10 Aralık 1948 yılında toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararlarla 30 maddeden oluşan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi yayınlanmıştır. Ve her yıl 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
Güneşin her gün üzerine bereketle doğduğu bu kadim topraklar ise, binlerce yıllık medeniyet kültürünü, insanlığa örnek hoşgörüsünü, sadece insana değil tüm yaratılmışlara olan sevdasını, köklü gelenekleriyle ortaya koyduğu insan haklarını geleceğe taşımak için onlarca ataları, erenleri, yarenleriyle seferber olmaya devam etmiş; bu uğurda en güzel örnekleri sergilemiştir.
Yunus Emre’ler, Hacı Bektaş-i Veli’ler, Pir Sultan Abdal’lar, Mevlânâ’lar, Şems’ler, Şeyh-i Şirvani’ler ile Anadolu’muz, hoşgörünün, kardeşliğin ve insana verilen değerin toprak bulduğu aziz bir vatan olmuştur.
“Önce İnsan” diyen bir milletin evlatları olan biz Türkler, toplumun öz nesnesi olan insanımıza atalarımızdan aldığımız kardeşliği, hoşgörü ve insanın öz hakkını teslim etmiştir. Savaşta dahi insan haklarına saygılı olmayı dünya dedelerimizden öğrenmiştir.
1915 Çanakkale Savaşı’nda atalarımız insan haklarına saygının en nadide örneğini sergilemişlerdir. Wellington’da çıkan “Otago Times” Gazetesi, 1 Kasım 1915 günü, “Savaşçı olarak Türk” başlıklı bir yazı yayımlamıştır. Yazıda aynen şu ifadeler yer almaktadır:
“…Hastaneye ateş edilmiyor, zehirli gaz kullanılmıyor. Savaş gemisi isabet alıp batmaya başlayınca tekrar ateş edilmiyor. Türk, ikili oynamıyor. Bunun aksini iddia edenler Gelibolu’ya değil, en çok Mısır’a kadar gelenlerdir. ”
Dil, din, ırk, cinsiyet ve diğer farklılıklar gözetilmeksizin tüm insanların eşit haklara sahip olması gerektiği, insanlığın ortak hedefidir. Adaleterin temel hak ve özgürlüklerinin hatırlanması, korunması ve savunulması adına büyük bir öneme sahip olan ve 76’ncı yıl dönümünü kutladığımız 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün tüm insanlık için barış, adalet ve eşitlik getirmesini dilerim.
Ahmet KAYHAN
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri