in. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen “Cinsiyet Seçimi” hakkında bilgiler verdi;
Cinsiyet belirleme olarak da bilinen cinsiyet seçimi, potansiyel ebeveynler tarafından yavrularının cinsiyetini seçmek için kullanılan tıbbi bir tekniktir. Anne baba adayları yardımcı üreme tekniklerini kullanırken bir erkek veya bir kız çocukları olması için seçim yapabilir. Ebeveynlerin çocuklarının cinsiyetini seçmek istemelerinin birkaç nedeni vardır: ailedeki cinsiyeti dengelemek, belirli bir cinsiyete bağlı genetik hastalıkları veya bozuklukları önlemek ve bazı kültürel ve sosyal normları karşılamak.
Cinsiyet seçimi, in vitro fertilizasyon (IVF) yoluyla oluşturulan her embriyonun erkek veya dişi genetik cinsiyetini belirleme işlemidir. Bir embriyonun genetik cinsiyeti, yumurtanın X veya Y kromozomu içeren bir spermatozoon (sperm) ile döllenip döllenmediğine bağlıdır. Bununla birlikte, tıbbi olmayan nedenlerle doğurgan çiftlerde IVF kullanımı yoluyla bebeğin cinsiyetini seçmek tartışmalı bir konudur.
Detay için: Cinsiyet Seçimi
Cinsiyet seçimi kimler için uygundur?
Çiftler, kişisel veya tıbbi nedenlerden dolayı belirli bir cinsiyete (erkek veya kız) sahip bir bebeğe sahip olmayı seçebilirler
Cinsiyet seçiminde kullanılan teknikleri
Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek istiyorsanız kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerden bir tanesini tercih ederek bebeğinizin cinsiyetini belirleme şansınız var. Tedaviniz sırasında cinsiyeti belirlemek istiyorsanız yardım aldığınız sağlık kuruluşunun bu konuda deneyimi ve alt yapısının olması gerekir.
Cinsiyet seçiminde kullanılan teknikler şöyledir;
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)
Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte günümüzde tek bir hücreden spesifik DNA fragmanları elde edilerek, embriyo transferi öncesinde hem genetik testler hem de embriyonun cinsiyet tayini yapılabilmektedir. Pahalı bir tekniktir. Bebeklerinin cinsiyetini seçmek isteyen çiftlerin, normal in vitro fertilizasyon döngüsünde olduğu gibi aynı protokol ve tedavilerden geçmeleri gerekmektedir. Yani, bir kadının yumurtaları embriyo oluşturmak için eşinin spermi ile alınır ve döllenir. Analiz için embriyonik genetik materyal elde etmek için biyopsi gereklidir. Embriyo biyopsisi, embriyoya zarar vermeden gen mutasyonlarını veya anöploidi (kromozom anormalliklerini) test etmek için blastosist evresi embriyosundan beş veya yedi trofektorm hücresinin çıkarılmasını içerir. PGT ayrıca embriyoloğun test edilen her embriyonun cinsiyetini belirlemesine izin verir. Anöploidi embriyoları veya gen mutasyonları olan embriyolar atılır ve embriyo transferi için istenilen cinsiyete sahip sağlıklı embriyo(lar) seçilir. Analiz genellikle birkaç gün sürdüğü için, en yaygın uygulama, genetik bozukluklardan ve kromozom anormalliklerinden arındırılmış sağlıklı embriyoların dondurulması ve bir sonraki döngüde uterusa aktarılmasıdır. Preimplantasyon genetik test ayrıca Akdeniz anemisi ve kistik fibroz gibi tek gen hastalıklarının teşhisine de olanak sağlar.
Akış sitometrik sıralama yoluyla preimplantasyon sperm ayrımı
Akış sitometrik sıralama, spermleri cinsiyet kromozomu içeriğine göre ayırmak için kullanılır. Akış sitometrisine göre sıralanan insan spermi, bu şekilde tasarlanan bir çocuğun belirli bir cinsiyetten olma olasılığını artırabilir. Bu, gelecekteki çocukları için cinsiyete bağlı ve cinsiyetle sınırlı hastalık riskini azaltmak isteyen ebeveynler için bir önyargı üreme seçeneği sunar. X taşıyan ve Y taşıyan spermler için sıralamadan sonra, sıralanan spermler IUI ve IVF / ICSI için kullanılır. IVF/ICSI döllenmiş embriyolar ile doğan bebeklerin cinsiyeti göz önüne alındığında başarı oranı kadınlarda %93,5, erkeklerde %82’dir.
Swim-up yöntemi
Y taşıyan spermlerin daha hızlı hareket ettiği inancı ile spermlerin ayrıştırılması için geliştirilmiş bir tekniktir. Başarı oranı neredeyse flow sitometriye benzer.
Cinsiyet belirleme nasıl yapılır?
Genel olarak PGT tekniği, seçtiğiniz cinsiyeti neredeyse garanti edebilen tek yöntemdir, çünkü embriyolar rahime implante edilmeden önce cinsiyet açısından test edilir. Test edilen bu embriyolar IVF amacıyla oluşturulur. Yumurtalar anneden toplanır ve sperm örneği babadan alınır ve embriyolar daha sonra implantasyon için laboratuarda oluşturulur. Bu embriyolar, büyümenin üçüncü gününde, tek bir hücrenin erkek veya dişi kromozomları için analiz edilmesini sağlayan bir biyopsi prosedürüne tabi tutulur.
PGD, ailede genetik bozukluk öyküsü olan çiftler için yaygın olarak kullanılır ve yaşlı annelerin genetik doğum kusurları olan bir bebeğe sahip olma olasılığı daha yüksektir. PGT sadece spesifik kusurlar için test edilir, ebeveynler amniyosentez veya koryonik villus örneklemesi gibi diğer doğum öncesi genetik testleri kullanmalıdır. Bu tür bir prosedür için başarı oranları, bir erkek veya kız arayan çiftlerde doğruluk için çok yüksektir.
IVF süreci belirli bir sıralama ile çalışır. Doğurganlık ilaçları almaya başlarsınız, böylece yumurtalıklarınız birden fazla yumurta üretir (tipik olarak, yumurtlama sırasında sadece bir yumurta salınır). Yaklaşık orta döngüde, kadın anestezi altındayken, yumurtaları almak için vajinal duvardan ultrason rehberliğinde bir iğne yerleştirilir. Erkek partner bir sperm örneği sağlar. Yumurtalar daha sonra bir petri kabında sperm ile döllenir ve daha sonra rahminize yeniden yerleştirilir.
İşlemin PGT kısmı için, gelişmekte olan embriyolardan birkaç hücre biyopsisi yapılır. Bunlar genetik değerlendirme için gönderilir. Hangi embriyoların XX (kızlar) ve XY (erkekler) olduğu bu şekilde belirlenir.
Çift daha sonra hangi embriyoların kadının rahmine geri transfer edileceğine karar verebilir. Örneğin, sadece bir kız istiyorsa, o zaman sadece XX embriyo dikkate alınacaktır.
Uygulanan teknolojilerin çok hassas olmasına rağmen,% 100 doğruluk garantisi verilmediğini, bu nedenle prosedürün yanlış negatif veya yanlış pozitif sonuçlar için bilinen riskleri olduğunu lütfen unutmayın. Bunun nedeni, birçok embriyonun hücreden hücreye kromozomal tutarsızlıklar göstermesi, yani biyopsiden alınan hücrenin embriyonun diğer hücresini temsil etmeyebileceği anlamına gelebilir. Ayrıca, PGT prosedürü IVF’nin genel başarı oranını da etkilemektedir. Bu nedenle deneyimli bir hekim ve tam donanımlı bir merkezde cinsiyet seçimi prosedürleri yapılmalıdır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için asgari ücretin 22 bin 104…
Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Kayhan, Tokat Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve…
Tokat Belediyesi, şehirde bir ilke imza atarak Motorize Zabıta ekiplerini hizmete sundu. Belediye Başkanı Mehmet…
Tokat, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği yerel ligler kapsamında unutulmaz bir turnuvaya sahne oldu. 2024-2025 sezonu…
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver Medya Tanıtım Kampanyası…
Yerel seçimlerden sonra AK Parti ile MHP arasında neler olup bittiğini ve ilişkilerini anlayabilen, anlayıp…