Gebelikte İdrarda Lökosit Normal Değer Nedir?
Kanda yer alan beyaz kan hücreleri lökosit olarak adlandırılır ve bu hücreler vücudu enfeksiyon ve birçok hastalıktan kurtulmak için çok önemlidir. Lökosit hücrelerinin idrarda çıkmaları durumunda vücutta böbrek ve üriner sistemde enfeksiyon olduğu anlaşılmaktadır. Ek olarak vücuttaki lökosit hücrelerinin oranındaki artış da vücutta bir enfeksiyon olduğunun habercisi olabilir.
İdrarda Lökosit Ne Anlama Gelir?
Beyaz kan hücreleri (WBC) yani lökositler bağışıklık sistemini korumak için çok önemli hücrelerdir. Vücudun enfeksiyon ve birçok hastalıklara karşı korunmasını sağlayan lökositlerin idrarda görülmesi iyiye işaret etmez. Bu durumda vücutta enfeksiyon olduğu düşünülür. Örneğin idrar yolunda enfeksiyon ya da tıkanıklık olması durumunda idrardaki lökositlerin arttığı bilinmektedir.
Hamilelikte İdrarda Lökosit Seviyesi Kaç Olmalıdır?
İdrarda normal kabul edilen yaklaşık lökosit seviyesi 0 ila 5 WBC/hpf arasındadır. Lökositin bu seviye üzerine çıkması vücuttaki enfeksiyonun habercisidir. Diğer bir deyişle, lökosit hücrelerindeki artışın amacı vücuttaki bir enfeksiyona karşı savaşmaktır. 5 WBC/hpf’nin üstüne çıkan lökositin nedeni olan enfeksiyon bulunmalı ve bu enfeksiyonun tedavisi yapılmalıdır.
Gebelikte Lökosit EsterazPozitif Ne Demektir?
İdrarda lökosit olup olmaması tıpta negatif veya pozitif olarak ifade edilmektedir. Bunun için hastadan alınan idrar örneğine özel bir çubuk sayesinde Lökosit esteraz testi yapılır. Bu çubuk eğer idrara girdikten sonra renk değişimi gösterirse lökosit pozitiftir. İdrardaki lökosit seviyesinin aşırı olduğu anlaşılması halinde hastadan idrar kültürü de istenebilir.
Gebelikte İdrarda Lökosit Neden Yükselir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Lökosit seviyesindeki artışın en sık karşılaşılan nedenlerinden biri idrar yolu enfeksiyonudur. Hamilelikte rahim büyür ve mesaneye baskı yapmaya başlar. Bu baskının ise idrar yolunda enfeksiyona sebep olduğu bilinmektedir. Bu yüzden hamile kadınlarda idrar yolu daha çok görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu idrarda yanma hissi, sık idrara çıkma, ağrılı idrar gibi belirtilere sebep olur. Tedavi için günde 10-12 bardak su içmeli ve doktorun verdiği ilaçları, antibiyotikleri kullanmalıdır.
Genital Enfeksiyon
İdrada lökosit yani beyaz kan hücrelerinin olmasının bir diğer nedeni ise cinsel yolla bulaşan veya başka genital enfeksiyonlar olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonu, Klamidya, bakteriyel vajinit, bel soğukluğu ve genital herpes gibi enfeksiyon hamilelikte idrarda lökosit görülmesine yol açabilir.
Böbrek Enfeksiyonları
Tıpta piyelonefrit olarak bilinen böbrek enfeksiyonu, hamilelik döneminde kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonun ilerlemiş halidir. İdrar yolundaki bu enfeksiyonun tedavi edilmemesi iltihabın böbreğe sıçramasına yol açar. Piyelonefrit, erken doğum ve amniyon kesesinin doğumdan çok önce yırtılması gibi çok ciddi sonuçlara yol açabildiği için erken tedavisi çok hayatidir.
İdrarda lökosit görülmesine yol açabilen böbrek enfeksiyonlarının diğer belirtileri ise ateş, bel ağrısı ve kusmadır. Hamile kadınların böbrek enfeksiyonu yaşama ihtimali yüksektir çünkü bu dönemde yaşanan birçok fizyolojik değişiklik ile anne karnındaki fetüs büyüdükçe mesaneye daha fazla baskı yapmakta ve buna bağlı da enfeksiyon oluşma riski hamilelik ilerledikçe çok yükselmektedir.
Sistit
Mesane duvarlarında oluşan iltihaplanmayı ifade eden sistit de idrarda lökosit sayısının artışına yol açan bir idrar yolu enfeksiyonudur. Sistitin sebebi bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyondur ve belirtileri idrar yolu enfeksiyonuna benzer olsa da ek olarak pelvik bölgede ve belde ağrıya da yol açmaktadır. Sistit enfeksiyonunun şiddetli olması durumunda idrarda lökositler dışında kan da görülebilir.
Vajinal Enfeksiyon
Hamilelik döneminde kadınların vajina temizliğine önem vermesi çok önemlidir. Fakat temizliğe rağmen vajinada salgılar idrarla karışıp vajinal enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Vajinal enfeksiyonlarda da idrarda lökositler gör