1. Haberler
  2. Tokat Haberleri
  3. CHP’Lİ DURMAZ: “YETER ARTIK SÖZ ÇİFTÇİNİN, ATANMAYAN ÖĞRETMENİN, EMEKLİNİN, ÖĞRENCİNİN, SANAYİCİNİN, MEMURUN, İŞÇİNİN, ESNAFIN, YETER ARTIK SÖZ MİLLETİN”

CHP’Lİ DURMAZ: “YETER ARTIK SÖZ ÇİFTÇİNİN, ATANMAYAN ÖĞRETMENİN, EMEKLİNİN, ÖĞRENCİNİN, SANAYİCİNİN, MEMURUN, İŞÇİNİN, ESNAFIN, YETER ARTIK SÖZ MİLLETİN”

featured

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerine şahsı adına TBMM Genel Kurulunda söz aldı.

Durmaz Konuşmasında: “

Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; 395 sıra sayılı Kanun Teklifi üzerinde söz aldım. Genel Kurulumuzu ve ekranları başında bizi izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Yine, nerede, kimlerle hazırlandığı belli olmayan, AK PARTİ milletvekilleri tarafından Gazi Meclise sunulan ve Anayasa’ya aykırı bir torba yasa uygulamasıyla da yeniden karşı karşıyayız. 7 ayrı temel kanunla ele alınıp ilgili alt komisyonlarda olgunlaştırıldıktan sonra Parlamentoya sunulması gereken bir hukuk garabetini birlikte yaşıyoruz. Yani yama yaparak kanun düzenlemeye AK PARTİ yirmi yıldır devam ediyor, bir üst lige çıkamadı. Bu torba teklifte, farklı kanunlarda değişiklik yapılması öngörülüyor ama ilgili tali komisyonlardan görüş alınmadan direkt ihtisas komisyonuna sunulması sizce ne kadar doğru? Ama AKP’de öyle bir sorumluluk duygusu henüz oluşmadı. Tam da öngörülen ve plansızlıktan uzak bir örnekle karşı karşıyayız. İlgili tarafların sadece birkaçıyla görüşüp diğer bileşenlerin görüşü alınmadan yapılan bu kanun teklifleri tam bir AK PARTİ klasiği hâline gelmiş liyakatten uzak ve yönetimde acizliğin göstergesidir. Bu teklifle AKP âdeta savrulmaya devam ediyor.

DOĞALGAZ FİYATI UCUZLAYACAK MI?

Bu düzenlemede doğal gaz ve enerji fiyatlarındaki artışın önüne geçecek tedbirlere, ihtiyacı olan sanayiciye ve üreticiye bir çare yok. Doğal gaz dağıtımını OSB yönetse ne olacak, diğer firmalar yönetse ne olacak? Bu kanunla serbest bölgelerdeki kullanıcıların doğal gaz maliyeti düşecek mi? Hayır. Buna dair ortak bir çözüm önerisi arayışınız var mı? Maalesef yok. Şeklî düzenlemeleri yapmaktan gerçek sorunlara çare üretmek gibi bir niyetiniz hâlâ yok. Zaten şu anda Meclis sırasında heyecanlı olmayıp bunu takip etmeyişiniz bu garabetin de bir örneği.

Sanayici SOS veriyor; sorun doğal gazı kimin işleteceği değil, üreticiyi yakan, sanayicimizin uluslararası rekabet gücünü elinden alan doğal gaz fiyatlarıdır. Ucuzlatıyor musunuz? Hayır.

KEMAL KILIÇDAROĞLU 1 YIL ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU, BAKAN 1 YIL SONRA YAPTI

Yine teklifin içinde, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 29 Kasım 2021 tarihinde marketlere çağrıda bulunarak “10 temel gıda ürününde kış boyunca oluşacak enflasyon zamlarını yansıtmayın, mecbur kalırsanız da enflasyonun altında yansıtın. Yani un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay içinde bir çeşit sebzenin olduğu ürünleri…” Ayrıca, bu 10 kalem ürün için zincir marketlerin üst düzey yöneticilerine de mektup gönderdi. Bu bir dayanışma çağrısıydı. Ne yazık ki karşılık görmedi. Mektup gönderdiği kurumsal markalara “Bu fedakârlığınızı da telafi edeceğimize söz veriyoruz. Doğacak zararı yakında olacak seçimde Millet İttifakı tarafından karşılayacağız.” sözünü vermişti.

