Son günlerde ilimizde yaşanan ayı saldırıları ile ilgili vatandaşlarımızın tedbirli olmaları konusunda bilgilendirilme gereği duyulmuştur.
Boz ayı Kuzey yarım kürede yaşayan 8 ayı türünden birisidir. Türkiye’nin içinde bulunduğu Ortadoğu Avrupa Batı Asya gibi geniş bir coğrafyada Yaşar bir bölgede boz ayı gibi büyük bir yırtıcı memeli hayvanın bulunması oradaki ekosistemlerin doğal olgunluğu zenginliği ve sağlıklı işleyişinin en önemli göstergeleri arasındadır şemsiye tür olarak da anılan boz ayıların varlığı onun beslendiği bitki ve hayvan türlerinin de aynı yerde yeterli miktarda olduğu anlamına gelir. İnsanın doğadaki etki alanı genişledikçe boz ayıların yaşam alanları ne yazık ki giderek daralmaktadır ve boz ayıların sayıları da aynı şekilde azalmaktadır.
Ayılar (Ursus arctos) 01.07. 2003 tarih ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 2 ,av ve yaban hayvanlarının korunması ve koruma alanları ile ilgili 4. maddelerine dayanılarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen ek-1 yaban hayvanları listesinde yer alan bir türdür. Avlanması Merkez Av Komisyonunca (Aksi Karar Alınmadıkca) yasaktır.
Bakanlığımızca Alınan Tedbirler:
-Çeşitli alanlarda foto kapanlar ile yaban hayatı izlenmektedir.
-Bakanlığımız birimlerinden olan Orman Genel Müdürlüğü gerek ağaçlandırma çalışmaları gerek ise karayemiş çoban püskülü ahlat gibi ayı ve benzeri türlerini yiyebileceği ağaçları kesmemekte ağaçlandırma sırasında da bu habitatlara bu fidanlar dikilmektedir yani orman meyvesi türlerinin dikimi yapılmaktadır.
– Kış aylarında yaban hayvanları için yemleme çalışmaları yapılmaktadır. (Her ne kadar ayılar kış uykusuna yatsa da gezen yaban hayvanlar için)
-Bakanlığımız yaban hayvanları ile ilgili olarak eğitim çalışmaları yapmakta eğitici broşür ve kitapçıklar baştırmakta ve dağıtmaktadır.
Vatandaşlarımızca Alınması Önerilen Tedbirler:
-Özellikle ayıların üreme dönemi olan 15 Mayıs 15 Haziran aylarında ayılardan uzak durulması önem arz etmektedir.
-Yine aynı şekilde ayıları o bölgeye çekecek orman içine çöp bırakılmamalı özellikle ölen, kesilen hayvan parçalarının, leşlerin köy, belde yakınlarına bırakılması önlenmelidir. Zira bunların kokuları bu tür hayvanların bu alanlara çekecektir.
-Orman içine tek başına asla girilmemelidir.
-Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar otlatmaya başıboş gönderilmemelidir.
-Tarım alanlarının etrafı elektroşok sistemi kullanılmalıdır.
-Varsa piknik alanları mutlaka temiz tutulmalıdır.
-Beklenmedik bir şekilde bozayı ile karşılaşmanız durumunda;
-Bir boz ayıyı uzaktan görürseniz mümkünse o alandan hemen uzaklaşınız.
-Beklenmeyen bir şekilde boz ayı ile karşılaşırsanız sakin olmaya çalışın ani hareket etmeyin.
-Bir boz ayıdan uzaklaşmak için asla koşmayınız oradan arkanızı dönmeden yavaşça yürüyerek uzaklaşınız.
-Ağaca tırmanmaya çalışmayınız boz ayının ağaca tırmanabildiğini hızla koşabildiğini ve çok güçlü olduğunu unutmayınız.
-Boz ayı ile çok yakın mesafede karşılaşırsanız ve üstelik hayvan yoluna devam etmiyorsa olduğunuz yerde durun normal bir ses tonunda konuşun ancak kesinlikle gözlerinin içine bakmayınız. Boz ayı saldırıya geçerse parmaklarınızı birbirine kenetleyip ellerinizi boynunuzun arkasına koyun ve cenin pozisyonun alıp ölü taklidi yapın bu şekilde yeryüzünü ve iç organlarınızı koruyabilirsiniz. Boz ayı pasif durumunuza karşın harekete geçerse ve sizi ısırmaya kalkarsa bu sizi besin olarak gördüğüne işaret edebilir. Bu durumda kurtulmak için elinizden geleni yapın.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.