Categories: Ekonomi

IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’na 1000 firma katılım sağlayacak

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı 23-28 Ocak tarihleri arasında hem İstanbul Fuar Merkezi hem de TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açacak. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan fuar ile ilgili konuşma gerçekleştiren Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’na 1000’i aşkın firmanın 3 bini aşkın markasıyla katılım sağlayacağını belirtti.

İstanbul Fuar Merkezi ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde aynı gün açılacak olan IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 23-28 Ocak tarihlerinde kapılarını açacak.

Fuar öncesi düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’de mobilya sektörüne ilişkin bilgiler paylaştı. Türkiye’nin 2023’te dünya mobilya ihracat sıralamasında bir basamak çıktığını ve yedi numaraya yükseldiğini belirten Güleç, “Dünyada referans olarak kabul edilen İtalya Milano merkezli Centre for Industrial Studies (CSIL) 2023 yılı raporuna göre, Türkiye mobilya ihracat sıralamasında bir basamak daha yükseldi ve yedinci sıraya çıktı. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’na 1000’i aşkın firma 3 bini aşkın markasıyla katılıyor. 200 bin ziyaretçi hem trendleri görmek hem de yeni iş birlikleri sağlamak için bu organizasyona geliyor” dedi.

“2028 İHRACAT HEDEFİMİZ 12 MİLYAR DOLAR”

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2023 mobilya ihracatının 4,6 milyar dolar olduğunu vurgulayan Ahmet Güleç, “12. Kalkınma Planı’nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunuyor. Mobilya sektörünün, bu genel ihracat hedefi içinde 2028 yılına kadar gerçekleştirmek üzere belirlediği bir rakam bulunuyor. 2028 yılı ihracat hedefimiz 12 milyar dolar. 12 milyar dolarlık mobilya ihracatının sadece 1 milyar dolarını dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı olan ABD’ye yapmak istiyoruz. Şu anda Irak, Almanya, AB ülkeleri, ABD, Suudi Arabistan, Afrika ülkeleri, Türki Cumhuriyetler olmak üzere 200’e yakın ülkeye mobilya ihracatı yapıyoruz. Yeni hedef pazarlarımız ise Çin ve Hindistan” diye konuştu.

“İLK 5 İHRACATÇIDAN BİRİ OLMA HEDEFİMİZ VAR”

Fuarda Türk mobilya üreticisinin yanı sıra Hindistan, Almanya, Azerbaycan, Lübnan, Mısır, Yunanistan, Rusya ve Amerika’dan milli ve bireysel katılımcı firmaların da yer alacağını ifade eden Ahmet Güleç, “TÜİK’in resmi rakamlarına göre 10 milyar dolarlık bir üretim hacmimiz, 11 milyar dolarlık ise bir ciromuz bulunuyor. 4,6 milyar dolarlık ihracata sahip olan sektörümüzdeki üretici firma sayısı 45 bin 277. Üretim tarafında 242 bin, mağaza tarafında ise 250 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin her bölgesinde bulunmamız ve yan sanayinin ciddi bir müşterisi olmamız büyük bir ekosistem yaratıyor. Bugün dünyanın yedinci büyük ihracatçısıyız ve 2028 yılına kadar ilk beş ihracatçıdan biri olma hedefi ile çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“HEDEFİMİZ ENFLASYON CANAVARINI FRENLEMEK”

 Güleç 2023 yılında sektörde daralma yaşandığını belirterek şunları ekledi:

“Deprem, üretim maliyetlerinin artması, enflasyon, fiyatların yükselmesi nedeniyle insanların mobilya alamaması, yeni konut satışlarının azalması gibi nedenlerde dolayı sektörde daralma yaşandığını belirten 2024’ün son çeyreğinde hareketlenme bekliyoruz. Bizim en büyük düşmanımız enflasyon. Bu nedenle hükümetin ekonomi politikalarına, enflasyonla mücadele politikasına destek veriyoruz. Hedefimiz ‘enflasyon canavarını’ frenlemek. Dengeli bir kuru olması gerekiyor Yaşanan sorunlar da var. Çok büyük gümrük vergileriyle karşılaşıyoruz. Taşımacılık ve navlun da yüksek fiyatlarla karşılaşıyoruz. Türkiye’de taşımacılık sorununu aşabilmek için mutlaka ve mutlaka demiryolu taşımacılığını daha işlevsel hale getirmemiz gerekiyor. “

“FUARA İLGİ ÇOK BÜYÜK”

TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de fuara ilginin çok yüksek olduğunu belirterek, “IIFF, mobilya sektörünün ihracat hedeflerine ulaşmasında büyük bir katkı sağlıyor. Türkiye’nin mobilyada üretim üssü konumunu daha da yukarılara taşıyor. TÜYAP Fuarcılık Grubu olarak MOS Fuarcılık A.Ş. iş birliği ve MOSFED’in desteğiyle iki yıldır Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi’ndeki bütün salonlarda, net 125 bin metrekare alan üzerinde bir organizasyon düzenliyoruz. IIFF2024 kapsamında yurt dışında bulunan ofislerimiz ve küresel bağlantı ağımız sayesinde onlarca ülkeden 200 bin iş insanını 3 bin marka ile buluşturacağız” dedi.

 

 

 

 

Tokat Haberleri

Recent Posts

Rektörlük Çalışanlarından Rektör Yılmaz’a Öğretmenler Günü Sürprizi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlük ofis çalışanları, güvenlik görevlileri ve çay ocağı personeli, 24 Kasım Öğretmenler…

20 saat ago

BAŞKAN YAZICIOĞLU: “HER HAFTA BİR MAHALLEDEYİZ”

Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu her hafta bir mahalleyi ziyaret etmeye devam ediyor. Son olarak…

2 gün ago

Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası’nda Milletvekili Cüneyt Aldemir Genel Kurlda Söz Aldı

Tokat Milletvekili Dt. Cüneyt Aldemir, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı…

2 gün ago

CHP Toakt Milletvekili Kadim Durmaz; Tokat İçin Çözüm Bekleyen Acil Sorunlar ve Talepler

Tokat, çevre illere göre yüksek uçak bileti fiyatlarıyla karşı karşıya; bu sorun acilen çözülmeli ve…

2 gün ago

TOGÜ’de Üretilen Milli Patates Çeşitleri Tohumları Üreticilerimizle Buluştu

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve DOKAP iş birliği ile üreticilere “Milli Patates Çeşitlerinin…

4 gün ago

Artova MYO’dan “Geleceğimiz Gençlerimiz” Projesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Artova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Görevlisi Ferhat Şahin’in…

4 gün ago