CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının nedeniyle basın açıklaması yaptı./
“Ey Büyük Atatürk; Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim…”
16 Mayıs 1919 – Mustafa Kemal’in Samsun’a gitmek üzere Bandırma vapuru ile İstanbul’dan ayrıldı (Atatürk, Galata rıhtımından bir motorla Kızkulesi açığında demirli bulunan Bandırma vapuruna geçmiş, vapur buradan hareket etmiştir).
Mustafa Kemal Paşa’nin Samsun’da Millî Mücadele yolculuğu başlar. 22 Mayıs 1919’da, Ordu Müfettişi olarak hazırladığı raporda; ¨Millet Millî egemenlik esasını ve Türk Millîyetçiliğini kabul etmiştir. Bunu gerçekleştirmeye çalışacaktır.” ifadesi yer alır. (1) Bu raporda, Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıktıktan üç gün sonra, Millî Egemenlik ilkesini ortaya koyarak, Millî iradeyi temsil edecek bir meclisi işaret etmiştir.
Atatürk’ün, Bandırma vapurunun Kızkulesi açıklarında aranmasını takiben düşman zırhlıları arasından geçerek İstanbul’u terk ederken, güvertede arkadaşlarına şöyle dedi : “Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silâh kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu’ya ne silâh, ne cephane götürüyoruz; biz ideali ve imanı götürüyoruz!”
Büyük Önderimiz Atatürk’ün doğum günü kabul ettiği 19 Mayıs, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımıdır….
19 Mayıs’a gitmeden
bir tek karar vardı, o da milli egemenlige dayanan kayıtsız, şartsız bağımsız bir Türk devleti kurmak” (M.Kemal Atatürk,Nutuk)
Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarken Türkiye, tarihinin en büyük “beka sorunu”yla karşı karşıyaydı. Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sindeki ifadeleriyle söylersek; “Cebren ve hile ile aziz vatanın kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmişti.
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere memleketin dâhilinde iktidara sahip olanlar, gaflet dalalet ve hatta hıyanet içindeydiler… Millet, fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüştü.”
19 Mayısta emperyalist işgalcilere karşı başlatılan ulusal kurtuluş mücadelesi bugün, Cumhuriyetin kazanımlarına, Atatürk adına, Atatürk ilkelerine, milli varlıklarımıza düşmanca yaklaşanlara karşı devam ediyor.
Bağımsızlık benim karakterimdir diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda Cumhuriyetimize, gençlerimizin, çocuklarımızın aydınlık geleceğine sahip çıkmaya, durmadan yılmadan yürüyeceğimize ant içiyoruz…
Bizler bağımsızlık mücadelesini ülkemizin pırıl pırıl gençleriyle yürümek istiyoruz.
21/22 Haziran 1919’da yayımlanan Amasya Genelgesi’nde, ¨Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır¨(2) maddesi, yine Millî iradeyi yani meclisi işaret eder. 23 Temmuz-7 Ağustos Erzurum Kongresi kararlarında, ¨Millî kuvvetleri etkin ve Millî iradeyi hâkim kılmak esastır¨ maddesi, meclise giden yolda önemli bir halkadır. Erzurum Kongresi’nde Temsil Heyeti oluşturulur ve başkanlığına Mustafa Kemal Paşa getirilir.(3) Millî Mücadele’nin ve milletin lideri ortaya çıkmıştır.
Atatürk’ün gençlere bayram olarak armağan ettiği bugünde gençliğin umuduyla yürüyoruz…
Bağımsızlığımıza, özgürlüğümüze, Cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz.
Gençlere sözümüz var. Bu düzen böyle gitmeyecek.
Gençlerin ürettiği, bilimle, sanatla, eğitimle, umutla yaşadığı güzel günleri birlikte kuracağız…
“Gençler; Sizler, yani yeni Türkiye’nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz… Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar.” M. Kemal Atatürk
Gençler; yok öyle yılgınlığa düşmek. Bizler bu vatanın evlatları olarak bağımsızlık mücadelesinden, cumhuriyet değerlerinden hiç vaz geçmeden günümüzü ve geleceğimizi korumaya, aydınlık yarınları yaratmaya ant içtik!
Biliyoruz ki yurdumuzu karanlık emellerine çekmek için uğraşanlar hep olacaktır! Biz elimize aldığımız özgürlük meşalesini sizlere devrettik, sizler de sizden sonrakilere elden ele bu umudu, bu inancı büyüteceksiniz…
19 Mayıs; bağımsızlığımızdır, gençliğimizdir, umudumuzdur, tarihimizdir…
Bu mücadele gününde Tokat’ımızın değeri Piyade Yüzbaşı Mustafa Sabri Süsoy’da Bandırma vapurunda Atatürk’le birlikte Samsun’a çıkanlardandır.
Tokatlı Yüzbaşı Süsoy’u Tokat adına ayrıca anıyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle ulusumuzun Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, o günden bu güne ülkenin bağımsızlığı için canlarını feda eden şehitlerimizi, hala mücadeleye devam eden gazilerimizi ve bize bağımsızlığımızı kazandıran Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını saygı ile anıyorum.
Tokat ili Niksar ilçesi Çiçekli köyü merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, 20 Aralık 2024 tarihinde…
Tarım İl Müdürünün sergilemiş olduğu bu tavra şaşırdım mı? Elbette hayır, uygulamalarını yakından izleyen birisi…
Cumhurbaşkanının 2022 yılında Tokat ilimizde yaptığı açıklamada medine hurmalı kestane ballı manda yoğurdu tarifi vermişti.”Her…
Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar, Trend Medya’ya verdiği söyleşide, “BOP kapsamında Suriye ve Irak’ın…
Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, kentteki çeşitli ekonomik ve sosyal sorunlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Durmaz,…
Tokat İl Jandarma Komutanlığı'nda, Çamlıbel Jandarma Karakol Komutanlığı'nda görevli J. Uzm. Çvş. Ferman Karasakal için…