor.
“Belirtileri İki Ayrı Dönemde Görülüyor”
Kişinin işlevselliğini önemli derecede etkileyen Bipolar Bozukluk enerji miktarında artış, aşırı huzursuz veya öfkeli olma, uyku miktarında azalma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bipolar Bozukluğun birçok belirtisinin olduğunu ve bu belirtilerin mani ve depresyon dönemi olarak iki döneme ayrıldığını belirten Psikolog Neslihan Turan o belirtileri şöyle sıralıyor:
Mani Dönemi Belirtileri
Majör Dönem Belirtileri
“Ömür Boyu Devam Ediyor”
Bipolar Bozukluğun şeker ve tansiyon hastalığı gibi ömür boyu süren ancak kontrol edilebilen bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Turan, doğru tanı konmadığı ve doğru tedavi edilmediğinde hastalık seyrinin kötüye gideceğini ve hastalık belirtileri ile ilişkili olarak hastaların sosyal, mesleki, ailevi işlevselliklerinin bozulacağını belirtiyor. Psikolog Neslihan Turan, Bipolar Bozukluğun psikiyatrist ve psikolog eşliğinde uzun süreli takip edilmesinin önemli olduğunu söylüyor.
Editöre Not: Özel Moodist Hastanesi, Şubat 2016’dan bu yana, 10 bin 200 metrekare kapalı alana sahip, 8 katlı modern binasında hizmet veriyor. Moodist, 75 yatak kapasitesi, suit ve konforlu hasta odaları, erişkin ve çocuk poliklinikleri, bağımlılık, kadın ruh sağlığı, acil psikiyatri bölümleri ve tüm psikolojik tanı testleriyle ruh sağlığına yönelik bilim ve teknolojinin gerektirdiği koşulları sağlayan, insan odaklı, tam teşekküllü özel bir psikiyatri hastanesidir. Moodist’in akademik kimliğe sahip profesör, uzman psikiyatr ve psikologlardan oluşan tedavi kadrosunda ayrıca; nöroloji, anestezi, iç hastalıkları uzmanı, diyetisyen ve tecrübeli sağlık personeli de bulunuyor.
Saadet Partisi Tokat İl Başkanı Selim Işık, Cumhuriyet Meydanı Yeraltı Çarşısı'nda cuma namazı sonrası düzenlediği…
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, mahalle ziyaretleri kapsamında Güneşli Mahallesi’ni teknik ekibi ve mahalle…
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı”nda duyurduğu ve ülke genelinde uygulanması planlanan…
Tokat İl Özel İdaresi, karla mücadele çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Erbaa, Reşadiye ve Yeşilyurt…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ), HijyenLab markasıyla ürettiği hijyen ürünlerinin kalitesini ve güvenilirliğini ulusal ve uluslararası…
TÜRKİYE VE BAHREYN ARASINDAKİ PARLAMENTER İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili…