1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. DEİK’te yeni İş Konseyleri Başkanları seçildi

DEİK’te yeni İş Konseyleri Başkanları seçildi

featured
reklam

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda  (DEİK) yeni İş Konseyleri Başkanları seçildi. DEİK Başkanı Nail Olpak, “Türk İş Dünyasının 144 ülkesiyle, 7 sektörel alandaki temsilini üstlenen 151 İş Konseyimizin Başkan ve Yürütme Kurullarını seçtiğimiz İş Konseyleri Genel Kurulumuz hayırlı olsun” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, 2023 Yılı İş Konseyleri Seçimli Olağan Genel Kurullarını DEİK Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde gerçekleştirdi. DEİK çatısı altında ‘İkili İş konseyleri’, ‘Sektörel İş Konseyleri’, ve ‘Özel Amaçlı İş Konseyleri’ olarak faaliyet gösteren İş Konseyi’nin Seçimli Genel Kurulu aynı gün eş zamanlı yapılarak, İş Konseylerinin yeni dönem Başkanları ve Yürütme Kurulu Üyeleri seçildi.

Seçimli Genel Kurulun ardından T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK İş Konseyleri Başkanları, DEİK Yürütme Kurulu Üyeleri ve iş insanlarının katılımıyla düzenlenen DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde 6 kategoride 12 ödül ile ticari diplomasi sanatının gönüllü temsilcileri ödüllendirildi.

DEİK İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları ile ilgili açıklamalarda bulunan DEİK Başkanı Nail Olpak, “Türk İş Dünyasının 144 ülkesiyle, 7 sektörel alandaki temsilini üstlenen 151 İş Konseyimizin Başkan ve Yürütme Kurullarını seçtiğimiz İş Konseyleri Genel Kurulumuz hayırlı olsun. Görevini tamamlayan İş Konseyi Başkanlarımıza ve Yürütme Kurullarına emekleri için teşekkür ediyorum. Göreve yeni başlayan İş Konseyi Başkanlarımıza ve Yürütme Kurullarına başarılar diliyorum” dedi

“46 ÜYE İLK DEFA İŞ KONSEYİ BAŞKANI OLDU”

Seçim sonuçlarıyla ilgili konuşma gerçekleştiren  Başkan Olpak, “46 üyemiz ilk defa İş Konseyi Başkanı oldu. 22 Başkanımız 3 dönem kuralı gereğince görevini bıraktı. 66 Başkanımız da görevlerine tekrar seçildi, 11 Kadın Başkanımız var. Bu değişim oranı ve kurumsal hafızayı canlı tutan makul devam, çok güzel bir dinamizm. Devamla, vefamızın unutulmaz bir ifadesi olarak, kurulduğu günden bugüne kadar, bu güzel aileye emek ve destek veren herkese teşekkür ediyor, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

“6 KATEGORİDE 12 ÖDÜL TAKDİM EDİLDİ”

5.Ticari Diploması Ödülleri’nin performans kriterlerine göre verildiğini belirten Başkan Olpak, “Birazdan takdim edeceğimiz Ticari Diplomasi Ödüllerimizi İş Konseyleri adına almaya hak kazanan başkanlarımızı ve konseylerini şimdiden tebrik ediyorum. Ortaya koyulan bir gayretin sonunda ödüllendirmek, aidiyet ve motivasyon duygularını güçlendirir, teşekkür, maliyeti olmayan ama çok önemli bir davranıştır. Biliyorsunuz, objektif ölçülere dayanan ve dönem başında sizlerle birlikte belirlediğimiz Performans Kriterlerine göre yapılan değerlendirmemizle, iki ana grupta, 6 kategoride 12 ödülümüz var.

Bir önceki Ticari Diplomasi Ödülleri törenimizden bu yana Cumhurbaşkanları, Devlet Başkanları, Bakanlar, diplomatik misyon temsilcileri ve iş insanlarının katılımlarıyla 1.500 Ticari Diplomasi etkinliğimizi birlikte gerçekleştirdik, hamdolsun.  Geçen yıl, 3 bin 800 iş dünyası temsilcisini ağırladığımız IV. TABEF’ten, Amerika ile 100 milyar dolar ticaret hedefimizi gerçekleştirmek ve yeni adımlar atmak için New York’ta düzenlediğimiz 13.Türkiye Yatırım Konferansı’na, 131 ülkeden 4 bin Türk diaspora temsilcimizi ağırladığımız 10. DEİK Kurultayımızdan, Bakan ve Büyükelçilerimizle küresel diplomasiyi ele aldığımız 14. Büyükelçiler Konferansı’na kadar, irili ufaklı sayısız faaliyet düzenledik” açıklamalarında bulundu.

