Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası’nda Milletvekili Cüneyt Aldemir Genel Kurlda Söz Aldı

Tokat Milletvekili Dt. Cüneyt Aldemir, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda önemli bir konuşma yaptı. Aldemir, ağız ve diş sağlığının bireylerin genel sağlığı üzerindeki etkilerini vurgularken, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini ifade etti. Diş hekimliğinin sağlık alanındaki kritik rolüne dikkat çeken Aldemir, aynı zamanda diş sağlığının sadece estetik bir konu olmayıp, genel sağlık için de vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Konuşmasında Genel Kurala Şu Şekilde Hitap Eden Aldemir Şöyle Konuştu;

Değerli Milletvekilleri,
Genel Kurul’a katılan siz değerli arkadaşlarımı ve ekranları başında bizleri izleyen Aziz Milletimizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.

Bugün, 22 Kasım, sadece diş hekimliğinin değil, tüm sağlık hizmetlerinin gelişimi ve ilerlemesi adına önemli bir dönüm noktasıdır. 1908 yılında, “Dişçi Mekteb-i Aliyesi” adıyla açılan ilk Diş Hekimliği Fakültesi ile bilimsel diş hekimliğine adım atan ülkemizde, her yıl 22 Kasım, Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde, mesleğimizin tüm mensuplarını kutlar, ülkemize olan katkılarını takdirle anarken, halkımıza sağlıklı gülüşler ve yaşam kalitesi sağlamaya devam eden diş hekimlerimizin emeklerine teşekkür ediyorum.

Değerli Milletvekilleri,
Diş hekimliği, yalnızca teknik bilgi ve beceri gerektiren bir meslek değil, aynı zamanda büyük bir etik anlayış, empati ve insan sevgisi gerektiren bir alandır. Bir diş hekiminin, hastasına yalnızca tedavi değil, aynı zamanda güven ve umut sunduğu bu kutsal meslek, sağlıklı bir toplumun temel taşlarını oluşturur. Bu mesleği daha da yüceltmek, gücünü bilimden ve insana olan sevgiden alarak, toplumda farkındalık yaratmak bizim sorumluluğumuzdur.

Bugün, Türkiye’de ağız ve diş sağlığı hizmetleri, tarihi bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. 2002 öncesine bakıldığında, bu alandaki hizmetler ciddi anlamda yetersizdi. Kamu sektöründe diş hekimi ve sağlık personeli sayısı yetersizdi, hizmet çeşitliliği sınırlıydı ve genel farkındalık düzeyi düşüktü. Ancak, son 22 yılda bu alanda köklü reformlar gerçekleştirilmiş, çok önemli adımlar atılmıştır.

Dönüşüm Sürecinde Önemli Adımlar

Sağlık hizmetlerinde gerçekleştirdiğimiz köklü reformlarla, diş hekimliği alanında da önemli gelişmeler kaydettik. 2002’de yalnızca 14 olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi sayısı, bugün 138’e çıkmış, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi sayısı ise 41’e ulaşmıştır. Ayrıca, 61 devlet üniversitemizde ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulmakta, bu sayede daha fazla vatandaşımıza kaliteli sağlık hizmeti ulaştırılmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı hizmetlerimizin kapsamını genişletmek adına, kamu sektöründe yaklaşık 15 bin, üniversitelerde 7 bin, özel sektörde ise 25 bin civarında diş hekimi, ülke genelinde hizmet vermektedir. 2002 yılında 100 bin kişiye düşen diş hekimi sayısı yalnızca 25 iken, 2024 itibarıyla bu rakam OECD ortalamasının üzerinde, 57 seviyelerine çıkmıştır. Bu ciddi bir iyileşmeyi ifade etmektedir.

Ayrıca, engelli bireylere yönelik sağlık hizmetlerinde de önemli adımlar atılmıştır. 15 Engelli Diş Tedavi Birimi kurarak, bu alandaki ihtiyaçları karşılamaya başladık ve kısa vadede bu sayıyı 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Engelli bireylerimize yönelik sunduğumuz sağlık hizmetlerinde, 2024 yılının ilk 9 ayında 7 bin genel anestezi tedavisi ve 10 bini aşkın evde sağlık hizmeti sağladık.

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Atılan Adımlar

Ağız ve diş sağlığı alanında sağlıklı bir toplum oluşturmanın en etkili yollarından biri, koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmaktır. Bu bağlamda, Aile Diş Hekimliği Modeli’ni ülke geneline yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Eskişehir, Kırşehir ve Karabük illerinde başlatılan pilot uygulamalarda 43 aile diş hekimliği birimi kurulmuş ve 15 binden fazla vatandaşımıza nitelikli hizmet verilmiştir.

Yerli Üretim ve Diş Hekimlerinin Hakları

Türkiye, sağlık alanında yerli ve milli üretimi desteklemeye devam etmektedir. Diş hekimliğinde kullanılan birçok malzeme artık yerli üretimle karşılanmaktadır. Sağlıkta Beyaz Reform kapsamında, diş hekimlerinin özlük haklarını iyileştirmek adına önemli adımlar atılmış, ek ödeme katsayıları tıp hekimleriyle eşitlenmiş ve diş hekimlerinin muayenehanelerinde meslektaş istihdam etmeleri sağlanmıştır.

Sonuç ve Mesaj

Bugün geldiğimiz noktada, güçlü bir vizyon ve sürdürülebilir reformların sonuçlarını görmekteyiz. Ağız ve diş sağlığı, sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak her geçen gün daha da güçlenmektedir. Türkiye Yüzyılı’nda sağlıkta dönüşüm yolculuğumuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, kararlılıkla devam edecektir.

Bu vesileyle, tüm diş hekimlerimizin 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nü kutlar, halkımıza Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda sağlıklı bir yaşam temenni ederim. Ayrıca, pandemi sürecinde ve depremler sırasında hayatını kaybeden meslektaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor; sağlık hizmetlerine engel olan, masum canlara zulmeden İsrail terörünü lanetliyorum.

Teşekkür ederim.

1
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası’nda Milletvekili Cüneyt Aldemir Genel Kurlda Söz Aldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri reseller