Doğanın en iyi D vitamini kaynağını keşfedin! Güneş ışığı, D vitamini almanın en doğal ve etkili yollarından biridir. Güneşe maruz kalmak, vücutta D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığının yanı sıra bağışıklık sistemini destekler. Günlük olarak güneşe çıkmak veya açık havada egzersiz yapmak, D vitamini seviyenizi artırmanın harika bir yoludur. Ancak, dikkatli olun ve güneşe maruz kalmadan önce SPF içeren bir güneş kremi kullanmayı unutmayın. Ayrıca, D vitamini içeren yiyecekler de alabilirsiniz. Yumurta, somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, süt ürünleri ve portakal gibi narenciye meyveleri, D vitamini bakımından zengin kaynaklardır. Sağlıklı D vitamini seviyelerini korumak için dengeli bir diyet ve güneş ışığına maruz kalmaya özen gösterin.
Doğal yapısında D vitamini içeren besinler sınırlıdır. Dolayısıyla “D vitamininin doğal kaynağı nedir?” sorusunun cevabı hayvansal kaynaklar açısından cevaplanabilir.
Alabalık, somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıkların eti ve karaciğeri D vitamini açısından yüksektir. Özellikle somon, mükemmel bir D vitamini kaynağıdır. 100 gram somon, 526 IU D vitamini içerir. Balıklar D ve A vitaminlerini karaciğerlerinde depolar.
Ringa balığı ve sardalya, küçük balıklar olmalarına rağmen iyi bir D vitamini kaynağıdır. 100 gram taze ringa balığı yaklaşık 216 IU D2 vitamini sağlar.
Konserve ton balığı da saklama ve taşıma kolaylığı açısından sıklıkla tercih edilmektedir. 100 gramında yaklaşık 268 IU D vitamini bulunur.
Yumurtanın sarı kısmı, 37 IU’ya kadar D vitamini içerir. Yumurta sarısının içerdiği D vitamini miktarı, maruz kaldığı güneş ışığı miktarı ve yumurta sarısının içerdiği D vitamini ile ilişkilidir.
Mantarlar, tıpkı insanlar gibi güneş yoluyla D vitamini sentezleyebilirler. Ancak, insan vücudunun D vitamininden istenen faydaları alabilmesi için D3 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu nedenle, mantarlardan elde edilen D2 vitamininin etkisi D3 vitamini kadar büyük değildir.
Bitkisel D vitamini kaynakları çok sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında elma ve muzda, badem, mercimek ve tam tahıllı ekmeklerde eser miktarda D vitamini bulunur.
D vitamini kaynakları hayvansal kaynaklar olduğu için vejeteryan diyetlerinde bu vitamini eksik kalmaması için bazı besinlere D vitamini takviyesi yapılır.
İnek sütü, kalsiyum, fosfor ve riboflavin gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. D2 vitamini takviyeli çeşitlerinde ortalama 237 ml’de 115-130 IU D vitamini bulunur.
İnek sütünü tercih etmeyen kişiler soya sütünden 237 ml’de 107-117 IU D vitamini alabilirler.
Bazı ülkelerde, laktozu veya süt şekerini sindiremeyen veya süt alerjisi olan kişiler için portakal suyu D vitamini ile takviye edilmiştir. 237 ml’de 100 IU’ya kadar D vitamini içeren ürünler bulunur.
Güne müsli ve yulaf ezmesi ile başlamayı tercih edenler 78 gr’lık bir üründen 54-136 IU D vitamini alabilirler. Diğer güçlendirilmiş alternatiflere göre daha düşük olmasına rağmen tahıl ve yulaf ezmesi tüketimini artırmak daha kolaydır.
Güneş tarafından sentezlenen D vitamini doğal olarak vücutta üretilir. Güneşle temas ettiğimizde, cildimiz güneş ışınlarından gelen 7-dehidrokolesterol adlı bir maddeyi kolekalsiferol adı verilen D vitamini prekürsörüne dönüştürür. Daha sonra bu prekürsör karaciğere ve böbreklere giderek aktif D vitamini formuna dönüşür.
Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle güneşe doğru açıyı alamama sorunu yaşanır ve bu da D vitamini eksikliğinin yaygın olmasına neden olur. Eğer D vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, kan seviyenizi kontrol ettirmeniz ve uygun bir beslenme programı izlemeniz veya diyet takviyeleri kullanmanız önerilir.
Besin takviyesi olarak alınabilen C vitamini hakkında bilgi almak için C vitamininin faydaları hakkında bilgilerin yer aldığı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
*Bu ifadeler bir hekim tavsiyesi yerine geçmez. Ek gıdaların amacı herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek değildir. Ayrıntılı bilgi için bir sağlık uzmanına danışın.
Dikkat: Bu metin, tüketicilere konu hakkında tarafsız bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.
Video: D Vitamini Kaynakları
İlgili Yazılar:
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve DOKAP iş birliği ile üreticilere “Milli Patates Çeşitlerinin…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Artova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Görevlisi Ferhat Şahin’in…
Yol çalışmaları kapsamında; Ortaören Köyü’nde Yol ve Ulaşım Müdürlüğü tarafından yol genişletme ve kumlama çalışmalarıdevam…
Tokat’ta uzun süredir devam eden park sorunu, İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalarla önemli…
Tokat, kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan, gönül sultanlarıyla dünyaya ışık saçan bir şehir olarak yine önemli…
Şehrimizin değerli isimlerinden, eski Devlet Bakanı Ali Şevki Erek’in sevgili kızı Feza Naime Erek Hanımefendi…