CHP’Lİ DURMAZ; İŞÇİLER GAZ ODASI GİBİ YERDE ÇALIŞTI!

featured

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Tokat’ın Çamlıbel ilçesinde bulunan 75 işçinin çalıştığı Kılıç Ayakkabı Fabrikası’nda yaşanan zehirlenme vakasını TBMM gündemine taşıdı.

10 aydır kilo kaybı, uzuvlarda hissizlik ve yürüyememe gibi şikâyetlerle mücadele eden işçilerle görüşen Durmaz, “Avrupa’nın en büyük bot ve tekstil markalarından birine bot üretimi yapılan fabrikada endüstride çözücü kimyasal madde olarak kullanılan, insan sağlığına zararlı solventlerin kullanılması, işçi sağlığı ve güvenliği ilkelerine ve insan haklarına aykırıdır. “dedi.

Kimyasal ölçüm raporu verilerine vurgu yapan Durmaz,

AFAD’ın iş yerinde yaptığı kimyasal ölçüm raporunda normal mesai süreci boyunca 1 ppm olması gereken kimyasal oranının, 385 ppm olarak ölçüldüğü ortaya çıkmıştır.

Bu veriler gösteriyor ki işçiler gaz odası niteliğinde yerlerde çalıştırıldıkları gerçeğini ortaya koymakta, işçi hayatı ve sağlığı gerçek anlamda yok sayılmaktadır.” Dedi.

İşçiler teşhise rağmen meslek hastası sayılmadılar!

İş sağlığı ve güvenliğine uyulmadan çalıştırılan işçilere solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konulmasına karşın, hala resmi olarak meslek hastalığı tanısı konulmamıştır.

“6331 Sayılı İş Kanunu gereğince “Nace kodu” ile tehlikeli işlerde çalışan iş yerinde eğitim verilmesi gerekmektedir. Kanun gereğince işçilere kimyasal madde kullanımına dair iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir?” Sorusunu yönelten durmaz, bu eğitime dair belgeleri istedi.

Sorumlular hakkında yasal işlem başlatılsın!

Durmaz, işçilerin maddi ve manevi tazminatlarının ödenerek, sorumluluğu olan tüm yetkililer hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Durmaz önergesinin devamında şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetim raporunda iş yerinde Temmuz 2022’den itibaren solvent bazlı yapıştırıcının kullanıldığı tespit edilmiştir. İş yerinde kullanılan yapıştırıcının fiziksel özelliklerinin, malzeme güvenlik bilgi formunda belirtilenden farklı olmasına rağmen kullanıma devam edilmesi, havalandırma sistemi olmaksızın, kapasite artışına gitme gerekçesiyle uzun saatler mesai yapılması ile birlikte çalışanlar daha fazla kimyasala maruz kalmıştır.

400 metre kare alanda havalandırma olmadan, zehirli kimyasala maruz kalan işçilerde uzun zaman geçmesine rağmen hala iyileşmenin olmaması endişe vericidir. İşçilerin tedavilerinin tam olarak yapılması ve bu sürede ortaya çıkan hak kayıplarının giderilmesi, maddi ve manevi tazminat verilerek olayda sorumluluğu bulunan tüm yetkililer hakkında yasal işlem yapılmalıdır. “

 

Bu Bağlamda;

1- Soruşturma kapsamında alınan raporda kusurlu bulunan işletme sahipleri hakkında cezai yaptırım uygulanacak mıdır?

2- işçilerin zehirlendiği fabrikada üretim devam etmekte midir?

 

3- Fabrika sahiplerinin Tokat yöresinde varsa diğer benzeri üretim merkezlerinde iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapılmış mıdır?

Fabrikanın iç mekân yüksekliği, havalandırma sistemi kimyasal üretim için uygun mudur?

 

4- İşçilerin çalışma esnasında İş Güvenliği ve Sağlığı açısından maske ve eldiven kullanmadan, güvenliksiz çalıştıkları bilgisi doğru mudur?

 

5- Bahse konu olan iş yerinde, olay öncesi iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapılmış mıdır?

 

6- 6331 Sayılı İş Kanunu gereğince “Nace kodu” ile tehlikeli işlerde çalışan iş yerinde eğitim verilmesi gerekmektedir. Kanun gereğince işçilere kimyasal madde kullanımına dair iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir? Verildiyse bu eğitimler ne zaman verilmiştir? Eğitim sonrası işçiler sınava tabi tutulmuş mudur? İlgili eğitimi hangi kurum vermiştir?

 

7- AFAD’ın ilgili fabrikada yaptığı kimyasal ölçüm raporu, Savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi raporu ve Çalışma Bakanlığı’nın müfettiş raporunu, emsal oluşturmak ve dikkat çekmek adına kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

 

8- Mağdur olan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda ne gibi işlemler yapılmaktadır?

 

9- İşçilerin zehirlenme vakası sonrası bir işçinin yüzde 92 oranında malul sayıldığı doğru mudur?

 

10- Hastalanan İşçilerin dava açmasına engel olmak için baskı ve mobing yapıldığı iddiaları doğru mudur?

11- Zehirlenme sonrası ağır bedensel hasar gören işçilerin tazminat almadan işten çıkarıldığı,

sigortası devam eden bazı işçilerin maaş almadığı doğru mudur?

 

12- Tokat’ta zehirlenme vakası yaşanan fabrika hakkında Bakanlığınıza kaç şikâyet ulaşmıştır? Bu şikayetlere dair yapılan iş ve işlemler nelerdir?

 

13- Bahse konu olan fabrikada solüsyon bölümde iş güvenliği için verilen malzeme ücretlerinin İşçilerin maaşından kesildiği bilgisi doğru mudur?

14- İşçilere solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konulmasına karşın, hala resmi olarak meslek hastalığı tanısı konulmamıştır. Yaşanan zehirlenme vakasına meslek hastalığı tanısı koymayı düşünüyor musunuz?

1
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
CHP’Lİ DURMAZ; İŞÇİLER GAZ ODASI GİBİ YERDE ÇALIŞTI!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri