Categories: HaberlerVideo Galeri

İşte Doğadaki En İyi D Vitamini Kaynağı

Doğanın en iyi D vitamini kaynağını keşfedin! Güneş ışığı, D vitamini almanın en doğal ve etkili yollarından biridir. Güneşe maruz kalmak, vücutta D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığının yanı sıra bağışıklık sistemini destekler. Günlük olarak güneşe çıkmak veya açık havada egzersiz yapmak, D vitamini seviyenizi artırmanın harika bir yoludur. Ancak, dikkatli olun ve güneşe maruz kalmadan önce SPF içeren bir güneş kremi kullanmayı unutmayın. Ayrıca, D vitamini içeren yiyecekler de alabilirsiniz. Yumurta, somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, süt ürünleri ve portakal gibi narenciye meyveleri, D vitamini bakımından zengin kaynaklardır. Sağlıklı D vitamini seviyelerini korumak için dengeli bir diyet ve güneş ışığına maruz kalmaya özen gösterin.

Doğadaki En İyi D Vitamini Kaynağı

Doğal yapısında D vitamini içeren besinler sınırlıdır. Dolayısıyla “D vitamininin doğal kaynağı nedir?” sorusunun cevabı hayvansal kaynaklar açısından cevaplanabilir.

Yağlı balıklar

Alabalık, somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıkların eti ve karaciğeri D vitamini açısından yüksektir. Özellikle somon, mükemmel bir D vitamini kaynağıdır. 100 gram somon, 526 IU D vitamini içerir. Balıklar D ve A vitaminlerini karaciğerlerinde depolar.

Ringa balığı ve sardalya

Ringa balığı ve sardalya, küçük balıklar olmalarına rağmen iyi bir D vitamini kaynağıdır. 100 gram taze ringa balığı yaklaşık 216 IU D2 vitamini sağlar.

Ton balığı

Konserve ton balığı da saklama ve taşıma kolaylığı açısından sıklıkla tercih edilmektedir. 100 gramında yaklaşık 268 IU D vitamini bulunur.

Yumurta

Yumurtanın sarı kısmı, 37 IU’ya kadar D vitamini içerir. Yumurta sarısının içerdiği D vitamini miktarı, maruz kaldığı güneş ışığı miktarı ve yumurta sarısının içerdiği D vitamini ile ilişkilidir.

Mantarlar

Mantarlar, tıpkı insanlar gibi güneş yoluyla D vitamini sentezleyebilirler. Ancak, insan vücudunun D vitamininden istenen faydaları alabilmesi için D3 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu nedenle, mantarlardan elde edilen D2 vitamininin etkisi D3 vitamini kadar büyük değildir.

Vitamin İçeren Meyve ve Sebzeler

Bitkisel D vitamini kaynakları çok sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında elma ve muzda, badem, mercimek ve tam tahıllı ekmeklerde eser miktarda D vitamini bulunur.

D Vitamini İle Güçlendirilmiş Gıdalar

D vitamini kaynakları hayvansal kaynaklar olduğu için vejeteryan diyetlerinde bu vitamini eksik kalmaması için bazı besinlere D vitamini takviyesi yapılır.

İnek Sütü

İnek sütü, kalsiyum, fosfor ve riboflavin gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. D2 vitamini takviyeli çeşitlerinde ortalama 237 ml’de 115-130 IU D vitamini bulunur.

Soya Sütü

İnek sütünü tercih etmeyen kişiler soya sütünden 237 ml’de 107-117 IU D vitamini alabilirler.

Portakal Suyu

Bazı ülkelerde, laktozu veya süt şekerini sindiremeyen veya süt alerjisi olan kişiler için portakal suyu D vitamini ile takviye edilmiştir. 237 ml’de 100 IU’ya kadar D vitamini içeren ürünler bulunur.

Müsli ve Yulaf Ezmesi

Güne müsli ve yulaf ezmesi ile başlamayı tercih edenler 78 gr’lık bir üründen 54-136 IU D vitamini alabilirler. Diğer güçlendirilmiş alternatiflere göre daha düşük olmasına rağmen tahıl ve yulaf ezmesi tüketimini artırmak daha kolaydır.

Doğal D Vitamini Kaynağı Nedir?

Güneş tarafından sentezlenen D vitamini doğal olarak vücutta üretilir. Güneşle temas ettiğimizde, cildimiz güneş ışınlarından gelen 7-dehidrokolesterol adlı bir maddeyi kolekalsiferol adı verilen D vitamini prekürsörüne dönüştürür. Daha sonra bu prekürsör karaciğere ve böbreklere giderek aktif D vitamini formuna dönüşür.

Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle güneşe doğru açıyı alamama sorunu yaşanır ve bu da D vitamini eksikliğinin yaygın olmasına neden olur. Eğer D vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, kan seviyenizi kontrol ettirmeniz ve uygun bir beslenme programı izlemeniz veya diyet takviyeleri kullanmanız önerilir.

Besin takviyesi olarak alınabilen C vitamini hakkında bilgi almak için C vitamininin faydaları hakkında bilgilerin yer aldığı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

*Bu ifadeler bir hekim tavsiyesi yerine geçmez. Ek gıdaların amacı herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek değildir. Ayrıntılı bilgi için bir sağlık uzmanına danışın.

Dikkat: Bu metin, tüketicilere konu hakkında tarafsız bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.

İlgili Yazılar

  • Sağlık Ocağı Doktor Maaşları Ne Kadar?
  • Altın ve Dolar’da Dengeler Değişiyor
  • Dekort Nedir, Ne İşe Yarar?
  • Okullara Yapılan Bağış ve Yardımlar için Nereye Başvurulur?
  • Lise Öğrencilerine Burs Yardımı

Video: D Vitamini Kaynakları

İlgili Yazılar:

  • Boyun Fıtığı Ağır Kaldırma
  • Cilt Sarkmasını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?
SRT Haber Merkezi

Recent Posts

Tokat İli Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Tokat ili Niksar ilçesi Çiçekli köyü merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, 20 Aralık 2024 tarihinde…

18 saat ago

Yaptığımız AK Parti İlçe Tarım İl Mürlüğü Haberinin Köşe Yazarımız Kadir Özbilginin Kaleme Aldığı Yazısı

Tarım İl Müdürünün sergilemiş olduğu bu tavra şaşırdım mı? Elbette hayır, uygulamalarını yakından izleyen birisi…

19 saat ago

Tokat Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Yasin Çeltek;KESTANE BALLI MANDA YOĞURDU ENFLASYONU

Cumhurbaşkanının 2022 yılında Tokat ilimizde yaptığı açıklamada medine hurmalı kestane ballı manda yoğurdu tarifi vermişti.”Her…

19 saat ago

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Şehirdeki Ekonomik ve Sosyal İhtiyaçlara Dikkat Çekti

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, kentteki çeşitli ekonomik ve sosyal sorunlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Durmaz,…

2 gün ago

Tokat’ta Kalp Krizi Nedeniyle Vefat Eden Jandarma Uzman Çavuş İçin Tören Düzenlendi

Tokat İl Jandarma Komutanlığı'nda, Çamlıbel Jandarma Karakol Komutanlığı'nda görevli J. Uzm. Çvş. Ferman Karasakal için…

2 gün ago