Categories: Haberler

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasında tehlike sürüyor

Erzincan'da Yaşanan Maden Felaketi Çevre Uzmanlarını Endişelendiriyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciası hala gündemde. Uzmanlara göre, facianın sebep olduğu zararların ölümcül etkilere yol açabileceği belirtiliyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta yaşanan maden faciasının yaraları kapanmıyor. Kazayla ilgili yürütülen adli süreç ve tutuklamalar devam ederken, çevreye verilen zararın tespiti çalışmaları sürüyor.

Kazada birikinti altında kalan 9 işçi için arama çalışmaları hala sürüyor. Bu kaza sonucu çevreye verilen zararları ve benzer kazaların tekrarlanmaması için atılabilecek adımları Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şen değerlendirdi.

"RİSK SIFIR DEĞİL"

Siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne ve tarım arazilerine zarar verme potansiyelini değerlendiren Şen, "Yetkililer, numunelerin analiz edilerek içme sularına ve Fırat Nehri'ne herhangi bir zehirli atığın karışmadığını belirtiyor. Ancak toksik maddelerin yer altı sularına karışması uzun bir süreçtir. Riskin sıfır olduğunu söylemek pek mümkün değil." şeklinde konuştu.

"ÖLÜME YOL AÇABİLİR"

Siyanüre maruz kalan bireylerde ölüme kadar gidebilecek zararlar olabileceğini belirten Şen, maruziyete bağlı olarak geri dönülemez sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine değindi.

Siyanürün Toprağa Karışması Endişe Yaratıyor

Siyanürün toprağa karışması durumunda bitki ve hayvanlar üzerindeki toksik etkilerin besin zinciri aracılığıyla insanlara da zarar verebileceğini vurgulayan Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şen, siyanürün ayrıca toprak verimliliğini de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Tespitler Zaman Alacak

Siyanürün toprağa veya suya karışıp karışmadığının belirlenmesinin uzun bir süre alabileceğini aktaran Şen, "Bilim insanlarının toksik maddelerin çevreye karışmasını tespit etmesi uzun zaman alabilir. Bölgede yaşayan canlıların nasıl etkilendiğini uzun süre sonra öğrenebiliriz." dedi. Ayrıca, kontrolsüz kapasite artışının felakete zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti.

Maden Çıkarma İşlemlerinde Alternatif Yöntemler

Çevresel zararları göz önünde bulundurulduğunda siyanürle maden arama faaliyetlerine alternatif yöntemlerin olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Şen, "Altın, büyük kaya parçaları arasında ayrıştırılabiliyorsa siyanür kullanmadan çıkarılabilir. Düşük potansiyele sahip yataklarda ve küçük boyutlarda ise siyanür kullanılıyor. Ancak bu işlemde ortaya çıkan siyanürlü atık suyla temizlenip tekrar kullanılmak üzere depolanıyor" şeklinde konuştu. Şen ayrıca, dünya genelinde bazı ülkelerde siyanürle maden aramanın yasaklandığını da belirtti.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Tokat Haberleri

Recent Posts

Tokat İli Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Tokat ili Niksar ilçesi Çiçekli köyü merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, 20 Aralık 2024 tarihinde…

2 gün ago

Yaptığımız AK Parti İlçe Tarım İl Mürlüğü Haberinin Köşe Yazarımız Kadir Özbilginin Kaleme Aldığı Yazısı

Tarım İl Müdürünün sergilemiş olduğu bu tavra şaşırdım mı? Elbette hayır, uygulamalarını yakından izleyen birisi…

2 gün ago

Tokat Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Yasin Çeltek;KESTANE BALLI MANDA YOĞURDU ENFLASYONU

Cumhurbaşkanının 2022 yılında Tokat ilimizde yaptığı açıklamada medine hurmalı kestane ballı manda yoğurdu tarifi vermişti.”Her…

2 gün ago

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Şehirdeki Ekonomik ve Sosyal İhtiyaçlara Dikkat Çekti

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, kentteki çeşitli ekonomik ve sosyal sorunlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Durmaz,…

3 gün ago

Tokat’ta Kalp Krizi Nedeniyle Vefat Eden Jandarma Uzman Çavuş İçin Tören Düzenlendi

Tokat İl Jandarma Komutanlığı'nda, Çamlıbel Jandarma Karakol Komutanlığı'nda görevli J. Uzm. Çvş. Ferman Karasakal için…

3 gün ago