“37.SEÇİMLİ DEİK GENEL KURULU OLACAK”

İş Konseyi seçimlerinin tamamladıklarını ifade eden Başkan Olpak, “Önümüzde yoğun bir gündem var. Bunlardan birisi de, Ticaret Bakanımız ve Cumhurbaşkanımızın da teşrifiyle Şubat ayında gerçekleştireceğimiz, 37. Seçimli DEİK Genel Kurulumuz olacak. Hep birlikte orada tekrar bir araya gelmek dileğiyle” dedi.

2023 yılına ilişkin değerlendirmelerinde bulunan Başkan Olpak, 2024 yılı beklentilerinden bahsederek, “2023 yılına; düşük büyüme beklentisi ve artan enflasyon, tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar, ticaret savaşları, yeni ticaret koridorları, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan enerji maliyetleri ve merkez bankalarının enflasyona karşı atacağı adımlarla, yeşil ve dijital dönüşüm gibi temel kavramlarla girmiştik. Hepimizin gündeminde; ekonomik aktivite ne kadar yavaşlayacak, acaba küresel resesyona girilecek mi gibi endişeler vardı. Bugün geriye baktığımızda büyüme tarafında daha yumuşak bir inişin hakim olduğunu gördük. Küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 3 ve 2024 yılında yüzde 3’ün biraz altında olması bekleniyor.

Küresel enflasyonun aşağı giden eğilimiyle, faiz artırım sürecinin de sona yaklaştığına dair beklentiler öne çıkmış durumda. Muhtemelen, küresel finansal koşulları bir miktar gevşeyecek. Bu, küresel anlamda bir fırsat olabilir.

Küresel ticaretteki RCEP ve AfCTFA gibi iş birliği mekanizmaları, yeni bölgesel iş birlikleri ve yeni ticaret yolları hep gündemdeydi. Ticaret yollarının somut hale gelmesi yeni ulaşım imkanlarıyla mümkün. Bu çerçevede birbiriyle entegre, intermodal ulaştırma altyapısı öne çıkıyor. Çin’in Kuşak Yol Projesi ile ABD’nin “Daha İyi Bir Dünya için Yeniden İnşa Edin” (BuildBackBetter World) Projesi ve AB’nin Küresel Geçit Projesi’ni (Global Gateway) bu çerçevede değerlendiriyorum.

Ticaret bakanlığımızın sorumluğunda yürütülen AB Yeşil Dönüşüm ve sınırda karbon düzenlemesi de, öncelikle belli sektörleri kapsıyor gibi görünse de, devreye girince, şartları sağlamıyorsanız, yeni ek vergiler, yani ek bariyerler demek. Zaten var olan vize ve tır karnesi bariyerlerine ek olarak, bu unsurlar da gündemimizde olacak.

Burada Gümrük Birliği’nin modernizasyonu da çok daha önemli ve çok daha acil artık. Kapsamı, tarım ve hizmetler sektörünü, kamu alımlarını da içine alacak şekilde mutlaka genişlemeli” açıklamasında bulundu.

“2023 YILI İHRACATIMIZ 255,8 MİLYAR DOLAR”

Başkan Olpak, “Türkiye olarak, 2023 yılına iyi bir başlangıç yapmıştık. Ancak Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketlerinden sonra sanayide geçici bir yavaşlama yaşadık. Sonrasında toparlanıp ilk 3 çeyrekte yüzde 4,7 büyüdük. 2024 yılı büyüme hedefimiz de yüzde 4 olarak belirlendi. 2023 yılı ihracat hedefimizi zor koşullara rağmen aşarak 255,8 milyar dolara ulaştık. Hizmet ihracatımızla beraber bu yıl 375 milyar dolar hedefimiz var” dedi.

İŞ KONSEYLERİMİZDEN BEKLENTİMİZ İHRACATIMIZI ARTIRMALARI”

İş Konseylerinden beklentilerini aktaran Başkan Olpak, “Her bir İş Konseyimizden beklentimiz, ihracatımızı arttırma önceliğimiz yanında, dış ekonomik ilişkilerimizin tümünde, o ülkeyle ve sektörle ilişkimizi sayısal olarak lehimize geliştiren somut adımlar atmak, buna fiili katkı sağlamak. Yurt dışı müteahhitlikte ilave neler yapabiliriz, en çok dış açık verdiğimiz Asya Pasifik başta olmak üzere o ülkelerden ithalatımızı azaltıcı adımlarda nelere ihtiyacımız var, yurt dışı yatırımlarımızı arttırmak için eksiğimiz ne, sağlık turizmi ve eğitim ekonomisinde ek fırsatlarımız neler, hep birlikte bunları çalışacağız. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün neresindeyiz, bu süreçlerden azami şekilde faydalanmak için ne yaptık ve ne yapmalıyız, önceliğimiz olacak. Bunları bugüne kadar olduğu gibi, yeni dönemde de daha detaylı bir şekilde gündemimizde tutacağız getireceğiz. Bu konularda destekçimiz Bakanımız Prof. Ömer Bolat, her zaman olduğu gibi bugün de bizimle. Fiziken aramızda olamadığı zamanlarda da, bir telefon kadar yakınımızda. Önerilerimizi, daha çok çalışmamızı ve üretmemizi bekliyor. Her zamanki samimi destekleri için kendisine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

DEİK olarak yürüttükleri faaliyetlerden bahseden Başkan Olpak, verileri şu şekilde aktardı:

Amerika Bölgemizde:

  • ABD eylem planımız eyalet merkezli kurgulu. ABD pazarında Türk firmalarımızın etkin temsili için 8 Eyalet Komitemiz (California, Florida, Illinois, Massachusetts, New York, Tennessee, Texas, Virginia) var, etkinliklerini ve sayılarını arttıracağız.
  • 2024’te 3 eyalette önemli faaliyet planlıyoruz, hedefimiz her eyalette 1 milyar dolar
  • Latin Amerika ve Karayipler bölgesi odaklı faaliyetlerimizi düşünerek, Türkiye-Amerika Bölgesi İş Konseylerini 2 alt yapıda toplama kararı aldık ve Latin Amerika ve Karayipler için yeni bir direktörlük Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi potansiyelinin Türk iş dünyasının radarında daha çok yer alması önceliğimiz.

Avrupa Bölgemizde:

  • Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için lobi çalışmalarıyla destek vermeye devam edeceğiz.
  • Vizeler önemli başlığımız, her ortamda takipçisi olmaya devam edeceğiz.
  • Ticaret bakanlığımızın sorumluluğunda yürütülen AB Yeşil Mutabakatı çalışmalarında, yeşil ekonomi ve yeşil dönüşüme adapte olmak için Türk özel sektörü ve sanayicilerimizi aydınlatıcı faaliyetlerimiz devam edecek.

Orta Doğu ve Körfez Bölgemizde:

  • Geçtiğimiz yıl Körfezle ilişkilerimizin düzelmesiyle Orta Doğu ve Körfez Bölgemiz canlandı. Suud, Katar ve BAE yanında, İran ve Irak’la da yüksek dış ticaret hacmine sahibiz. Irak bu sene de en fazla ihracat yaptığımız 3. ülke oldu, çalışmalarımızı arttıracağız.

Afrika Bölgemizde:

  • Afrika ile ticaretimizi önce 50 milyar, sonra 75 milyar dolara çıkarmak hedefimiz.
  • DEİK olarak üçüncü ülkelerle (Macaristan, Japonya, Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere) Afrika kıtasında iş birliği geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor.
  • Afrika’da en büyük ticaret ortağımız Mısır ile ilişkilerimizin yakınlaşması sonrası Mısırlı muhataplarımızla iş dünyamızı daha fazla buluşturacak faaliyetler planlıyoruz.

Avrasya Bölgemizde:

  • Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve savaş sonrası süreci, gündemimizde.
  • Türk Devleti Teşkilatı’na üye ülkelerle ilişkilerimiz ise bir başka önemli başlığımız.

Asya Pasifik Bölgemizde:

  • ASEAN Çalışma Grubu’muzla ASEAN ve Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (RCEP) yakın takibimizde.
  • Bölgeye verdiğimiz dış ticaret açığı, en önemli başlığımız.
  • Çin’in “Kuşak ve Yol Girişimini” takip ediyoruz, ekonomik ilişkilerimize olası etkilerini ve ortaya çıkabilecek gelişmeleri yakından izliyoruz.

Sektörel İş Konseylerimizde ise:

  • Diğer iş konseylerimizin çalışmalarına ilave olarak, Dijital Teknolojiler İş Konseyimizin 10 farklı komitesiyle, çok yönlü bir dijital ekonomi çalışması yürütüyoruz.

 

 

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
DEİK’te yeni İş Konseyleri Başkanları seçildi
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir