Dikkat Duygularınız Acıktırabilir!

Yemek, hayatta kalmak için fizyolojik ihtiyaçlarımızın en önemli kısmını oluşturuyor, vücudumuzun hayatta kalmak için yemeğe ihtiyacı var. Yaptığımız birçok şeyin merkezinde yemek bulunuyor. Yani yemek paylaşmanın, bağlanmanın ve iletişim kurmanın bir yolu olarak görülebilir. Moodist Hastanesi’nden Psikolog Beril Eser, sadece fiziksel açlığı doyurmanın yanı sıra stres, rahatlama, ödül gibi birçok durumda yemek ile aramızda duygusal bir bağ olduğunu ve buna bağlı olarak duygusal yemenin kontrol edilemez bir durum olduğunu dile getiriyor.

 

Hayatta kalmak için yemek bedenimizin fizyolojik bir ihtiyacı. Peki yemek ile aramızda nasıl bir duygusal bağ var? Kimi zaman stresli bir anda kimi zaman rahatladığımız bir anda kimi zaman ise ödül gibi birçok durumda yemek yeriz. Moodist Hastanesi’nden Psikolog Beril Eser yemek ile aramızda duygusal bir bağ olmasının normal olduğunu ama göründüğü kadar masum olmadığını belirtiyor. Psikolog Beril Eser, “Duygusal yeme bir süre sonra kontrol edilemez bir noktaya gelebilir. Fazla miktarda yiyeceği kısa sürede tüketme gibi davranış örüntüleri gözlenebilir. Genelde bu yiyecekler fast-food, abur cubur ya da tatlı gibi yiyecekler olur. Bu noktada duygusal yemeyle ilgili adım atmalı ve çok gecikmeden önlem alınmalı” diyor.

 

“Duygusal Yeme Alışkanlık Haline Gelebilir”

Duygusal yeme çok sık olduğunda veya duygular ile yemek dışında farklı şekilde baş edebilecek yöntemler bulunamadığında bunun bir problem haline gelebileceğinden bahseden Psikolog Beril Eser, “Her ne kadar o anda yemek yemek baş etme yöntemi gibi görünse de aslında yemek, gerçek sorunu ele almıyor. Eğer stresli, kaygılı, sıkılmış, yalnız, üzgün veya yorgun hissediyorsanız, yemek bu duyguları düzeltmeyecektir. Sıkı diyetler yapan veya diyet geçmişi olan kişilerde duygusal yeme veya yeme atakları daha sık görülebilir. Duygusal yeme sıklıkla otomatik bir davranıştır. Yemek ne kadar baş etme yöntemi olarak kullanılırsa, o kadar alışkanlık haline gelir” diyor.

 

“Psikolojik Sorunlar Yaratabilir”

Duygusal yemenin kişilerde birçok psikolojik rahatsızlığa yol açabileceğini ve en sık görülebilecek psikolojik sorunlardan birinin depresyon olduğunu belirten Psikolog Beril Eser, oluşabilecek psikolojik rahatsızlıkları şu şekilde açıklıyor: “Kişiler duygusal yeme süreciyle birlikte çok yoğun suçluluk, pişmanlık, öfke gibi duygulara sahip olabilirler. Yeme ve duygular döngüsünde değişim olmadığı takdirde bu duygular büyümeye devam eder ve artık kişilerin davranışlarında da bazı depresif semptomlara yol açabilir. Bir diğer yandan ise yoğun kaygılı düşüncelerin eşlik ettiği kaygı bozukluğu da görülebilir. Duygusal yeme sonrasında kişiler umutsuzluğa kapılabilir, “bu nasıl geçecek?” “Ben iyileşemeyecek miyim?” gibi birçok düşünce görülebilir.”

Psikolog Beril Eser, yemekle ilişkinin tamamen duygularla olduğu, artık farklı duyguların devre dışı kaldığı, yemenin ve yiyecek miktarının kontrol edilemez hale geldiği noktada duygu ve yemek arasındaki bağı ve bu işlevsiz döngüyü kırmak için bir uzmandan destek almak gerektiğini belirtiyor.

 

Editöre Not: Özel Moodist Hastanesi, Şubat 2016’dan bu yana, 10 bin 200 metrekare kapalı alana sahip, 8 katlı modern binasında hizmet veriyor. Moodist, 75 yatak kapasitesi, suit ve konforlu hasta odaları, erişkin ve çocuk poliklinikleri, bağımlılık, kadın ruh sağlığı, acil psikiyatri bölümleri ve tüm psikolojik tanı testleriyle ruh sağlığına yönelik bilim ve teknolojinin gerektirdiği koşulları sağlayan, insan odaklı, tam teşekküllü özel bir psikiyatri hastanesidir. Moodist’in akademik kimliğe sahip profesör, uzman hekim ve psikologlardan oluşan tedavi kadrosunda ayrıca; anestezi, iç hastalıkları, nöroloji uzmanı, diyetisyen ve tecrübeli sağlık personeli de bulunuyor.

 

Detaylı bilgi için…                                                                Kurumsal İletişim Uzmanı

Eda Sağlam

0553 428 73 47

esaglam@moodisthastanesi.com

Tokat Haberleri

Recent Posts

Tokat TOGÜ’de Takımları Kıyasıya Mücadele Etti: Başarılı Olan Takımlar Kupalarını Havaya Kaldırdı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından Sonbahar Turnuvaları kupa töreni gerçekleştirildi. Spor Salonunda düzenlenen…

17 saat ago

Tokat’ta Unlu Mamuller Doğal Boyalarla Renklendirildi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Palyatif Bakım Uygulama Merkezinde tedavi gören hastalara yönelik “Unlu Mamullerin Doğal Boyalarla…

17 saat ago

Tokat Belediyesi’nin yılbaşı takvimi…

Önce bir not… Okurlarıma, bugün için Milletvekilimiz Sayın Yücel Bulut’un TBMM’de yaptığı konuşması ile ilgili…

19 saat ago

Amazon, Uydu Üretimini Türkiye’ye Taşıyor: Kayseri, Yozgat, Tokat ve Sivas’ta 1500 Parça Üretilecek!

Dünya devi Amazon, uzay teknolojileri alanında devrim yaratacak bir hamleye imza atarak uydu üretimini Türkiye'ye…

20 saat ago

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla asgari ücret 22 bin 104 TL oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için asgari ücretin 22 bin 104…

2 gün ago