Diyet katmer yapmak isteyenler için harika bir tarifimiz var! Diyet katmer nasıl yapılır diye merak edenler için püf noktalarını da paylaşıyoruz. İşte lezzetli ve sağlıklı bir katmer tarifi için yapmanız gerekenler: tam buğday unu, süt, zeytinyağı, tuz, kabartma tozu ve az miktarda bal. Hamurumuzu yoğurduktan sonra açıyor ve içerisine hafif lor peyniri, taze otlar ve domates ekliyoruz. Tüm malzemeleri harmanlayıp katmerimizi oluşturuyoruz. Kısık ateşte pişirilen diyet katmer, diğer katmer tariflerine göre daha hafif ve sağlıklı bir alternatif sunuyor. Tarifimizle evde diyet katmer yapmak artık çok daha kolay ve keyifli!
Katmer tarifiyle evlerimize misafir olan Antep tatlısı, hafifliği ve nefis aromasıyla tatlı severlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Gaziantep’in yöresel tatlılarından olan katmer tatlısı, yerel mutfak kültürünün bir yansımasıdır. Ancak artık tüm Türkiye’de de yaygın olarak tüketilmektedir. Peki, bir porsiyon katmer kaç kalori yapar ve besin değerleri nelerdir?
1 adet katmer tatlısı, 503 kalori içermektedir. Yüksek kalori içeriğinden dolayı, düzenli olarak tüketilmesi kilo alımına neden olabilir.
Bir 100 gr katmer tatlısı şu besin değerlerine sahiptir:
Katmer tatlısı, yüksek kalori içeriği nedeniyle sık sık tüketilmesi önerilmemektedir. Fakat, herhangi bir tatlı gibi zaman zaman tüketilebilir. Ölçülü tüketilmesi gerekmekte ve günlük kalori ihtiyacı dikkate alınmalıdır. Şayet kanınızda katmer tatlısı görürseniz, gramajını azaltarak tüketebilirsiniz veya başka yiyeceklerin gramajını da azaltarak günlük kalori ihtiyacınızı aşmadan dengeleyebilirsiniz.
Bir diyetisyen olan Esengül Işık, kalorisi düşük katmer tatlısı tarifi veriyor:
Tereyağı tavada eritilir. Baklavalık yufka açılır ve 1 yemek kaşığı labne, fırça yardımıyla yufkanın her yerine sürülür. Fıstık tozları serpilir. Sonra üzerine bal gezdirilir ve kenarlarından katlanır. Yağsız tavaya alınır ve altı ve üstü kısık ateşte iyice pişirilir. Servis tabağına aktarılır ve kalan fıstık tozları, bal ve labne ile süslenir.
Evde katmer tatlısı hazırlamak için şu malzemeler gereklidir:
Hamur malzemeleri bir kase içerisinde karıştırılır. Derin bir kapta hamur, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğrulur ve 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlendikten sonra hamur, parmak uzunluğunda kesilir ve her bir dilim, merdane yardımıyla açılır. Yufkalar, büyük bir çember haline getirilerek, içleri şerbetli ceviz içi veya Antep fıstığı ile doldurulur. Tavada kızartılan katmer, sıcak servis edilir.
Katmer yaparken kullanılan tereyağı ve fıstık gibi malzemelerin kaliteli ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Baklava yufkasını, şeker ve fıstığı eşit bir şekilde yerleştirerek, katmerin tadını en iyiye çıkarabilirsiniz.
Katmer tatlısının tarihi, 5 asır öncesine kadar gitmektedir. Gaziantep yöresine özgü olan bu lezzet, geleneksel olarak “Damat Tatlısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu adın kökeni, evlilik hazırlığı içinde olan genç çiftlerin, düğün gecesi veya sabahı bu tatlıyı mutlaka tadması geleneğine dayanmaktadır. Katmer tatlısı, sağdıçların “dünürlerin arası açılmayacak” niyetiyle kız evine gönderdiği nadide tatlardan biridir.
Türkiye Yüzyılını inşasında rol alacak evlatlarımızı geleceğe hazırlayan, evlatlarımızın yüreğine dokunarak görevini fedakarca ve sevgiyle…
24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle, ülkemizin aydınlık yarınları için emek veren, irfan ordumuzun isimsiz kahramanları…
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenlik unvanını kabul ettiği tarih olan 24 Kasım günü,…
Tokat’ta uzun süredir gündemde olan Yeni Sanayi Sitesi projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih…
Millet Partisi Genel Başkanı Cuma NACAR, ‘Açılım tartışmaları ve bir parti liderinin kiralık katilin Gazi…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlük ofis çalışanları, güvenlik görevlileri ve çay ocağı personeli, 24 Kasım Öğretmenler…