Enginar olarak bilinen sebze aslında bir çiçeğin tomurcuğudur. Çiçek olgunlaşmadan üzerindeki tüyler alınır ve gördüğümüz şekline ulaşır.
Besin içeriği bakımından oldukça zengin olduğu için hastalıklara karşı koruyucudur. Bu nedenle düzenli olarak enginar tüketimini sağlığımızı korumak için gereklidir. Özellikle bahar aylarında kolaylıkla temin edilebilir. Bayrampaşa enginarı ve sakız enginarı olmak üzere iki çeşit olan enginarın yemek için hazırlanma süreçleri birbirinden farklıdır.
Karaciğer dostu olan enginarı tüketmek için birçok yemek çeşidi vardır. İç bakla ve dereotu ile mükemmel uyum sağlar. Fakat en çok bilinen yemeği de enginar dolmasıdır. Enginar dolması diğer dolma türlerine göre daha farklıdır. Enginarın yapraklarının temizlenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Enginar dolması hazırlanırken yaprakların nasıl temizlenmesi için nelere dikkat edilmelidir sorusunun yanıtını almak için sabırsızlanıyorsanız, bu yazımız tam size göre.
Enginar dolması için ilk olarak dış kısımda bulunan yaprakların temizlenmesi gerekir. Üçgen şekli gibi koyu yeşil yaprakların temizlenmesi için bıçak kullanılabilir. Fakat bıçak kullanımı sırasında iç yapraklar da zarar görebilir. Bu nedenle eğer bıçakla temizlemek istiyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Fakat bıçak kullanmayarak da enginarın dış yapraklarını temizleyebilirsiniz. Çok derinlere gitmeden kopararak temizlemeniz de mümkündür. Böylece dış yaprakların tamamen temizlenmesini sağlayınız.
Dış yapraklar güzelce temizlendikten sonra sıra iç yapraklara gelir. İç yapraklar temizlenmeye başlamadan önce enginarın sap kısmı çok az kesilmelidir. Dış yapraklar temizlendikten sonra ortada kalan yapraklar biraz ovularak açılacaktır.
Genişletildikten sonra açıldığında enginarı temizleyebilirsiniz. Enginarın içerisinden bulunan tüyleri bir bıçak yardımıyla temizledikten sonra, iç yapraklarından tam olarak arındığına emin olmalısınız. İç yapraklarını da temizledikten sonra enginar tamamen temizlenmiş olacaktır.
Enginar kısa sürede kararma gösterebilir. Bu nedenle temizlenme sırasında kararmasını istemiyorsanız, hazırlayacağınız bir karışım ile bunu engelleyebilirsiniz. Enginarları temizlediğiniz anda bir limon suyu, bir tatlı kaşığı un, çok az da tuz karışımı ile buluşturmanız gerecektir. Bu karışım enginarlarınızın kararmasını önleyecektir. Temizlediğiniz enginarları hemen biraz limon ile ovarak bu karışımda bekletirseniz hiçbir kararma oluşmayacaktır. Eğer dört enginardan daha fazla enginar temizleyecekseniz, karışımınızı ona göre hazırlayabilirsiniz.
Dolma içinizi hazırlamadan bu karışımda bekletmenizde hiçbir sakınca yoktur. Dolmanın içerisindeki malzemeleri hazırladıktan sonra enginarlarınızı bu sudan çıkartarak teker teker içlerini de doldurabilirsiniz. Ayrıca enginarlarınızı dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. Bunun için önce limonlu suda 2 dakika kadar kaynatıp ardından buzlu suya ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Tokat’taki Sanayide Kadın istihdamının ve Sanayi sektöründe gençlere ilham olacak rol model kadın sayısının artırılması…
Tokat Belediyesi, şehir merkezi altyapısında önemli bir çalışmayı daha tamamladı. 1960-1970 yılları arasında yapımı tamamlanan…
Tokat’ta İl Bebek Ölümleri İnceleme Kurulu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Vekili Dr. Nurten Sandal Aktaş…
Tokat İl Jandarma Komutanlığı, son dönemlerde artış gösteren dolandırıcılık olayları ve aranan şahısların yakalanmasına yönelik…
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, ulusal ve yerel basın mensuplarıyla düzenlediği toplantıda üniversitenin 2024…
Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından…