Categories: Haberler

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasında tehlike sürüyor

Erzincan'da Yaşanan Maden Felaketi Çevre Uzmanlarını Endişelendiriyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciası hala gündemde. Uzmanlara göre, facianın sebep olduğu zararların ölümcül etkilere yol açabileceği belirtiliyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta yaşanan maden faciasının yaraları kapanmıyor. Kazayla ilgili yürütülen adli süreç ve tutuklamalar devam ederken, çevreye verilen zararın tespiti çalışmaları sürüyor.

Kazada birikinti altında kalan 9 işçi için arama çalışmaları hala sürüyor. Bu kaza sonucu çevreye verilen zararları ve benzer kazaların tekrarlanmaması için atılabilecek adımları Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şen değerlendirdi.

"RİSK SIFIR DEĞİL"

Siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne ve tarım arazilerine zarar verme potansiyelini değerlendiren Şen, "Yetkililer, numunelerin analiz edilerek içme sularına ve Fırat Nehri'ne herhangi bir zehirli atığın karışmadığını belirtiyor. Ancak toksik maddelerin yer altı sularına karışması uzun bir süreçtir. Riskin sıfır olduğunu söylemek pek mümkün değil." şeklinde konuştu.

"ÖLÜME YOL AÇABİLİR"

Siyanüre maruz kalan bireylerde ölüme kadar gidebilecek zararlar olabileceğini belirten Şen, maruziyete bağlı olarak geri dönülemez sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine değindi.

Siyanürün Toprağa Karışması Endişe Yaratıyor

Siyanürün toprağa karışması durumunda bitki ve hayvanlar üzerindeki toksik etkilerin besin zinciri aracılığıyla insanlara da zarar verebileceğini vurgulayan Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şen, siyanürün ayrıca toprak verimliliğini de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Tespitler Zaman Alacak

Siyanürün toprağa veya suya karışıp karışmadığının belirlenmesinin uzun bir süre alabileceğini aktaran Şen, "Bilim insanlarının toksik maddelerin çevreye karışmasını tespit etmesi uzun zaman alabilir. Bölgede yaşayan canlıların nasıl etkilendiğini uzun süre sonra öğrenebiliriz." dedi. Ayrıca, kontrolsüz kapasite artışının felakete zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti.

Maden Çıkarma İşlemlerinde Alternatif Yöntemler

Çevresel zararları göz önünde bulundurulduğunda siyanürle maden arama faaliyetlerine alternatif yöntemlerin olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Şen, "Altın, büyük kaya parçaları arasında ayrıştırılabiliyorsa siyanür kullanmadan çıkarılabilir. Düşük potansiyele sahip yataklarda ve küçük boyutlarda ise siyanür kullanılıyor. Ancak bu işlemde ortaya çıkan siyanürlü atık suyla temizlenip tekrar kullanılmak üzere depolanıyor" şeklinde konuştu. Şen ayrıca, dünya genelinde bazı ülkelerde siyanürle maden aramanın yasaklandığını da belirtti.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Tokat Haberleri

Recent Posts

Acil Durumlar İçin Farkındalık Eğitimi ve Kamu Spotu Gösterimi Tokat’ta Gerçekleştirildi

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” Medya Tanıtım Kampanyası…

5 saat ago

Çınar Ağacının Gölgesindeki Güçlü Kadınlar Toplum Yararına Katkı Projesi Erbaa Köylerinde Hayata Geçirildi

Erbaa Kaymakamlığı, Erbaa Belediyesi, TOGÜ Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erbaa İlçe Sağlık Müdürlüğü arasındaki…

6 saat ago

Tokat’ın Sevilen İsimlerinden İsmet Yiğit Aramızdan Ayrıldı

Tokat'ın Sevilen İsimlerinden İsmet Yiğit Aramızdan Ayrıldı Makine Mühendisi Olan Yiğit Tokat spordaki futbolculuğunun yanı…

6 saat ago

TOGÜ’den Bir İlk Daha: İlk Kez Siber Güvenlik ve Etik Hacker Eğitimi Düzenlenecek

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde Tokat ve bölgesinde ilk olan “Siber Güvenlik ve Etik Hacker” eğitimi…

1 gün ago

TOGÜ’de Çocuklar İçin Kış Kampı Başladı

Eğitim Fakültesi ile Sürekli Eğitim ve Araştırma Uygulama Merkezi iş birliği ile düzenlenen “Çocuklar İçin…

1 gün ago

Tokat Belediyesinden Su Zamlarıyla İlgili Açıklama

Bugün bazı sosyal medya hesaplarında yer alan ve CHP Tokat İl Başkanı tarafından yapılan içme…

1 gün ago