Muhallebi İle İlgili Merak Edilenler
Muhallebi Kalori Değerleri
Muhallebinin kalori değerleri, porsiyon büyüklüğüne ve kullanılan malzemelere göre değişebilir. Diyetisyen Buket Akbulut’a göre, 1 orta boy kase yani 1 porsiyon muhallebi 287 kalori içermektedir. Bir yemek kaşığı muhallebinin ise 43 kalori değeri bulunmaktadır.
Diyet Muhallebi Tarifleri
Aşağıda, diyetisyenler tarafından verilen şeker ilavesiz ve daha sağlıklı muhallebi tarifleri bulunmaktadır.
Şekersiz Diyet Muhallebi Tarifi
- 3 bardak az yağlı veya laktozsuz süt
- 2 çorba kaşığı pirinç unu
- 5 adet kuru kayısı
- 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Kayısılar ufak ufak doğranır ve pirinç unu ile beraber kaynatılır. Karışım fokurdamaya başlayınca ocağın altı kapatılır. Blender ile püre haline getirilerek daha kremsi bir yapıya kavuşturulabilir. Fıstık ezmesi veya tarçın gibi isteğe bağlı malzemelerle lezzeti artırılabilir. Dondurma kıvamına gelmesi için buzlukta bekletilebilir. Tokluk hissi veren bu tarif, tatlı krizlerinde tercih edilebilir.
Unsuz Şekersiz Diyet Muhallebi Tarifi
- 2 su bardağı süt (400 ml)
- 4 yemek kaşığı yulaf unu (yulaf ezmesi de kullanılabilir)
- 2 yemek kaşığı pekmez (bal da kullanılabilir)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Fındık (opsiyonel)
Yulaf unu ve süt kaynatılır ve karışım fokurdamaya başlayınca ocağın altı kapatılır. Pekmez ve tarçın eklenerek karıştırılır. Servis kaselerine doldurulur ve istenirse üstüne fındık ilave edilerek süslenir. Porsiyonlar ve tatlılık seviyeleri isteğe göre ayarlanabilir.
Şekersiz Muzlu Diyet Muhallebi Tarifi
- 1.5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı nişasta
- Yarım muz
- 1 tatlı kaşığı bal
- Yarım paket vanilya
Süt, tam buğday unu ve nişasta birlikte karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Karışım fokurdamaya başlayınca ocak kapatılır ve yarım muz, bal ve vanilya ilave edilerek karıştırılır. İki porsiyon çıkan bu tarif, tatlı krizlerinde tercih edilebilir.
Elmalı Diyet Muhallebi Tarifi
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı bal
Elmalı Kat İçin:
- 2 orta boy elma
- 6 iri ceviz (parçalara ayrılmış)
- 2 tatlı kaşığı tarçın
Elmalar rendelenir ve tavada sotelenir. Tarçın ve ceviz eklenerek birkaç dakika daha sotelenir. Nişasta ve tam buğday unu kaynatılır ve bal ilave edilir. Servis kaselerine önce muhallebi, ardından rendelenmiş elma ilave edilir ve ceviz-tarçın karışımı ile süslenir.