Tam bir yıl sonra, 26 Aralıkta, Sayın Bakan Mehmet Muş’la 4 zincir market yöneticisinin görüşmesi sonrası, fiyatlara zam yapılmaması kararı alındı. Bir yıl sonra da olsa Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediğini yaptınız, yapmak zorunda kaldınız. İyi ki Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi var, iyi ki Millet İttifakı var.

“Meslek kuruluşları” sadece TOBB’dan ibaret değil, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Millî Kooperatifler Birliği gibi birçok kurum ve kuruluş var ama yola çıkış sadece bu boyutunu göstererek sunuluyor.

Teklifin 8’inci maddesinde ise TOBB’un eğitime vereceği destek var, bunu doğru buluyor, zaten destekliyoruz.

TALİ KOMİSYONLARA GÖREV YAPTIRMIYORLAR

9’uncu maddede lisanslı depoculuğa dair sürenin uzatımı var. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonun en asli görevi, olgunlaştırması gerekirken ama ne acı ki AK PARTİ ve küçük ortağı bunu da Sanayi Komisyonuna getirdi.

Teklifin 11’inci maddesinde federasyonlara dair bir düzenleme yapılıyor, burada TESK’in görüşü alınmamış, en üst kuruluşunun kendi hakkındaki kanunda değişiklik yapıldığından bilgisi yok. Onlardan görüş almadan yapıyorsanız diyecek tek söz var: Yazıklar olsun! Hani katılımcı yasa yapma, hani nerede ileri demokrasi? Ha, geçmişte söylemiştiniz, şimdi aklıma geldi; siz iktidara gelirken demokrasiyi zaten amacınıza ulaşıp bu ülkenin kamu kaynaklarını birine aktarmak için araç olarak kullanıyordunuz, ineceğiniz durağı da belirlemiştiniz. TESK’in bünyesinde yaklaşık olarak 3.090 meslek kuruluşu faaliyet göstermekte, 2 milyona yakın da esnaf ve sanatkârı temsil ediyor ama burada üvey evlat muamelesi gördü.

60 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI

2022 yılının ilk sekiz ayında 60 bin küçük esnaf ve sanatkâr kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu rakam 2021 yılının ilk altı ayına göre yüzde 20 artarak bu tabloyu getirdi. Siyasi ömrünüz bitti. Günü kurtarmaktan öte öne geçmeyen, hâlâ kalıcı, kapsayıcı yasalar yapacak mısınız diye sormuyorum. Zaten yorulduğunuzu ifade ediyorsunuz. Yapacak mecaliniz de kalmadı.

Evet, inşallah bu yaptığınız hataları düzeltmek de Millet İttifakı’na nasip olacaktır.

2003’ten 2022’ye kadar milletimiz aşından, işinden, alın terinden, kazancından Erdoğan ve şahsım hükûmetine tam 2 trilyon 538 milyar dolar vergi ödedi. Yetmedi, AK PARTİ iktidarı haksızca, vicdansızca, etki analizi yapmadan 65 milyar dolarlık özelleştirme yaptı; yine, bu aziz milletin sırtına 125 milyar dolar da borçlanarak yük yükledi. Yani yirmi yılda 2 trilyon 725 milyar 482 milyon doları, Erdoğan hükûmetleri, hesapsızca, geri dönmeyecek şekilde, bu ülkenin alın terini, emeğini, yetim hakkını harcadı.

Ve bu şu demek: Yani cumhuriyetin seksen yılında cumhuriyet hükûmetlerinin kullandığı kaynağın tam 4 katını kullandınız, 4 katını.

Bunun vebali ağır olacak, onu söyleyeyim. Önceki hükûmetlerin birçok kez kanuni düzenlemelerle yanlıştan döndüğü… Ama siz bu kaynakları birilerine aktarabilme uğruna Devlet İhale Yasası’nda 181 defa değişiklik yapma garabetini yaşadınız. Bu, işte, vicdansız, hesap vermekten uzak harcadığınız paraların günü gelecek, bu aziz millete hesabını vereceksiniz. Tabii ki talimatlı yargılarla değil, dünyanın en saygın ülkelerindeki yargıçların arasına girecek bağımsız ve tarafsız yargıyla.

Tabii, kuruluş amacı ülkemiz çiftçisini desteklemek olan Tarım Kredi Kooperatifi marketleri var. Hiç bu raflardaki ürünleri incelediniz mi? İşte, devlet ne yapıyor? Pirinci İtalya ve Yunanistan’dan, kırmızı mercimeği Kanada’dan, yenibahar ve baharatını Meksika’dan, zerdeçalı Hindistan’dan ithal ediyorsunuz. Döviz arttıkça ithal gıda fiyatları da yükseliyor. Kendi çiftçinize reva görmediğiniz fiyatları yabancı ülkelerin çiftçilerine reva görmeye devam ediyorsunuz. Kendi çiftçinizi toprağa, üretime küstürdünüz.

Ve 35 milyon dönüm tarım arazisi bugün ekilemiyor ve tarım dışına bırakıldı sizin tarım politikasızlığınız yüzünden.
Yine, siz, yabancı çiftçiyi, yandaşı ve aracıyı zengin etmekten vazgeçmediniz; yine vebaldesiniz.

Milletten para istediniz, aldınız; yetki istediniz, aldınız; 2010 ve 2017 arası Anayasa’yı da değiştirdiniz “Ülke uçacak.” dediniz ama çakıldı. Ülkede ne bağımsız yargı ne denge ne denetim sistemi bırakmadınız. Taahhüdünüz, Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesiydi ama siz ilk 20’den de düşürme garabetini yaşadınız.

Bugünlerde ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Bakıyoruz AK PARTİ iktidarına hiçbir önlemi yok. Şu anda çiftçiler ürünlerini ocak ayında sulamak zorunda kalıyor. Elektrik maliyeti yükseliyor. Mazot harcıyor, bu ne demektir? Çiftçiyi kaderine terk ettiniz yani çiftçi tarımsal sulamayı elektriğe ve mazota…
ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ %122 ARTTI

Araç muayene istasyonlarına yüzde 122 zam yaptınız, bunun da gözden geçirilmesi lazım. Taksi, otomobil, kamyonet, tır, çekici, otobüs, hepsi şikâyetçi.

YETER ARTIK SÖZ MİLLETİN!

Gelin görün ki; ülkemizi, çocukların eti ancak karne hediyesi diye yiyebildiği, bir ülke haline getirdiniz.

Et çocuklara karne hediyesi oldu, gelin bunları konuşalım.

Çiftçi toprağa küstü, gelin bunu konuşalım.

35 Milyon dönüm tarım arazisi ekilmiyor, bunları konuşalım

Köyler boşaldı, göç hala devam ediyor, bunları konuşalım

Ülkemizin genç beyinleri, ülkemizi terk ediyor, bunları konuşalım

EYT ’liler görüşleri dikkate alınarak çözüm bekliyor, bunları konuşalım

Ülkemizi yönetmeyi başarabilseydiniz, biz kuşağı hayal kırıklığına uğratmaz; esnafı, sanatkârı,

sanayiciyi, çiftçiyi, işçiyi, memuru, gençleri de umutsuz etmezdiniz.

Yeter Artık Söz Milletin!

 

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
CHP’Lİ DURMAZ: “YETER ARTIK SÖZ ÇİFTÇİNİN, ATANMAYAN ÖĞRETMENİN, EMEKLİNİN, ÖĞRENCİNİN, SANAYİCİNİN, MEMURUN, İŞÇİNİN, ESNAFIN, YETER ARTIK SÖZ MİLLETİN”
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir