Ketojenik diyet, son zamanların en popüler diyet programlarından biridir. Bu diyet programı, düşük karbonhidratlı ve yüksek yağ içeren besinler tüketerek hızlı kilo kaybı sağlar. Eğer siz de 2 hafta gibi kısa bir sürede 12 kilo vermek istiyorsanız ketojenik diyet tam size göre! Sağlıklı bir yaşam için ketojenik diyet hakkında detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ketojenik beslenme son zamanlarda oldukça popüler bir diyet programı olarak karşımıza çıkıyor. Ketojenik diyet, sağlıklı beslenmenin yanısıra bir yaşam tarzı olarak da benimsenmesi gereken bir diyet programı aslında…
Özellikle karbonhidrat alımının durdurulması yönünden bakıldığında bu diyet türü oldukça faydalı olarak görülüyor. Canan Karatay’ın tavsiyesi olarak, Ketojenik diyet nedir?, ketojenik diyette neler tüketilmelidir, ketojenik diyette yenmemesi gereken besinler nelerdir? ve ketojenik diyet nasıl yapılır? gibi başlıkları bu yazımızda sizlere detaylı olarak irdeleyeceğiz. Hadi öyleyse Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo nasıl verilir yazımızın devamında inceleyelim.
Keto diyeti, kalori tüketiminin kırk gramın altına kadar azaltıldığı, yağ ve protein ağırlıklı beslenmenin temel alındığı bir diyet türüdür. Bu diyet türünde yediğimiz gıdaları bizlere sağladığı besin değerlerine göre ayırıyor ve bu besin değerlerinden karbonhidrata bünyesinde ağırlıklı olarak yer veren gıdaları diyet süresince hayatımızdan çıkarıyoruz. Yani bir başka karbonhidrat içeren gıdaları yemeyi bırakıp vücuda karbonhidrat alımını durduruyoruz. Yağ ve protein ağırlıklı besinleri almaya devam ederek vücuttaki karbonhidrat oranının azalmasına ve yağ ile protein oranının artmasına yardımcı oluyoruz.
Yeterli düzeyde karbonhidrat alımı olmayınca vücut açlık hissiyatı duyduğunda ihtiyacı olan enerjiyi öncelikle vücuttaki karbonhidratlardan daha sonra da yağ ve proteinden karşılamaya başlıyor. Vücuda karbonhidrat alımı durduğu için enerji gerektiğinde karbonhidratlar kısa sürede yakılıyor. Diyet süresi boyunca ağırlıklı olarak yağ yakılmaya başlanıyor. Buna da “ketozis” durumu deniyor. Ketojenik diyette amaç sadece kilo kaybı değildir. Asıl amaç verilen kilonun vücuttaki hali hazırda mevcut yağ oranından verilmesidir.
Doğru bir şekilde uygulanan ketojenik diyet ile vücutta bir hafta gibi bir süre içerisinde iki kiloya yakın bir yağ yakımı gerçekleştirilebilir. Vücut ketozis durumuna girince, yani ihtiyaç duyduğu enerjiyi yağlardan temin etmeye başlayınca, yağ yakımı sonucu “keton” denilen yapılar ortaya çıkıyor. Vücutta keton ortaya çıkması demek ketojenik diyetin işe yaradığı anlamına gelmektedir. Keton seviyenizi eczanelerden alınan test kitleri sayesinde kendiniz ölçebilirsiniz.
Ketojenik diyet son yıllarda “Karatay Diyet Listesi” diye bilinir hale gelip popülerliğini artırmış olsa da aslında bu diyet türü yıllardan beri bilinmekte ve sadece kilo kaybı amacı ile değil birçok hastalığın tedavisinde de aktif olarak kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse şeker hastalığı, kanser türleri ketojen diyeti sonucu ketozis evresinde ortaya çıkan ketonların faydalı etkilerinin tedavi edici yönde etkili olduğu hastalıklardandır. Bunlara ek olarak nörolojik açıdan oluşan Parkinson, Demans Alzheimer ve Epilepsi (Sara) hastalıklarında da etkilidir. Bu diyet ile ilgilenen bilim kuruluşları tarafından yapılan bilimsel çalışmalar ve deneylerde ketojenik diyetin faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Yapılan çalışmalarda yedi günlük ketojenik diyet listesini, on beş günlük ketojenik diyet listesini ve yirmi bir günlük ketojenik diyet listesini uygulayan deneklerde ciddi oranlarda yağ yakımı gözlemlenmiştir. Yirmi bir günlük ketojenik diyet listesinin uygulandığı deneklerde yaklaşık bir ay gibi bir sürede vücuttaki toplam yağ kütlesinin yüzde on ile on beş arasında bir oranının yakılarak vücuttan atıldığı gözlemlenmiştir.
Ketojenik diyet türünde ıspanak, marul, roka, bamya, kereviz, maydanoz, kabak vb. sebze türlerinin tüketimine kısmen izin verilir. Ancak bu diyet türünde yoğun karbonhidrat alımı durdurulduğu için, ekmek, pilav, makarna, tatlı patates, şekerpancarı, havuç gibi kök halindeki sebzeler (köklerindeki karbonhidrattan ötürü), meyve suları (içerdiği mısır şurubu ve glikoz şurubu sebebiyle), bal, pekmez vb. gıdaların tüketilmesi diyet süresince yasak olacaktır.
Ancak bol yağ ve protein içeren; zeytinyağı, tereyağı, süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, kuruyemişler vb. gıdaların tüketimi diyet boyunca tavsiye edilmektedir. Ketojenik diyet yapmak isteyenler için örnek olması amacıyla günlük ketojenik diyet listesi paylaşacak olursak şunları yazabiliriz; Kahvaltıda 2-3 yumurta, salatalık yağlı peynir ve avokado. Ara öğünde yer fıstığı, badem, ceviz vb. Öğle yemeği için yoğurt ile et
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat Yazması ve Geleneksel El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen…
Tokat İl Jandarma Komutanlığı, Aralık 2024 ayında gerçekleştirilen büyük çaplı operasyonlarla uyuşturucu madde imal ve…
Tokat İl Özel İdaresi, yerel yönetim alanındaki başarılarına hız kesmeden devam ediyor. Mahalli seçimlerin ardından…
Tokat’ta Devlet-Siyaset İşbirliği İddiası: Tarım Politikalarında Kriz ve İhlal Tartışmaları Tokat’ta tarım arazilerinin korunması, siyaset…
İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, hükümetin açıkladığı maaş artış oranlarına sert tepki gösterdi.…
Tokat Valiliği tarafından planlanan yeni hizmet binası için ihale süreci başladı. Geçtiğimiz yıl yıkımı yapılan…