Bu makalede, hamilelik sırasında karpuz yemenin bebeğe olumlu etkileri hakkında bilgi verilecektir. Karpuzun yüksek su içeriği, düşük kalorisi ve antioksidan özellikleri sayesinde, gebelikte kilo kontrolü ve sindirim sağlığı için ideal bir seçenektir. Ayrıca, karpuzun içerisindeki A vitamini, C vitamini ve likopen gibi besinler, bebeğin sağlıklı gelişimini destekler. Hamile kadınlar gönül rahatlığıyla, gebeliklerinin her döneminde karpuz tüketebilirler. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu varsa veya şüphe duyuyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.
Hamilelikte Karpuzun 12 Faydası ve Zararları
Hamilelikte beslenme çok önemlidir. Bu nedenle hamile kadınlar, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı için beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Hamilelikte karpuz gibi meyveler tüketmek de çok faydalıdır. Karpuz, makul ölçülerde tüketildiği takdirde gebelikte güvenli bir meyvedir. Karpuz, gebelikte bebeğe kilo aldırmaz, çünkü çok düşük kalorili bir meyvedir.
Hamilelerde Karpuz Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Kabızlığı Tedavi Eder
Kabızlık, gebelikte en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bu problemin nedeni, hamilelikte hormonlarda meydana gelen değişimlerdir. Karpuz, lif içeriği yüksek bir meyve olduğundan dışkı oluşumuna yardımcı olur, dışkıyı yumuşatır ve bağırsakları çalıştırarak kabızlığa iyi gelir.
Mide Yanması ve Ekşimesine İyi Gelir
Hamilelikte vücutta önemli hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişim, hamile kadınlarda mide yanması, mide ekşimesi gibi problemlere neden olabilir. Karpuzun sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi sayesinde gebe kadınlarda mide problemlerini giderir.
Ödemi Önler
Ödem, dokularda ve hücrelerde sıvı birikmesi demektir. Hamilelikte hormonal değişimlere bağlı olarak, gebe kadınların el ve ayaklarında ödem problemi meydana gelebilir. Karpuz, su içeriği yüksek bir meyve olduğundan vücuttaki tıkanıklıkları giderir ve ödemden kurtulmaya yardımcı olur.
Enerji Verir
Karpuz, potasyum, magnezyum gibi zengin miktarda mineral, A, B1 ve B6 gibi vitaminler içerir. Bu besinler, doğal enerji arttırıcılardır, dolayısıyla vücut için büyük enerji kaynaklarıdır. Bu sayede, hamilelikte sık görülen bir sorun olan halsizliği giderir ve enerji seviyesini artırır.
Sabah Bulantılarına İyi Gelir
Hamile kadınlarda mide bulantısı ve kusma gibi problemler sık görülür. Bu durum, her ne kadar yalnızca sabahleyin meydana gelmese de “sabah bulantısı” olarak adlandırılır. Sabahları bir bardak karpuz suyu veya bir dilim karpuz yemek, bu sorunla mücadelede oldukça etkilidir. Karpuz, sabah bulantılarından kurtulmanın yanı sıra, canlandırıcı ve enerji vericidir.
Dehidrasyonu Önler
Dehidrasyon, vücudun susuz kalması demektir. Hamilelikte dehidrasyon problemi de gebelikte yaşanan sorunlardandır. Yeterince sıvı almamaktan, su içmemekten ve gebelikte sık kusmaktan dolayı dehidrasyon görülebilir. Karpuz, %90’dan fazla su içerir. Bu özelliğiyle susuzluğu giderir ve dehidrasyonu önler.
İdrar Yolu Enfeksiyonunu (İYE) İyileştirir
Hamile kadınların birçoğunda idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Hamilelikte bağışıklık sistemi zayıflar, rahimdeki bebek mesaneye baskı yapar ve bunun sonucunda idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu olan kişilerin