Modada “Kaktüs Çiçeği” Esintisi
Çekici görüntüsü ve kokusuyla görenleri kendine hayran bırakan kaktüs çiçeği modaya ilham kaynağı oldu. PAÜ Öğretim Üyesi Dr. Derya Tatman, kaktüs çiçeğinin tüm evrelerini kıyafetlerine yansıttığı “Sofistike ve Elegant” isimli bir tasarım sergisi açtı. Birbirinden güzel tasarım kıyafetlerin yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.
Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Derya Tatman, Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’nde kaktüs çiçeğinden esinlenerek hazırladığı giysileri sergilediği bir moda tasarım sergisi açtı. “Sofistike ve Elegant” ismi verilen serginin açılışını Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan yaptı. 5-11 Ekim tarihleri arasında gezilen sergide 15 tasarım kıyafet sergilendi. Tasarımlar sergi ziyaretçilerinin büyük beğenisini kazandı.
Koleksiyonunun temasının güzel kokusu ve çekici görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakan Echinopsis Oxygona isimli kaktüs çiçeği olduğunu belirten Derya Tatman, pembe ve mor tonlara sahip bu çiçeğin en büyük özelliğinin; açtıktan bir gün sonra solması olduğunu ifade etti.
Kaktüs çiçeğinin açılışından solmasına kadar olan evreyi 2 yıllık bir uğraş sonunda fotoğraflayıp video çekerek kayıt altına aldığını kaydeden derya tatman şunları söyledi:
“Bu kaktüs aslında bir çoğumuzun evinde olan ve açtığında bizleri heyecanlandıran bir tür. Ben de evimde 20 yıldır bu kaktüsü bulunduruyorum. Çiçeğin görünümünden ve hikayesinden etkilendim. Baktığınızda sadece pembe çiçeği ve yeşil gövdesi dikkat çekiyor. Ama yakından incelediğinizde birçok güzel detayları görüyorsunuz. Üzerinde tüylü dokular var, pembe, fuşya ve mor renklerin ton geçişleri dikkat çekiyor.
Ben de kaktüs çiçeğinin bu güzelliklerini koleksiyona dönüştürdüm. İki yıl fotoğraf ve video çekimleri yaparak tasarımlarını hazırladım. Giysilere dönüşme ve üretim süreci ise 6 ay sürdü. Bu Ticariden ziyade deneysel bir çalışma oldu. Drapaj yöntemiyle manken üzerinde çalıştım. Çiçeğin doğru rengini vermek için pembe kumaş üzerinde çalışmalar yaptım. Çiçeğin renklerini yansıtabilmek için tüm giysilerde boyama yaptık. Bu şekilde ara renkleri ve tonları yakalamaya çalıştım. Yeşil kısmındaki kök etkisini vermek için kumaş manipülasyonu ve doku çalışmaları yaptım. Çiçeğin sap kısmındaki türlü dokuları kumaşlara yansıttım. Kaktüslerin dikenlerini, açmış halini, tohumlarını, solmuş görüntüsünü farklı farklı kıyafetlerde canlandırdım. Çiçeğin yaşadığı evreleri, şekilleri kıyafetlere yansıtmaya çalıştım.
Serginin ve koleksiyonun ismini “Sofistike ve Elegant” koydum. Çünkü Sofistike (karmaşık) ve Elegant (seçkin) çiçeğin özelliklerini tam olarak yansıtıyor. Sofistike bir çiçek ama çok da seçkin. Uzaklardan bile duyulabilen güzel bir kokusu var. Bir gecelik ömrü olmasına rağmen çok dikkat çeken bir çiçek. Sadece ilkbahar ve yaz aylarında 5-6 kez açıyor. Bir günlük ömrü var, akşam açıp ertesi gün soluyor”.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Şeyda Sevde Kaya Sağlık Bilimleri Festivalinde (Sağlıkfest)…
Tokat İl Genel Meclisi 2025 yılı bütçe görüşmelerinde alınan kararlar ile Tokat İl Özel İdaresi…
Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Kayhan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir mesaj…
Bugün, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, Tokat’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen anlamlı bir programda,…
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun... Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; tüm, fikri hür, vicdanı…
Türkiye Yüzyılını inşasında rol alacak evlatlarımızı geleceğe hazırlayan, evlatlarımızın yüreğine dokunarak görevini fedakarca ve sevgiyle…