Kıbrıs Barış Harekâtı Türkiye’nin yakın tarihinin en değerli unutulmaz günlerindendir. Türk halkını eşi benzeri olmaz bir şekilde kenetleyen birlik ve beraberlik simgesidir.
Yunanistan 15 Temmuz 1974’de Kıbrıs Adası’nda darbe girişiminde bulunmuş ve Türkiye de uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkına dayanarak kahraman Kıbrıs Türk Mücahidiyle birlikte Kıbrıs Türk halkını toplu kıyımdan kurtarmak üzere 20 Temmuz 1974 tarihinde Mutlu Barış Harekâtını başlatmıştır.
20 Temmuz 1974, Ada’ya barışın gelmesinin ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin dönüm noktasıdır. Türkiye’nin meşru müdahalesi sonucunda sadece Kıbrıs Türkleri değil, Yunan cuntasına karşı direnen Rumlar da kurtarılmış, Ada’da ve bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir.
“Biz adaya savaş için değil barış için gidiyoruz ve yalnız Türkler’e değil Rumlar’a da barış getirmek istiyoruz” diyen dönemin lideri Sayın Bülent Ecevit’in sözleri bundan 50 yıl önce Kıbrıs Barış Harekâtını en iyi anlatan sözlerdir.
Kıbrıs Barış Harekâtı 50. yıl önce barışı tesis etmek için yola çıkmış Türk Milliyetçiliğini Beş Parmak dağlarına yazdırmış bir ulusun zaferidir.
Kıbrıs barış harekatı Kıbrıs Adasına tek başına hakim olmak istenen hegomonyaya karşı Kıbrıs halkının çağrısıyla ve Anavatan Türkiye’nin sorumluluk duygusuyla başlatılan ve bir milli destan yazdıran harekattır.
“Ayşe Tatile Çıksın” Parolasıyla başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı’na 6 nci Kolordu Komutanlığı emrinde; 28 nci Motorlu Piyade Tümeni, 39 ncu Piyade Tümeni, Hava İndirme ve Komando Tugayları, Gösteri Tatbikat Alayı, Amfibi Deniz Piyade Alayı, Jandarma Komando Taburları, Deniz ve Hava Kuvvetleri birlikleri, Bayraktarlık emrindeki Mücahit Birlikleri, 650 kişilik Kıbrıs Türk Alayı ile idari ve lojistik destek birlikleri katılmıştır.
20 Temmuz sabahı saatler 06.05’i gösterdiğinde gökyüzü Türk paraşütçüleriyle dolmuştu.
Dönemin lideri Bülent Ecevit halka şöyle seslendi“
” Allah milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük bir hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Biz aslında savaş için değil barış için ve yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara ancak diplomatik, politik yollar denendikten sonra mecbur kalarak vardık.”
Tüm dünyaya emsal teşkil edecek, askeri disiplin içerisinde, Kıbrıs Barış Harekatı’nda, Türk askeri adını Beşparmak Dağları’na ve tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırırken, adaya barış, huzur ve güveni getirmiş ve Kıbrıs Türk’ünün özgürlüğünün ve bağımsızlığının da simgesi olmuştur. TSK, harekat süresince 498 evladını, 786 mücahitle Kıbrıslı soydaşlarımız için şehit vermiştir. Kıbrıs Türk’ü, bugün Kıbrıs Türk Barış Kuvvetlerinin oluşturduğu güvenlik ortamında, barışı korumak ve devletini yüceltmek için tüm gücüyle çalışmaya devam etmektedir.
Kıbrıs’ın, stratejik önemini sadece geçmişin şartları içinde değil geleceğin hızla değişen şartları içinde gören büyük asker, en büyük komutan ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Antalya bölgesinde yapılan bir askeri tatbikatta subaylara; “Türkiye’nin yeniden işgal edildiğini ve Türk kuvvetlerinin sadece bu bölgede mukavemet ettiğini farz edelim. İkmal yollarımız ve imkanlarımız nelerdir?” sorusunu yöneltmiştir. Subayların görüş ve düşüncelerini dinleyen ATATÜRK, haritada Kıbrıs adasını işaret ederek: “Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece, bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için mühimdir” demek suretiyle Kıbrıs’ın önemini vurgulamıştır.
Kıbrıs’ı önemini Osmanlı döneminde Sokullu Mehmet Paşa’nın şu sözleriyle bir kez daha hatırlayalım :“Siz bizim İnebahtı Savaşı’nda sadece sakalımızı kestiniz, biz ise sizin Kıbrıs’ı almakla kolunuzu kestik. Sakal daha gür bir şekilde tekrar büyür, fakat kesilen kol tekrar gelmez.”
İşte Kıbrıs Barış Harekatı Tarihte Kıbrıs halkın ve Tüketicilerin halkını. Özgürlüğü ve birliği için son derece önemlidir.
Kıbrıs türkünün hiç yaln̈iz bırakmadık, bırakmayacağız.
Bu destansı tarihi bizlere bırakan gazilerimiz yaşayan abidelerimizdir.
Gazilerimizin insanca yaşam koşullarına sahip olması için çalışmaya devam edeceğiz.
Ülkemizde sayısı 25 bini bulan Kıbrıs gazilerinin, Kore ve İstiklal gazilerinin toplamda 39 bin gazimizin çocuklarının kamuda iş sahibi olması ve faizsiz konut kredisi talepleri için TBMM’de gereken çalışmaları sürdüreceğiz.
Kıbrıs Harekâtının 50. Yılında Bir kez daha 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyor,Kıbrıs Barış harekatında şehit olan vatan evlatlarımıza Allah’tan rahmet, değerli Kahraman Gazilerimize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Kıbrıs Fatihi Bülent Ecevit’i, dönemin yardımcısı Necmettin Erbakan’ı, kararda katkısı olan tüm Silahlı kuvetlerimizi, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi ve Rauf Denktaş’ı saygıyla anıyorum.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ), 8-12 yaş arası çocuklar için düzenlediği "Çocuklar İçin Kış Kampı" etkinliklerini…
Başçiftlik ilçesinde kar, sadece zorluk değil, aynı zamanda büyük bir rahmet olarak karşılanıyor. İlçe Özel…
Tokat İl Özel İdaresi, hizmet kalitesini artırmak ve verimliliği yükseltmek amacıyla envanterine dahil ettiği 26…
Türkiye’nin dört bir yanında çatı ürünleri ve çözümleri sunan Çatı Marketi, üretici, bayi ve tüketicileri…
Tokat, bugün iki değerli ismini son yolculuklarına uğurlamanın derin üzüntüsünü yaşadı. Tokat futbolunun önemli simgelerinden…
Cumartesi günü gerçekleştirilen devir teslim töreninde, AK Parti İl Başkanlığı görevini Adem Dizer devraldı. Törende…