CHP’Lİ DURMAZ’DAN ÇAĞRI: “GELİN EL ELE VERELİM TOKATIN GÖZ BEBEĞİ FİDANLIĞA SAHİP ÇIKALIM”

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Fidanlık diye bilinen Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu ile ilgili iddialar üzerine basın açıklaması yaptı.
Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü, Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1936’da arazinin bir kısmı köylü vatandaşlardan istimlak edilerek “Meyve veren Ağaçlar Fidanlığı” adı altında kurulmuştur.
Tokat Meyvecilik üretme istasyonu ilimiz Tokat, İç Anadolu bölgesi ile Karadeniz bölgesi arasında geçit bölgesi iklimine sahip olup kuzeyde Samsun-Ordu, batıda Amasya-Yozgat, güneyde Sivas illeri ile çevrilidir. Meyvecilik Üretme İstasyonu Tokat il merkezinin kuzeybatısında Eski Turhal yolu üzerinde yer almaktadır. Alanın denizden yüksekliği 580 metredir. Tokatlının Fidanlık olarak bildiği bölgedir.

Arazi Varlığı resmi verilere göre 1.198 dekardır. Fidan Üretim Parseli 363 dekar, Tarla Ziraatı (Buğday vs.) 165 dekar, Kalem ve Anaç Damızlık Parseli 200 dekar, Deneme ve Adaptasyon Parseli 24 dekar, İşletme binaları, yollar, kullanılmayan alanlar, Orman Fidanlık Müdürlüğü ve diğer kurumlara tahsis 448 dekardır. (2003, Tokat İl Tarım Müdürlüğü verileri)
Arazi, Yeşil ırmağın taşıdığı alüvyonlar ile oluşmuş çok verimli birinci sınıf taban arazisidir.
Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonun kuruluş amacı, ülkemizin başta meyve ve bağcılık olmak üzere yüksek verimli kaliteli hastalık ve zararlara dayanıklı tüketici taleplerine uygun tür ve çeşitlerde meyve fidanı üretmek modern tarımsal teknolojiyi kullanarak üniversite, kamu ve özel sektör işbirliği içerisinde projeler geliştirmek, sadece Tokat ilinin değil Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde bulunan diğer illerin fidan ihtiyacını karşılamak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayarak meyvecilik ve bağcılığı geliştirmek amaçlarını taşımak üzere kurulmuştur. Aynı zamanda uygulamalı bir okul niteliğinde çalışmıştır. Bölge çiftçisinin eğitimine kuruluşundan beri ciddi derecede katkı sağlamıştır. İlimiz Akyamaç, Kemalpaşa, Kocacık, Kömeç, Yayladalı, Kazova köylerinden onlarca fidanlık çalışanı ile aşılama, budama, yetiştirme teknikleri konusunda yüzlerce meyve üretici yetiştirmiş ve bölgenin ülke ekonomisine önemli katkıları olmuştur.
2002 yılından önce 30 dan fazla İl’e fidan alt yapısını oluşturan aşı gözü, kalem, anaç temin merkezi olmuştur.
25 ile sertifikasyonda (yetiştirilen fidanların dikime kadar her aşamasını kontrol eden, denetleyen) katkı sağlamıştır.
Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu üç farklı noktadan da önemlidir.

1 – Üzerinde dikili bulunanlar Orta Anadolu’da yetişen meyve çeşitlerinin gen damızlığıdır.
2 – Üst tarafta DSİ’nin sulama kanalı, alt tarafta yeşil ırmak geçmektedir. Burası kazovanın kalesidir, imara açılırsa tarım arazisi vasfından çıkarsa kazova biter.
3. Tokat bir deprem bölgesidir. Bir felaket olduğunda içinde 2 adet dalgıç pompası kendi parsel yolları yapılmış şehrin içinde en uygun toplanma bölgesi ve çadır alanıdır. Tokat konum itibariyle iki dağ arasına sıkışmış bir şehirdir. Kendi alt yapısı, suyu ve parsel yollarıyla stratejik en önemli alandır.
1967 yılında bu müesseseye eklenen Ziraat Meslek Lisesi 1982 yılı sonunda Bakanlık emri ile kapatılmıştır.
Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu 08.08.2003 Tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 28.08.2003 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak kapatılmıştır.
Tarım Bakanlığı tarafından 2002 yılında yürürlüğe konulan “ Tarım ve Köyişleri Bakanlığına Tahsisli Olan Bazı Yerler ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Müteşebbislere Tahsisinde ve Değerlendirilmesinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Tebliğ” kapsamında özel sektöre kiraya verilmesi veya irtifak tesis edilmesi için ilana çıkılmış ve 16.03.2004 tarihinden itibaren 898.261,58 m² özel bir şirkete 10 yıllığına kiraya verilmiştir. Aynı şirket 2014 yılında yeniden 10 yıllığına kira sözleşmesini yenilemiştir.
Özelleştirilme sürecinde daha kaliteli ve kapasitesi yüksek bir üretim hedeflenmiş ancak bu konuda gerekli verim alınamamıştır.
Üretme istasyonu müdürlüğünün kuruluş amaçları ve çalışma amaçları doğrultusunda ilgili bakanlıkça tekrar revize edilerek asıl amacına dönük, bakanlığa bağlı olarak tekrar üretime açılması hem bölge açısından, hem de ülkemiz açısından çok faydalı sonuçlar doğuracağı aşikardır.
Yukarda da ifade ettiğim üzere kamu, üniversite, özel sektör işbirliği içerisinde aktif olarak en kısa sürede yeni bir vizyon ve misyon ile kuruluş gayesine ulaşmalıdır.
Kamuoyunun gündeminde bu arazinin satılacağı ve buranın imara açılabileceği iddiaları var. Burayı satın almak isteyen Tokatlı dahi olmayan isimler kimler? Bu arazi birilerine peşkeş mi çekilecek?
Tüm Tokatlı hemşehrilerimiz bilsin ki, atalarımızın, dedelerimizin ayak izlerinin olduğu, ülkemiz ekonomisine ciddi katkıları olmuş ve olma potansiyeli hala yüksek olan bu meyvecilik istasyonuna sonuna kadar sahip çıkacağız.
Cumhuriyetin ilk yıllarında bir kısmı köylü vatandaşlardan istimlak edilerek oluşturulan bu arazi mutlaka Hazine’de kalmalıdır. Kiraya verilecekse, kuruluş amacına uygun kullanılması şartı koşulmalı ve denetlenmelidir.

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun;
“Ek fıkra: 28/11/2017-7061/58 md.) 26/4/2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerini 30/3/2014 tarihi itibarıyla en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları veya bu arazileri aynı süreyle tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği belirlenen kullanıcıları ya da paydaşlarından; 31/12/2019 tarihine kadar bu arazileri doğrudan satın almak için başvuruda bulunan ve tespit ve tebliğ edilen bedeli itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu fıkraya göre hak sahibi sayılır. Tarımsal amaçlı yapılar ile esaslı unsuru tarımsal faaliyet olması koşuluyla üzerinde sürekli ikamet amacıyla konut bulunan tarım arazileri de bu fıkra kapsamında değerlendirilir. (Mülga üçüncü cümle:4/7/2019-7181/16 md.) (…) (Mülga dördüncü cümle:4/7/2019-7181/16 md.) (…) (Değişik beşinci cümle:4/7/2019-7181/16 md.) Satılan tarım arazilerinin satış tarihinden itibaren otuz yıl içerisinde 1/5000 veya 1/1000 ölçekli imar planında tarım dışı amaca ayrılması hâlinde, güncel satış bedeli ile satış tarihinden itibaren TÜFE (bir önceki yılın aynı ayına göre değişim) oranında artırılarak güncellenen bedel arasındaki fark, bu fıkradaki hükümlere göre en son kayıt malikinden tahsil edilir. (Ek cümleler:4/7/2019-7181/16 md.) Bu süre içerisinde tarım arazilerinin üç yıl aralıksız olarak tarımsal amaçla kullanılmaması hâlinde, satış işlemi iptal edilir, taşınmaz resen Hazine adına tescil edilir ve ödenen bedel faizsiz olarak kayıt malikine iade edilir. Bu hususlarda tapu kütüğüne gerekli belirtme yapılır. Bu fıkra kapsamında yapılacak satışlarda; satış bedeli, ödeme şekli, taksit süresi ve sayısı, uygulanacak faiz oranı ve diğer hususlarda 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır.”
Ayrıca, 5403 sayılı TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU’ nun 13. Maddesi;
“Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazilerinin tarımsal üretim amacı dışında kullanılmayacağını hükmetmiştir.”
Kanunda geçen, “Tarım arazilerinin üç yıl aralıksız olarak tarımsal amaçla kullanılmaması hâlinde, satış işlemi iptal edilir” ibaresinin kaldırılmak istendiğini ve bu konunun da takipçisi olacağımızın bilinmesini isterim.
Sigara fabrikası satıldı, salça fabrikalarımız, şeker fabrikamız satıldı, seyrettik. Şimdi son imtihanlardan birindeyiz. Tüm meslek odalarına, üretici birliklerine, STK’ lara, sendikalara, belediyelerimize, basınımıza, muhtarlarımıza ve tüm Tokatlı hemşehrilerimize sesleniyorum; GELİN EL ELE VERELİM TOKATIN GÖZ BEBEĞİ FİDANLIĞA SAHİP ÇIKALIM.

Tokat Haberleri

Recent Posts

TOKAT İL ÖZEL İDARESİ SPOR KULÜBÜ’NDEN BÜYÜK BAŞARI!

Tokat, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği yerel ligler kapsamında unutulmaz bir turnuvaya sahne oldu. 2024-2025 sezonu…

3 saat ago

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü’nden “Yaşama Yol Ver” Farkındalık Eğitimleri

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver Medya Tanıtım Kampanyası…

4 saat ago

AK Parti’nin genel siyasetteki ittifak stratejisi, Tokat’ta da MHP ile ittifak mı?

Yerel seçimlerden sonra AK Parti ile MHP arasında neler olup bittiğini ve ilişkilerini anlayabilen, anlayıp…

4 saat ago

Tokat İli Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Tokat ili Niksar ilçesi Çiçekli köyü merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, 20 Aralık 2024 tarihinde…

2 gün ago

Yaptığımız AK Parti İlçe Tarım İl Mürlüğü Haberinin Köşe Yazarımız Kadir Özbilginin Kaleme Aldığı Yazısı

Tarım İl Müdürünün sergilemiş olduğu bu tavra şaşırdım mı? Elbette hayır, uygulamalarını yakından izleyen birisi…

2 gün ago

Tokat Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Yasin Çeltek;KESTANE BALLI MANDA YOĞURDU ENFLASYONU

Cumhurbaşkanının 2022 yılında Tokat ilimizde yaptığı açıklamada medine hurmalı kestane ballı manda yoğurdu tarifi vermişti.”Her…

2 gün ago