Down sendromu, bir kişinin doğuştan sahip olduğu bir genetik durumdur. Bu durum, bebeğin sahip olduğu üç kromozom yerine iki kromozoma sahip olmasıyla ortaya çıkar. Down sendromu genetik testi, anne adayının hamilelik sırasında bebeğinin down sendromlu olup olmadığını belirlemek için yapılan bir testtir. Bu test, düşüğe neden olmadan bebeğin down sendromlu olup olmadığını hızlı ve kesin bir şekilde tespit eder. Down sendromu genetik testi, anne adayına ve doktoruna bebeğin sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlar ve bu nedenle hamilelik sırasında tavsiye edilen testler arasındadır.
Down sendromu, bir bebeğin 21. kromozom çiftinde fazladan kromozom bulunmasıyla ortaya çıkan bir genetik durumdur. Dünyada ve ülkemizde 7.501.000 doğumda 1’de görülen Down sendromu, fiziksel geriliğe, karakteristik bir yüz görünümüne ve orta düzeyde zeka geriliğine neden olabilir. Hamilelik ve doğum sırasında rutin testler sırasında tespit edilebilir. Nedeni henüz belirlenemeyen bu genetik farklılık, tipik yüz hatları, badem şekilli gözler, düşük kas yoğunluğu, sarkık dil ve avuç içi gibi tipik semptomların ortaya çıkmasıyla kendini gösterir.
Gelişmiş tanı yöntemleri sayesinde Down sendromu tanısı için bebeğinizin doğmasını beklemeniz gerekmez. Bir bebeğin anne karnında Down sendromlu olup olmadığı hamilelik sırasında yapılan bazı testlerle belirlenebilir. Prenatal tarama ve tanı testleri olarak tanımlanan bu testler, Down sendromunun teşhisinde doktorlara büyük kolaylıklar sunmaktadır. Tarama testleri kesin sonuç vermese de tanısal testlerin kesin sonuç verdiği söylenebilir.
Down sendromu genetik testi kapsamında, tarama testleri sırasında şüpheli bir durum ortaya çıktığında, tanıyı doğrulamak için tanı testleri uygulanmalıdır. En sık kullanılan prenatal tanı testleri amniyosentez ve koryon villus biyopsisi gibi testlerdir. Bu numuneler çeşitli yöntemlerle test edilebilir ve daha sonra teşhis edilebilir.
Down sendromu kalıtsal bir hastalıktır. Kromozomal bir anormalliktir ve zeka geriliğinin en yaygın nedenlerinden biridir. 35 yaşından sonra hamile kalmak Down sendromu riskini 50 kat artırır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda genç annelerde Down sendromlu bebek sahibi olma riski artmıştır. Daha önce Down sendromlu çocuğu olan ve genetik bozukluğu olan anne veya babanın tekrar Down sendromu geliştirme riski daha yüksektir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, eğitim programlarını güncellemek ve müfredatın niteliğini artırmak amacıyla…
AK Parti Tokat Milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'yı ziyaret ederek, Tokat'taki tarım ve…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Taşlıçiftlik Kampüsü'nde eğitim veren Mesleki ve…
Tokat İl Özel İdaresi, Almus ve Başçiftlik ilçelerinde vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla filosuna…
Amazon Prime Video, üyelerine ek ücret ödemeden erişebildikleri geniş içerik yelpazesiyle dikkat çeken hizmetini Türkiye…
Başarılı oyuncu Oğuz Peçe, son olarak "Temelli Misafir" dizisinde seyirci karşısına çıkmıştı. Ancak Peçe'nin hayatında…