Üniversitemiz Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi (TOGÜSEM) tarafından Ekşi Mayalı Ekmek yapım teknikleri kursu verildi. İki gün süren eğitimde kursiyerlere, Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği, Beyaz Ekmek, Çavdar Ekmeği, Siyez Ekmeği, Üveyik Ekmeği, ve Köy Ekmeği yapımı uygulamalı olarak bire bir gösterildi.
Üniversitemiz MYO Aşçılık Programı Bölümü Öğr. Gör. Ercan POLAT eğitmenliğinde kursiyerlere 2 gün boyanca uygulamalı olarak 5 kişilik gruplara bire bir eğitim verildi.
Üniversitemiz MYO Aşçılık Programı Bölümü Öğr. Gör. Ercan POLAT yaptığı açıklamada; Eğitimlerimizde ekşi mayanın kültürümüzdeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verilerek ekşi maya nasıl oluşturulur, nasıl beslenir ve ekşi maya ile nasıl ürünler yapılır bunlar hakkında teknik detay içerek uygulamalı eğitimler yapılmaktadır. Eğitimlerimiz 2 gün uygulamalı olarak yapıldı ve kursiyerlerimize 1, gün Ekşi maya oluşturma ve besleme kuralları, 6 çeşit ekmek hamurlarının oluşturulması, slap and fold tekniği, bulk fermantasyon, şekil verme ve sepetlere alma, soğuk fermantasyon süreci ile ilgili eğitimler verildiğini aktaran POLAT ikinci gün ise; Soğuk Fermantasyon süreci tamamlanan ekmeklerin sepetten çıkartılması, Süsleme ve bıçak atma işlemi, Endüstriyel ve ev tipi ankastre fırınlarda pişirme tekniği, Pişen ekmeklerin soğutulması ve ürünlerin sergilenmesinin yapıldığını belirtti.
Üniversitemiz MYO Aşçılık Programı Bölümü Öğr. Gör. Ercan POLAT; Ekşi maya bize ata yadigârı bir ekmek yapma yöntemidir. Atalarımız eskiden tüm ekmeklerini bu yöntemde yapar ve günlük beslenmesinde ekmeği çok tüketmesine rağmen çok fazla ekmekten kaynaklı bir problem de yaşamamışlardır. Ekşi maya sağlıktır. Ama doğru un ve doğru şekilde yapıldığı takdirde sağlıktır diyerek, Ekşi maya hamurunun mayalanması sürecinde ortamda bulunan laktik asit bakterileri ve mayaların etkisiyle, hamurdaki karbonhidrat düzeyi düşürülerek laktik aside dönüştürülmektedir. Bunun neticesinde, ekmeğin kandaki glikoz düzeyini dengeleyerek başta diyabet olmak üzere birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ekşi maya, içeriğindeki enzimler sayesinde ekmeğin sindirimini kolaylaştırır. Kan şekerini kontrollü yükseltir, aniden inişler ve çıkışlar yapmaz, böylece uzun süre tok tutar. Ekşi maya ekmekte oluşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beta glukanın parçalanmasına engel olarak bağışıklık sistemini güçlü tutar. Besleyici değeri oldukça yüksek olan ekşi mayalı ekmeğin B12 vitaminini arttırdığı ve unutkanlığı azalttığı bilinmektedir. Dedi.
2 gün süren eğitimin sonunda kursiyerlere katılım sertifikası ve eğitim kitabı verildi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fatih YILMAZ yaptığı açıklamada Ekşi Mayalı Ekmeğin sağlığımız için son derece önemli olduğunu ve bu kursun ekmeklerimize gereken değerini tekrar kazandıracağını ve unutmaya yüz tutmuş atalık buğdaylarımızı tekrar gün yüzüne çıkarak hayatımıza kazandıracağının altını çizdi. Rektörümüz Prof. Dr. Fatih YILMAZ Üniversitemiz Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezinin üniversitemizde daha önce birçok eğitim verdiğini belirterek bu yıl Temmuz ayı içerisinde 3 farklı alanda daha eğitim olduğunu sözlerine ekledi.
Tokat Kent Konseyi Başkanı Dr Selim Çakar, Kocaeli’de düzenlenen Kent Konseyleri Mevzuat Çalıştayı'na katıldı. 11-13…
İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, 2017 yılında “Üretim Reform Paketi” kapsamında Tokat’ın da…
Turhal ilçesinde hayırsever Mustafa Özbay tarafından yaptırılacak olan 12 derslikli okul yapımına ilişkin protokol imzalandı.…
Tokat’ta 10 Kasım anma programları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Çelenk sunumunun ardından saat 9:05 tüm şehirde…
ATATÜRK, 34 yaşında Çanakkalede; “Dur Yolcu! Bilmeden bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir. Eğilde…
10 Kasım 1938’de sonsuzluğa uğurladığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bugün bir kez daha saygı, minnet…