Doğum ödeneği, anne veya babanın işsiz kalması, doğum sonrası maddi sıkıntı yaşaması veya doğum yapmanın getirdiği ekonomik yükleri hafifletmek amacıyla devlet tarafından sağlanan bir destektir. Peki, doğum ödeneği hakkında merak edilenler nelerdir? Kimler bu ödeneğe hak kazanır? Ne kadar süre alınabilir? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
2021 doğum parası belirlenirken, asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda güncelleme yapıldı. Geçen yıl 31.96 kuruş olan günlük ücret 2021 yılında 38.15 kuruşa kadar yükselmiştir. 2020 yılında belirlenen en yüksek doğum parası 234.44 kuruş iken bu fiyat 2021 yılında 286.20 kuruş olarak belirlenmiştir. Doğum parası, her geçen sene daha da artış göstermektedir. Bulunduğu yıla göre ve asgari ücrete göre hesaplanan doğum ücretleri yıllara göre farklılık gösterir.
Doğum parası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve her doğum yapan kadına verilen bir paradır. Çalışmayan annelere, birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çoçuk için ise 600 TL para verilmektedir. Doğum parası alacak kişilerin resmi olarak 112 gün bir yerde sigortalı olarak çalışmamış olması gerekir. Eğer doğum gerçekleştikten sonra bebek canlı değil ise doğum ücreti ödemesi yapılmaz. Doğum parası, doğumun gerçekleşmesinin ardındaki 55 günlük süreçte belirtilen hesaba yatırılır. Başvuru esnasında banka bilgileri istenmektedir. Ama herhangi bir banka ile çalışmıyorsanız da belirtilen yerlerden paranızı almanız mümkündür. Doğum parası çalışmayan kadınlara verilmektedir. Her çocuk için farklı ödeme söz konusudur. Maddi gücü yerinde olan veya olmayan aileleri çocuk yapmaya teşvik etmek amacı ile maddi destek olarak doğum parası uygulaması
Doğum parasına başvurduktan sonra başvurunun sonuçlarının sorgulanması kısmı merakla beklenen kısımdır. Doğum parası sorgulama işlemlerini e-devlet aracılığı ile yapmak mümkündür. E-devlete giriş yaparak, doğum parası sorgulama butonuna tıklayarak kolay bir şekilde öğrenilebilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapmadan, 183 ve 144 numaralı hatlardan gerekli bilgiye erişim sağlanabilir.
Doğum parasına başvuracak kişilerin aklında olan en büyük sorulardan biri nereye başvurulacağı konusu olmaktadır. Öncelikle başvuru sırasında gerekli olan belgelerin bilinmesi gerekir. Başvuru sırasında gerekli olan belgeler şu şekildedir:
Bu belgeler hazır olduğu zaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir. Başvuru sırasında belgeler eksiksiz ve hatasız bir şekilde sunulmalıdır. Başvurunuzun değerlendirme sürecinin ardından ise sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Süt parası diğer bir adı emzirme ödeneğidir. Sigortalı çalışan kadınların doğum yapması durumunda ödenen paradır. Eğer kadın çalışmıyor ise bu ödeme eşine ödeme sağlanmaktadır. Süt parası için ödenen tutar 2021 yılında 232 TL olmaktadır. Süt parası çalışan veya çalışmayan kadınlara destek sağlamak amacıyla yapılmıştır. Süt parası doğum olduktan 2 ay sonra verilir. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurularını yapabilirler. Veya e-devlet üzerinden de işlemler gerçekleştirilebilir. İşlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirmek için e-devlet üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Emzirme ödeneğinden yararlanmak isteyen kişiler için uyulması gereken çok önemli iki adet koşul bulunmaktadır. Doğumdan önceki bir yıllık süre içerisinde 120 günlük primlerin yatmış olması ve sigorta kollarına bildiriminin yapılması gerekir. 120 günlük primlerin ödenmiş olması konusu dikkat edilmesi gereken konulardan ilkidir. İkinci önemli koşul ise doğumun canlı olarak gerçekleşmesi koşuludur. Anne veya babanın Türkiye vatandaşlığına mensup olması aranan koşullardan biridir. Bu kurallara uyum sağlayan kişilerin emzirme ödeneği almasında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Türkiye, çalışan kadınların desteklenmesi için birçok adım atmıştır. Bu adımlardan biri ise doğum parası uygulamasıdır. Doğum iznine ayrılan kadınlara maddi açıdan destek olmak açısından yapılır. Doğum parasını her doğum yapan kadının alması mümkündür. Çalışmayan kadınların yanı sıra çalışan kadınlara da doğum parası verilmektedir. Çalışan kadınlara verilen doğum parası, annelerin çalışma gün sayısına göre farklılıklar göstermektedir. Çalışan kadınlara verilen doğum izni öncesindeki 3 aylık dönem çok önemlidir. Son üç ayın ortalaması alınarak, ortalama brüt ücretin ise 3/2 si alınarak hesaplanır. Bu hesaplama sonucunda ortaya çıkan rakam annenin 1 ay boyunca doğum izni parası olarak belirlenir. Ve bu ücret ödenir. Bu ücreti günlük olarak hesaplamak isterseniz, ücreti 30’a bölmeniz yeterli olacaktır.
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” Medya Tanıtım Kampanyası…
Erbaa Kaymakamlığı, Erbaa Belediyesi, TOGÜ Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erbaa İlçe Sağlık Müdürlüğü arasındaki…
Tokat'ın Sevilen İsimlerinden İsmet Yiğit Aramızdan Ayrıldı Makine Mühendisi Olan Yiğit Tokat spordaki futbolculuğunun yanı…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde Tokat ve bölgesinde ilk olan “Siber Güvenlik ve Etik Hacker” eğitimi…
Eğitim Fakültesi ile Sürekli Eğitim ve Araştırma Uygulama Merkezi iş birliği ile düzenlenen “Çocuklar İçin…
Bugün bazı sosyal medya hesaplarında yer alan ve CHP Tokat İl Başkanı tarafından yapılan içme…