Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (International Union of Geological Sciences – (IUGS)) Dünya’nın oluşumu ve evrimi konusunda referans olarak kullanılabilecek, bilimsel zenginliğe ve görsel güzelliğe sahip, yerbilimlerinin gelişime önemli katkılar sunacak Dünyada ki İlk 100 Jeolojik Miras alanı belirledi.
40 farklı ülke ve 10 ayrı uluslararası kuruluştan 250’den fazla uzmanın değerlendirmesi sonucunda belirlenen “İlk 100 Jeolojik Miras Alanı” içinde ülkemizden “ Kapadokya Bölgesi” ile “ Pamukkale Traverten alanı” seçildi.
Zengin jeolojik yapıya sahip ülkemizde, iki ayrı alanın IUGS-Jeolojik Miras Alanının İlk 100 listesi içinde yer almasında çaba gösteren başta UNESCO Türk Milli Komisyonu Doğa Bilimleri Çalışma Grubu Başkanı ve Üyeleri ile Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubumuzun değerli üyelerine çok teşekkür ederiz.
İlk 100 listesinde yer alan jeolojik miras alanları 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında dünyadaki en etkileyici stratigrafik mostralardan birine ev sahipliği yapan Zumaia`da (Bask Kıyısı UNESCO Global Jeopark) sunumları yapılacaktır.
Pamukkale Travertenlerine ilişkin sunum TMMOB JMO Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul tarafından yapılacaktır.
Dağlar, vadiler, mağaralar, göller, şelaleler, fosil buluntu alanları, jeolojik yapı ve şekillerimizin gibi jeoçeşitliliğimizi oluşturan, bir kez yok edildiğinde bir daha yerine konulması imkansız jeolojik miras niteliğindeki alanların envanterinin çıkarılması, bunların jeoparklar aracılığı ile koruma altına alınması ile dünyaya tanıtılarak insanlık mirası haline getirilmesi konusundaki çabalarımız devam edecektir.